ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οργανωμένη παραπληροφόρηση κατήγγειλε δημοσιογράφος

Οργανωμένη παραπληροφόρηση κατήγγειλε δημοσιογράφος

Οργανωμένη παραπληροφόρηση κατήγγειλε η γνωστή δικαστική συντάκτης Ιωάννα Μάνδρου, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους αναγνώστες της “Καθημερινής” και τους τηλεθεατές του ΣΚΑΪ καθώς μετέφερε, όπως και η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, ψευδείς ειδήσεις για δήθεν παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis.

Η κ. Μάνδρου ανέφερε ότι «η πληροφόρηση που είχαμε από τις ανώτατες δικαστικές πηγές όλος ο ελληνικός Τύπος δεν ήταν σωστή», επισημαίνοντας ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στα 38 χρόνια που δημοσιογραφεί. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά είπε, εμφανώς ενοχλημένη, «νοιώθω την ανάγκη να φύγω από αυτό το επάγγελμα».

Η δικαστική συντάκτρια δήλωσε πως ήταν οργανωμένη η παραπληροφόρηση και δεν απέκλεισε τα κίνητρα να ήταν πολιτικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενη στη διαρροή προς τα ΜΜΕ ψευδών ειδήσεων, «δεν μπορώ να το θεωρήσω λάθος ή αφελές». Η γνωστή δικαστική συντάκτης, αναφέρονταν στις χθεσινές διαρροές για παραπομπή των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση με τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τις οποίες ήρθε να διαψεύσει το αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπονται σε δίκη για παράπλευρες πτυχές της υπόθεσής Novartis και όχι για την έκθεση σε δίωξή των 10 πολιτικών προσώπων. Μετά από τη δημοσίευση του βουλεύματος και από την ανάγνωση αυτού προκύπτει ότι τα αδικήματα για τα οποία οι δικαστές αποφαίνονται την παραπομπή των δύο συγκεκριμένων σε δίκη, δεν συνδέονται με τη βασική πτυχή της υπόθεσης, την εκστρατεία συκοφάντησης των δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργών.

Παραπομπή

Συγκεκριμένα, η παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό της Ελένη Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και το τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκου.

Η παράβαση καθήκοντος για την οποία θα δικαστεί ο κ. Παππαγγελόπουλος αφορά στις καταγγελίες τριών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ράικου και Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο τους κατά το χειρισμό σημαντικών υποθέσεων. Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε με οριακή πλειοψηφία 3-2 να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στη δικογραφία Κουρουμπλή- Ξανθού.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων μιλούν για «κατάρρευση του κατηγορητηρίου». Ο δικηγόρος του Νίκου Παππά και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε πως «χθες τα μεσάνυχτα ανώτατοι δικαστές προστάτεψαν την ελευθεροτυπία, διασφάλισαν την ελευθερία άσκησης ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποσάρθρωσαν το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του περί δήθεν σκευωρίας και έθεσαν ισχυρό ανάχωμα στους σκοτεινούς σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Και τώρα στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να αποκαλυφθούν οι συνωμότες της δήθεν σκευωρίας Novartis και να παραδοθούν στη δημόσια χλεύη καθώς και να εξασφαλισθεί στα πρόσωπα της Ελένης Τουλουπάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η ανεξαρτησία και ασφάλεια των δικαστών και εισαγγελέων, όταν ελέγχουν τους “ανέγγιχτους” εκπροσώπους της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας».

Μετά από αυτό το Βούλευμα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργοί του είναι πολιτικά υπόλογοι για σκευωρία σε βάρος ενός τέως Υπουργού, 3 δημοσιογράφων και 3 εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και σε βάρος της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας και της Δικαιοσύνης. Ο λαός μας θα τους επιβάλει τη δέουσα ποινή στις επερχόμενες εκλογές». Να σημειωθεί εκτός ποινικού κάδρου είναι οι εκδότες και δημοσιογράφοι Ιωάννης Φιλιππάκης, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Κώστας Βαξεβάνης, και για την υπόθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου

Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμφθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis. Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα».

«Στο διάστημα 2015-2019 επιχειρήθηκε συστηματικά και κεντρικά η άλωση των θεσμών, η κατάργηση του κράτους δικαίου και η υποβάθμιση της δημοκρατίας μας. Οι θεσμοί μας τελικά άντεξαν και η κυβέρνησή μας δεσμεύεται στην απόλυτη θωράκισή τους. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μιλούν για την ανάγκη ελέγχου “των αρμών της εξουσίας”. Αντί να απολογηθούν δηλαδή, λένε ανοιχτά ότι αν τους δινόταν η ευκαιρία θα ξανάκαναν τα ίδια», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.

Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε ένα κατηγορητήριο που δεν υφίσταται για τον κ. Παπαγγελόπουλο, συγκεκριμένα «για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis». Όπως προαναφέραμε  ο κ. Παπαγγελόπουλος (και η κ. Τουλουπάκη) παραπέμπονται για άλλες κατηγορίες, όχι αυτές που ανέφερε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που είχαν ως πηγή τις δημοσιογραφικές διαρροές που η κ. Μάνδρου απέδωσε σε «οργανωμένη παραπληροφόρηση». Ήδη έχουν προκληθεί πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του κ. Οικονόμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι