ΣΧΟΛΙΟ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιασμένη στο δόκανο της Λάουρα Κοβέσι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιασμένη στο δόκανο της Λάουρα Κοβέσι, Βαγγέλης Μαρινάκης

«Είναι η στιγμή εκείνη που αισθάνεσαι ασφαλής που διατρέχεις τον μέγιστο κίνδυνο». Η φράση αυτή από το αριστουργηματικό φιλμ “Οι επτά σαμουράι” του Ακίρα Κουροσάβα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Λίγες ημέρες πριν πάρει κεντρικές διαστάσεις το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η “αφρόκρεμα” των “γαλάζιων” στελεχών” αντάλλαζε πόζες και χειραψίες με το ντουέτο της “Ομάδας Αλήθειας“, στο πλευρό μάλιστα δύο μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην εκδήλωση ξεχώρισαν η παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος –κατά μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία– επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και η πύρινη, βγαλμένη από τις ημέρες των τηλεπωλήσεων,  υπεράσπιση δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, της ομάδας που ασκεί με τις ευχές της κυβέρνησης φιλοκυβερνητική προπαγάνδα.

Στο εδώ και στο τώρα, οι ημέρες του φωτογραφικού κομπασμού μοιάζουν μακρινές. Αιτία; Μια σειρά αποκαλύψεων που αφορά τη διασπάθιση κοινοτικών πόρων από ημέτερους παράγοντες, οι οποίοι φέρεται να αντάλλασσαν ψήφους με επιδοτήσεις εκατομμυρίων για βοσκοτόπια που δεν υπήρχαν και ζώα που… πολλαπλασιάζονταν, αλλάζοντας γεωγραφικό διαμέρισμα! Όχημα της μηχανής διαμοιρασμού χρημάτων στους απανταχού “παραγωγούς” ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την έρευνα που εμπλέκει δύο υπουργούς σε πιθανά ποινικά αδικήματα, είναι η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως “εφιάλτης” του Μητσοτάκη

Πρόκειται για παλιά γνώριμη της κυβέρνησης. «Σύμφωνα με αυτά που ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα δεν καταφέραμε να διεξάγουμε την έρευνα σε βάρος πρώην υπουργών που ήταν ενδεχομένως ύποπτοι για την υπόθεση» είχε πει μεταξύ άλλων πριν ένα χρόνο η Ρουμάνα δικαστικός αναφερόμενη στην ελληνική πατέντα του “νόμου περί ευθύνης υπουργών”. Τότε ο κ. Γεωργιάδης είχε ζητήσει την τιμωρία της: «Τα κράτη στην ΕΕ παραμένουν ανεξάρτητα και κυρίαρχα και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας. Πρέπει να τιμωρηθεί!».

Η Κοβέσι όμως, που δεν είναι φτιαγμένη από την πάστα των υπόχρεων στην πολιτική ελίτ Ελλήνων συναδέλφων της, που δεν δίστασε να τα βάλει με υπουργούς και πρωθυπουργό στη χώρα της, δεν “μάσησε”. Επανήλθε με μια ογκοδέστατη δικογραφία στο ζήτημα της κραυγαλέας διαφθοράς και ζητάει από την ελληνική Πολιτεία να ερευνήσει την κομπίνα με τα ανύπαρκτα ΑΦΜ και τα μαγικά πρόβατα, συμπεριλαμβάνοντας και υπουργούς!

Οι πρώτες διαρροές των συνομιλιών μεταξύ κομματαρχών και πολιτικών είναι σοκαριστικές, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα σύστημα που εξαρτάται από πάσης φύσεως… Γκρούεζες, οι οποίοι απειλούν από ανώτερους υπαλλήλους δημόσιων οργανισμών, έως υπουργούς. Κωδικές ονομασίες όπως “φραπές” και “χασάπης”, ύφος που παραπέμπει σε τηλεοπτικές σειρές τύπου Sopranos, ανύπαρκτους –κυριολεκτικά όμως– αγρότες που έπαιρναν επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, όλα φαίνεται πως τα είχε ο “μπαξές” του ΟΠΕΚΕΠΕ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κάνει διαχείριση ζημιών, προχωρώντας στην απομάκρυνση τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στην υπόθεση, συγκεκριμένα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη και άλλων τριών υφυπουργών. Σε μια προσπάθεια του Μαξίμου μάλιστα να δημιουργήσει μια ζώνη “υγειονομικής προστασίας”, υιοθετήθηκε το σκεπτικό της μεταμέλειας. «Γνωρίζω ότι μας εμπιστευτήκατε για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και όχι για να τα διαιωνίσουμε. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μάχη με το βαθύ κράτος. Όπως αποδεικνύεται, οι διαχρονικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεπαν πελατειακές συμπεριφορές ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Δυστυχώς και από τη δική μας παράταξη. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Αποτύχαμε. Οι διάλογοι που έρχονται στο φως προκαλούν αγανάκτηση και οργή» έγραψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Θα επρόκειτο για πράξη πολιτικής γενναιότητας, αν δεν ήμασταν σίγουροι ότι πρόκειται για τακτικισμό και βεβαίως εάν συνοδευόταν από παραίτηση. Κι αυτό γιατί η ίδια λογική της μετάθεσης του προβλήματος στο αόριστο μέλλον, έχει χρησιμοποιηθεί για κάθε σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη του νεότερου, από τις υποκλοπές, έως το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και την κραυγαλέα συγκάλυψη. Το “μαχαίρι που φτάνει στο κόκκαλο” φαίνεται να έχει στομώσει σε βαθμό που να καθιστά άχρηστο το εργαλείο απόδοσης δικαιοσύνης, με την ευθύνη και των οργάνων που την ασκούν.

Σχέδια και υποθέσεις

Μετά τον μίνι ανασχηματισμό, που περιλάμβανε την υπουργοποίηση ενός ακόμη πρώην στελέχους του ΛΑΟΣ, όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές. Το σενάριο βασίζεται στην εύλογη υπόθεση που συνδυάζει την γρήγορη σχετικά αντίδραση του πρωθυπουργού, με την επερχόμενη παροχολογία της ΔΕΘ. Είναι ένα σενάριο που ποντάρει επίσης στην επαναφορά της αντιμεταναστευτικής ρητορικής –εξ’ ου και οι αναγγελίες για αναχαίτιση της αύξησης των ροών στη Γαύδο– και στην απουσία συγκροτημένου αντιπολιτευτικού λόγου.

Η επανα-συσπείρωση ψηφοφόρων που με τον ένα ή άλλο τρόπο προτιμούν για λόγους συναισθηματικούς ή υπολογιστικούς τη “σταθερότητα” από το “χάος της ακυβερνησίας”, θα είναι το βασικό αφήγημα του κυβερνητικού επιτελείου στον δρόμο για τις εκλογές. Πρόκειται όμως για ένα σχέδιο πιο σαθρό από όσο δείχνει. Κι αυτό γιατί ήδη διαφαίνονται οι πρώτες ρωγμές στο κυβερνητικό σκάφος που αν και δεν βυθίζεται, σίγουρα μπατάρει, όπως έδειξε η αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Δένδια με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και γιατί τα δημοσκοπικά εύρηματα, παρότι έδειχναν μια επανάκαμψη της ΝΔ στα “πυρηνικά” της ποσοστά, είναι κοινός τόπος πως υπερεκτιμούν μια μερίδα ψηφοφόρων της που εν μέσω σκανδάλων και αποτυχιών πάνε κι έρχονται…

«Αυτή είναι η φύση του πολέμου: Προστατεύοντας τους άλλους προστατεύεις τον εαυτό σου. Προστατεύοντας μόνο τον εαυτό σου, καταστρέφεις μόνο τον ίδιο». Είναι ακόμη μια ατάκα από την θρυλική ταινία του Κουροσάβα. Και παρότι ο πρωθυπουργός δείχνει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στη λαϊκή σοφία, φαίνεται πως δεν θα κατορθώσει να την διαψεύσει κι αυτή τη φορά. Προσπαθώντας να αποφύγει την παγίδα της ευθύνης για ένα σκάνδαλο που αφορά και σε επίπεδο συμβολισμού την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο ίδιος μοιάζει αναπόδραστα πιασμένος στο δόκανο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ζητεῖται λογοδοσία.

Στο δόκανο είναι πιασμένοι αν πάνε φυλακή, όπως θα πήγαινε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος που έχει κάνει το 1/5 από αυτούς. Το να χάσουν ή να κερδίσουν(!) αναιμικά κάποιες εκλογές κάπου κάπως κάποτε δεν λέγεται δόκανο, το λες και κουκούλωμα. Θα μου πείτε: Μα είναι δυνατόν να κερδίσουν τις εκλογές κιόλας;… Διαβάστε περισσότερα »

Λαουρα χώσε στην φυλακη τους απατεωνες πολιτικους

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx