Ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Τι εξήγγειλε για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη

Ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Τι εξήγγειλε για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη ήταν αφιερωμένη η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, Σπύρος Γκουτζάνης

Στην οικονομία και στην ανάπτυξη ήταν αφιερωμένη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Με βασικό του σύνθημα “Ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη παντού”, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το κυβερνητικό του σχέδιο και παρουσίασε τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που έχει αποφασίσει καθώς και τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα το ίδιο βήμα που είχε καλέσει σε μία συμφωνία αλήθειας, τώρα κάλεσε τους πολίτες σε μία “Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου”. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε αναφορά στην εξωτερική  πολιτική ενώ και για το “Μακεδονικό” είχε μία σύντομη αναφορά στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Επιγραμματικές ήταν και η αναφορές του στα θέματα Ασφάλειας –πρόσληψη αστυνομικών, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ– Παιδεία με αναφορά στην σύνδεση με την αγορά εργασίας και την κατάργηση του ασύλου και στην Υγεία με την εξαγγελία 2.500 προσλήψεων.

Περιορισμένες ήταν και οι αναφορές του στον πολιτικό του αντίπαλο “Δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας.

Η Οικονομία και η Ανάπτυξη αποτελούν το κλειδί για κάθε βήμα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευημερίας της, αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους της” και πρόσθεσε ότι “θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, κάθε μέτρο θα είναι αυστηρά κοστολογημένο. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης”.

Για το καίριο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι “Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα”. Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τα τέσσερα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη: Φορολογικές ελαφρύνσεις, Επενδύσεις, σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.

Φορολογικές ελαφρύνσεις από ΔΕΘ

Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.  Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.  Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

”Μεσοπρόθεσμα, αλλά  όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό. Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020”.

Ανάπτυξη

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, είπε, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως,ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls! Συνεχίζοντας στο ίδιο πεδίο είπε: “πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. Στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. ‘Ανάπτυξη για Όλους’, όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης…

”Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες”.

Εργασιακά

Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Εξήγγειλε δε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσοχή όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Ψηφιακό κράτος

Για το ψηφιακό κράτος είπε: Ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πρώτη ενέργεια είναι το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο ‘απομακρυσμένη ταυτοποίηση’. Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx