Ομοφωνία για τα δώδεκα μίλια – Αντιπαραθέσεις για τους χειρισμούς στα εθνικά (upd)

Μάχη στη Βουλή για την Εξεταστική κατά Νίκου Παππά

Νόμος του κράτους γίνεται σήμερα ο καθορισμός στα δώδεκα μίλια του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει συντριπτική πλειοψηφία, καθώς ψηφίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και το ΚΚΕ που θα δηλώσει “παρών”, δεν θα το καταψηφίσει. Το γεγονός αυτό δεν απέτρεψε, ωστόσο, την κριτική της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, το οποίο απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818. «Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και χώρος ενσωματώθηκε το 1864 στο ελληνικό βασίλειο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα «περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά, η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος», επισημαίνοντας παραλλήλως ότι «η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, αλλά θα το κάνει σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας. Τονίζοντας μάλιστα ότι «η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και ότι τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» την απέδωσε στην «ενεργητική διπλωματία» και στην απόφαση της κυβέρνησής του να αφήσει «πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα». Αναφέρθηκε βεβαίως στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσει του Αλβανού πρωθυπουργού ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας.

Μήνυμα προς Ανατολάς τα δώδεκα μίλια

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός. «Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, στην αναβάθμιση των F-16 και στην απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Πρόκειται για «ενιαία εξωτερική πολιτική, για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» είπε και σχολιάζοντας τα περί διαφοροποιήσεων που ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση πρόσθεσε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας. Περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».

Τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς», προσθέτοντας ότι «με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές με «αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και μηδενική αφέλεια». Παραλλήλως αναφέρθηκε στην προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Επισήμανε τέλος ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και στα δικαιώματα της χωράς», εκφράζοντας την παράκληση «ορισμένα ΜΜΕ να είναι πιο υπεύθυνα και να μην γίνονται μεγάφωνα ξένων διεκδικήσεων».

Επίθεση Τσίπρα για τα εθνικά

Με επίθεση στον πρωθυπουργό για τη στάση του στα εθνικά θέματα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε και εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε μάλιστα στον πρωθυπουργό ότι «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι’ αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε αναξιοπιστία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας: «Τώρα, όμως, εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε τη θέση για την αιγιαλίτιδα στο Αιγαίο, δεν έχετε πρόβλημα να χειροκροτείτε εαυτούς και αλλήλους. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι, ως αντιπολίτευση, ενώ γνώριζε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ορθώς» άνοιξε αυτά τα δύο κρίσιμα θέματα και ότι «ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωσή τους», τα πολέμησε και τα δύο «με υποκριτικό μένος» και όταν πήρε την εξουσία έκανε «και στα δύο στροφή 180 μοιρών». Συνεχίζοντας την κριτική, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την «ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές», ρωτώντας τον πρωθυπουργό «με ποια ατζέντα, ποιους στόχους και ποιες επιδιώξεις θα πάμε σ’ αυτές;».

Στη συνέχεια παρέθεσε «αντιφάσεις και ανακολουθίες της κυβέρνησης στον μέχρι τώρα χειρισμό των ελληνοτουρκικών», έχοντας διευκρινίσει πρώτα ότι είναι έτοιμος να συμβάλλει «στην αναγκαία συναίνεση». Κατηγόρησε, ωστόσο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, αντί να πει την αλήθεια στον λαό για το τι μπορούσαμε και τι δεν μπορούσαμε να κάνουμε, βυθίστηκε σε αντιφάσεις, λέγοντας άλλες φορές ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και άλλες ότι θα λάβει μια αποφασιστική απάντηση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή την ΕΕ στο σύνολό της, «ικανοποιούμενος με ανέξοδες και άσφαιρες “δηλώσεις στήριξης”, των εταίρων μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική και για την εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός πήγε στον Τραμπ με «εκ των προτέρων μεγάλες παραχωρήσεις και το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν έναν πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο». Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, ο Τραμπ να δείξει περισσότερη ανοχή και στήριξη στον Ερντογάν απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών σε Τούρκο ομόλογό του.

Κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας και για τις συμφωνίες με τη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ακύρωσε την αγορά φρεγατών και άνοιξε τη συζήτηση για τα Rafale, αλλά χωρίς αμυντική συμφωνία. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τον χειρισμό των προκλήσεων με το “Ορούτς Ρέις”, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έκανε οκτώ μήνες για να ζητήσει κυρώσεις και ότι οι υπουργοί του τόνιζαν πως αυτές δεν αποτελούν προτεραιότητα και δεν είναι αυτοσκοπός.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ «με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα «πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν “γκρίζες ζώνες” ή “αποστρατιωτικοποιημένα νησιά” και απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στήριξη και κριτική από το ΚΙΝΑΛ

Τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Επέκρινε, ωστόσο, την κυβέρνηση για έλλειψη συνολικής εθνικής στρατηγικής και επισήμανε σημεία-παγίδες στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες. Αν και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επέκταση των χωρικών υδάτων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «δεν αποτελεί ολοκληρωμένη επιλογή», τονίζοντας ότι «έπρεπε να περιλαμβάνει την ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης». Ζήτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα το πράξει και να ενημερώσει για το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν επιτρέπεται να συγχέονται με τη διαπραγμάτευση, η οποία μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είπε επίσης ότι «οι διερευνητικές δεν μπορεί να γίνουν μέσα σε κλίμα έντασης και προκλήσεων», κάτι από το οποίο δεν έχει παραιτηθεί η Τουρκία, και προειδοποίησε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχει η Τουρκία για να επιρρίψει τις ευθύνες τυχόν αδιεξόδου στην Ελλάδα». Αναφερόμενη τέλος στο ενδεχόμενο συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είπε ότι θα είναι χρήσιμη, αλλά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να μην καταλήξει σε φιάσκο.

Στην δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στη θέση «να πιεστεί η Τουρκία, ώστε να δεχθεί να ενσωματώσει το δίκαιο της θάλασσας». Έτσι «θα υπάρχει μία σοβαρή βάση για τη συζήτηση, για να καταλήξουμε με αξιώσεις, γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις, και να μη χρεωθεί η χώρα μας πιθανά μία αποτυχία αυτών των συνομιλιών, γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο σχεδιασμό της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι