ΑΠΟΨΗ

Όσο τον στηρίζουν οι ΗΠΑ δεν έχει να φοβάται ο Κυριάκος…

Όσο τον στηρίζουν οι ΗΠΑ δεν έχει να φοβάται ο Κυριάκος..., Απόστολος Αποστολόπουλος
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πριν από είκοσι χρόνια, προσγειώθηκε κατακαλόκαιρο (1993) στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ένας Αμερικανός υφυπουργός, ο Ηγκλμπέργκερ, και δήλωσε, έτσι στο ξεκάρφωτο, ότι θα γίνουν σε τρεις μήνες εκλογές στην Ελλάδα.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του Κυριάκου, έμεινε ξερός, διότι έμαθε από τον Αμερικάνο τα περί εκλογών. Ένα θέμα που, υποτίθεται εναπόκειται στη δική του αποκλειστική αρμοδιότητα. Υπεύθυνος θεωρήθηκε ο κ. Σαμαράς με δεδομένο ότι ο τελευταίος βουλευτής που την καταψήφισε, ο κ. Συμπιλίδης, ήταν φίλος του. Αυτονόητα, κ. Ηγκλμπέργκερ ξεχάστηκε ώστε να αποκλειστεί κάθε συζήτηση για αμερικανική παρέμβαση… Όταν δε μπορείς να χτυπήσεις το γαϊδούρι, χτυπάς το σαμάρι. Εν προκειμένω τον κ. Σαμαρά. Αργότερα έγινε πρωθυπουργός.

Από την πρώτη στιγμή που κέρδισε ο σημερινός Μητσοτάκης τις εκλογές και δεύτερη τετραετία, άρχισαν οι επιθέσεις για την ανατροπή του. Όλες άδοξες. Οι διεκδικητές (της αντιπολίτευσης) δε διακρίνονται, στ’ αλήθεια, για τα προσόντα τους. Αλλά επίσης το προφανές είναι η έλλειψη… Αμερικάνου υφυπουργού. Το (εύκολο) συμπέρασμα είναι ότι για να πέσει ένας πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι χρήσιμος, αν όχι απαραίτητος, ο “ξένος φίλος”. Για την ακρίβεια, όχι μόνο για να πέσει αλλά και για να ανέβει κάποιος στη θέση του πρωθυπουργού –λένε κύκλοι των παρασκηνίων – ότι και για δυο-τρία υπουργεία χρειάζεται έγκριση. Έξωθεν.

Εκ προοιμίου, λοιπόν, οι παρεμβάσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή είναι περιορισμένης σημασίας, αφού λείπει (τουλάχιστον δεν εμφανίζεται) εντεταλμένος «υφυπουργός». Ειδικά ο κ. Καραμανλής έπεσε στην παγίδα να αφήσει να μετατραπεί σε προσωπικό/οικογενειακό ζήτημα ένα κατ’ εξοχή πολιτικό θέμα, δηλαδή η εξωτερική πολιτική. Απειλήθηκε η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του και έκτοτε ο κ. Καραμανλής φυτοζωεί πολιτικά στη Ραφήνα. Και τα δυο στελέχη θεωρείται ότι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το κόμμα και τη χώρα αλλά είναι αδύναμοι κρίκοι στη διαμάχη με την ηγεσία της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι αυτή διανύει μάλλον τη χειρότερη περίοδο της και κυρίως δεν φαίνεται να έχει συμφέρουσα διέξοδο.

Γιατί δεν ανατρέπεται ο Μητσοτάκης

Ωστόσο θα ήταν λάθος η εικασία ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν παρεμβαίνουν. Συμβαίνει το αντίθετο: Ενδιαφέρονται να «τελειώνουν» συνολικά με την «παλιά γενιά», όσους αποτελούν μέλη ή συνέχεια των παλιών παικτών. Στόχος είναι κόμματα, από τις κορυφές ως τη βάση, ενσωματωμένα στις μοντέρνες ιδεολογίες, περί ΛΟΑΤΚΙ κλπ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο παίζεται (ή παίχτηκε ήδη…) και η τύχη του κ. Κασσελάκη που, μετά τις ευρωεκλογές, δεν παρέχει εχέγγυα ότι κάτι μπορεί να κάνει στο προσεχές μέλλον. Στο (δοκιμασμένο…) Τσίπρα πέφτουμε πάλι και στην αυταπάτη αρκετών ότι γίνονται θαύματα και μάλιστα στην Ελλάδα συμβαίνουν δυο φορές. Είναι φανερό ότι κάποιοι, «τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νου», δε λογαριάζουν ότι το “θαύμα των Πρεσπών” μάλλον φέρνει προς κατάρα μεριά. Αν μάλιστα δούμε να αναδύεται το αγαπημένο δίδυμο Τσίπρας-Γιώργος (ή Νίκος…) μάλλον θα μας χρειαστεί ευχέλαιο και εξορκιστής.

Οι προσπάθειες ανατροπής του σημερινού Μητσοτάκη αποτυγχάνουν (ως τώρα) και για τον εξής λόγο: Τα κόμματα της κεντρώας αντιπολίτευσης μεταπολεμικά, ήταν μικρά, ευτελή και αντιμαχόμενα και η Δεξιά πανίσχυρη, όπως σήμερα. Ενώθηκαν όμως όταν η ΕΔΑ πήρε 24% στις εκλογές. Ο φόβος της (τότε) Αριστεράς οδήγησε στην “Ένωση Κέντρου” υπό τον Γ. Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι ουδείς εκτός ή εντός Ελλάδας ανησυχεί αν ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Ανδρουλάκης, η κ.Κωνσταντοπούλου και οι λοιποί κάνουν οτιδήποτε μεταξύ τους. Αυτά που βλέπουμε είναι καυγάδες μέτριων ηθοποιών για ένα ρολάκι, μια ατάκα, στην επερχόμενη, πλησίστια, εκλογική παράσταση.