ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο “Φραπές”επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής και δεν απαντά σε ερωτήσεις
11/12/2025
«Ξεφτιλίζομαι περισσότερο και από τον κάθε εγκληματία… βιώνω εξευτελισμό και ρετσινιά που δεν θα φύγει ποτέ από πάνω μου» ήταν η φράση με την οποία επέλεξε να τοποθετηθεί ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός ως «Φραπές», κατά την έναρξη της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής δήλωσε ότι «θα αποδειχθεί στο μέλλον ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ παράνομα» και κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ο Ξυλούρης υποστήριξε ότι έχει στοχοποιηθεί άδικα και ότι η δημόσια έκθεσή του τον έχει οδηγήσει σε προσωπικό και οικογενειακό αδιέξοδο.
«Δεν μπορώ να απαντήσω για κάτι που δεν γνωρίζω», ανέφερε, προσθέτοντας: «επειδή έχω και εγώ τα δικαιώματα μου θα επικαλεστώ το δικαίωμα της σιωπής και δεν θα απαντήσω σε κανένα ερώτημα, είναι θέμα τιμής της δικής μου και της οικογένειάς μου». Με αυτή τη διατύπωση, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα αξιοποιήσει πλήρως το δικαίωμα σιωπής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι «μετά από σχετική ερώτηση του προεδρεύοντος, ο κ. Ξυλούρης σημείωσε ότι είναι ανοιχτός να δεχθεί ερωτήσεις ωστόσο θα επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής λέγοντας ξανά ότι «δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι που δεν γνωρίζω».
«Έξι μήνες ξεφτιλίζομαι δημόσια εγώ και η οικογένεια μου. Πιο πολύ από τον χειρότερο εγκληματία. Θα αποδειχθεί ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ παράνομα. Διαρκή εξευτελισμό και μια ρετσινιά που δεν θα φύγει ποτέ από πάνω μου. Δεν γίνεται να απαντάω σε κάτι που δεν γνωρίζω και σε δικογραφία που δεν έχω πρόσβαση. Σε δήθεν στοιχεία που δεν έχω πρόσβαση. Επειδή έχω και εγώ τα δικαιώματα μου, γι’ αυτό θα επικαλεστώ το δικαίωμα της σιωπής και δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση σας. Το άδικο δεν το θέλω ούτε ο θεός. Δεν είναι ασέβεια προς τα εσάς αλλά σεβασμός προς την οικογένεια μου», ανέφερε στο υπόμνημα.
Ποιος είναι ο Ξυλούρης
Υπενθυμίζεται πως η αρχική του άρνηση να εμφανιστεί στις 20 Νοεμβρίου, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Η ΝΔ είχε αποφασίσει να τον στείλει στον εισαγγελέα για το αδίκημα της απείθειας.
Ο Γιώργος Ξυλούρης αποτελεί έναν από τους κεντρικούς αρνητικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, κυρίως λόγω της συμμετοχής του στους «καυτούς» διαλόγους των νόμιμων επισυνδέσεων που περιλαμβάνονται στη δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις του οργανισμού. Μάλιστα πλήθος συνομιλίων εμφανίζουν τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή να συνομιλεί με διοικητικά στελέχη του οργανισμού και να πιέζει προκειμένου να ξεπαγώσουν ΑΦΜ της οικογένειας του.
Είναι χαρακτηριστικό πως ένας εκ των διαλόγων – που προκάλεσε και αρκετές συζητήσεις – εμφανίζει τον «Φραπέ» να συνομιλεί με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Παρασκευή Τυχεροπούλου, όπου και καταγράφεται να λέει: «Δηλαδή αυτή η Τυχεροπούλου ρε μ…..α, αυτή η Τυχεροπούλου, αν την είχα σκοτώσει, τώρα θα ήμουν έξω. Θα είχανε φάει και ένα πενηντάρι οι δικηγόροι και είμαστε εντάξει…». Τα βλέμματα στρέφονται αναπόφευκτα και στις καταγραφές που τον εμφανίζουν να λέει ότι θα «ξεκ@λ@σει» τους ευρωπαίους εισαγγελείς.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο ίδιος υποστήριξε: «Θα πάω με φορτωτή, γεμάτο με ντοσιέ, φακέλους και στοιχεία. Θα μιλήσω για όλους, για όλους. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Και πολλοί θα τρέχουν μετά. Θα έχουμε… μαραθώνιο» για να τα γυρίσει λίγες ώρες αργότερα στο STAR όπου είπε «δεν θα κάψω κανέναν με την κατάθεσή μου στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ» και συνέχισε: «ούτε φωτιά κρατώ να κάψω κανέναν, ούτε κάρβουνα έχω μαζί μου».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου αναμένονται οι καταθέσεις των βουλευτών Μανώλη Χνάρη (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστου Μπουκώρου (ΝΔ)





