Οπισθοχώρηση ή ελιγμός η πρωτοβουλία Τσίπρα

Οπισθοχώρηση ή ελιγμός η πρωτοβουλία Τσίπρα

Αλλαγή του αρνητικού πολιτικού κλίματος για την κυβέρνηση και τον ίδιο, με αφορμή τις εξελίξεις και τους χειρισμούς γύρω από την υπόθεση Καμμένου, επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην γίνει καμία  αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής.

Το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και δύο εβδομάδες, μετά τις καταγγελίες  Καμμένου  για σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, στο οποίο ενέπλεξε τον Νίκο Βούτση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις του πρώην κυβερνητικού εταίρου, επεξεργάστηκε σχέδια τροποποίησης του Κανονισμού. Αυτό όμως έδωσε νέα τροφή στην αντιπολίτευση, και κυρίως την ΝΔ, να προχωρήσει σε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, εστιάζοντας στην κατηγορία ότι ο Καμμένος «γνωρίζει πράγματα» και τον «εκβιάζει».

Στο Μαξίμου, εκτίμησαν την κατάσταση το Σαββατοκύριακο, αφού ο Βούτσης είχε ήδη ανακοινώσει την σύγκληση της Επιτροπής Κανονισμού, και έκριναν ότι η συντήρηση του θέματος κάνει κακό στην κυβέρνηση, καθώς ήδη έχουν εξαφανιστεί από την επικαιρότητα σημαντικές παρεμβάσεις. Κυριότερη από αυτές, και μάλιστα με άμεση απήχηση στα λαϊκά  στρώματα και την νεολαία, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας και ενώ ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής του ζήτησε να μην γίνει καμία αλλαγή στον Κανονισμό. Απαντώντας  μάλιστα στην βασική κατηγορία της ΝΔ ότι τελεί υπό τον εκβιασμό Καμμένου, ο πρωθυπουργός  υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι «δεν είναι εκβιαζόμενος».

Ο Πρωθυπουργός  παραδέχεται ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Βούτση για το θέμα, την οποία αποδίδει στον προβληματισμό του για τον «πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα».

Ο πρωθυπουργός επικαλείται και το γεγονός πως ο ίδιος ο νόμος ορίζει, σωστά όπως αναφέρει, ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο. Παραλλήλως καλύπτει τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία του να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, σε μια προσπάθεια, όπως σημειώνει να βρεθεί «η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού».

Εκφράζει ωστόσο την έκπληξη του, κυρίως για την ΝΔ, αλλά και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του τύπου που τον παρουσιάζουν ως «δήθεν εκβιαζόμενο», κάτι το οποίο, όπως υπογραμμίζει, δεν ισχύει. Για τον λόγο αυτόν ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει στον Κανονισμό «ούτε κατά ένα σημείο στίξης». Αντιθέτως παρακαλεί τον Νίκο Βούτση «για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού να προστρέξει στην γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Δικαιώνεται ο Καμμένος;

Η τελευταία παράγραφος της επιστολής του πρωθυπουργού αποτελεί όμως δικαίωση για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, δημοσίως τουλάχιστον, τις τελευταίες ημέρες διαμηνύει ότι οι ΑΝΕΛ δεν ζητούν χατίρια από κανέναν και επιμένει στην σωστή ανάγνωση του Κανονισμού. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την αρχική σύσταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και όχι την πορεία των κομμάτων. Υποστηρίζει ουσιαστικά, αυτό που και ο πρωθυπουργός λέει στην επιστολή του, όταν επικαλείται ότι ορθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει να μην αλλάζει ο χρόνος τηλεοπτικής κάλυψης των κομμάτων και η χρηματοδότησή τους.

Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί δεν έγινε από την αρχή χρήση αυτού του επιχειρήματος, το οποίο έχει και λογική βάση και δημοκρατικά ερείσματα, αλλά αντιθέτως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι θα γίνει αλλαγή του Κανονισμού. Ο Βούτσης βέβαια συγκάλεσε την Επιτροπή για άλλο θέμα, ενώ και την Κυριακή διευκρίνισε ότι η τροποποίηση δεν αφορά αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, αλλά την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων. Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου ωστόσο είχαν ήδη πυροδοτήσει τα σενάρια.

Η ΝΔ που, όπως διέδιδαν κύκλοι του κόμματος, βρισκόταν ένα βήμα πριν την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής. Μετά την εξέλιξη αυτή ωστόσο στρέφει και πάλι την κριτική της προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής σαν υφιστάμενό του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση». Για ευτελισμό του Προέδρου της Βουλής έκανε λόγο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, επιμένοντας στον «αλληλοεκβιασμό» των πρώην κυβερνητικών εταίρων.

Η κίνηση του πρωθυπουργού ωστόσο προκαλεί και άλλα ερωτήματα, όπως το γιατί έκανε πίσω, ενώ είχε την κοινοβουλυτική πλειοψηφία να περάσει τι αλλαγές και να τις παρουσιάσει μάλιστα ως «δημοκρατική ευαισθησία». Το πιθανότερο είναι ότι θα τις ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ, όπως και βουλευτές του Ποταμιού που δεν έχουν βρει ακόμη αλλού πολιτική στέγη.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Αν η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει «στο έχουν εκλεγεί και παραμένουν στο κόμμα» που αναφέρει ο Κανονισμός, δώσει την ίδια ερμηνεία με τον Καμμένο, τότε οι ΑΝΕΛ μπορούν να κρατήσουν την ΚΟ τους, παρότι ο Αριστείδης Φωκάς, ο πέμπτος της «παρέας», είναι μεταγραφή από την Ένωση Κεντρώων.

Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, μένει απέξω ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει μόνον δύο βουλευτές. Αυτό όμως, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός είναι «ανορθολογισμός», τον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνηση ήθελαν να αλλάξουν προς το δημοκρατικότερο, αλλά δεν έγινε, εξαιτίας των αντιδράσεων και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης.

Ο Καμμένος όμως έχει και άλλα οφέλη. Έχοντας βγει δυναμικά στην αντιπολίτευση, μετά το διαζύγιο με τον Τσίπρα, αρχίζει πλέον να συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα των ΑΝΕΛ, με απώτερο στόχο να ελαχιστοποιήσει τις φθορές από την συγκυβέρνηση και ιδιαίτερα από τους «δικαιωματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ άλλωστε, διαθέτουν μία εκλογική βάση που απηχεί αυτά που πρεσβεύει ο Καμμένος και δεν επηρεάζεται από τις μετακινήσεις στελεχών ή τις μεταγραφές βουλευτών.

Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα να σταματήσει τώρα η διαδικασία, αφού δηλαδή η αντιπολίτευση, και κυρίως η ΝΔ, έχει επιδοθεί στην επιχειρηματολογία του «εκβιαζόμενου πρωθυπουργού», αλλάζει το αρχικό κλίμα. Και αυτό γιατί κρίνουν, ότι καταπίπτει το επιχείρημα του εκβιασμού από τον Καμμένο και η ΝΔ εκτίθεται για άλλη μία φορά, όπως έγινε και με την καταστροφολογία σχετικά με τις αξιολογήσεις και την έξοδο από τα μνημόνια. Στη Βουλή πάντως, παρότι η Επιτροπή δεν συζητά το θέμα, επικρατεί ένταση, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι “ο πρωθυπουργός εξευτέλισε τον Πρόεδρο της Βουλής”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι