ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όταν χτυπούν οι ΜΚΟ

Όταν χτυπούν οι ΜΚΟ

Στη Βουλή έφτασε η φημολογία για τη συγκρότηση μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, μετά την ανακίνηση από ΜΚΟ του θέματος που προέκυψε από ανάρτηση στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφραζε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη. Ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε σχετική πρόταση της Κομισιόν.

«Δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων» είπε ο Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη. Ανέφερε επίσης ότι δεν θωρεί πως «η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου μηχανισμού» και σημείωσε ότι «η χώρα μας φυσικά φυλάττει τα σύνορά της».

«Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που διέπουν τον τρόπο προστασίας και ασφάλειας των συνόρων και η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική σε αυτόν τον τομέα έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς, όπως τόνισε, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019.

Θέλουν τα σύνορα οι ΜΚΟ;

Σημειώνεται ότι ο Μανούσος Βολουδάκης, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει εάν προτίθεται να προσχωρήσει στη συγκρότηση “μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στα σύνορα. O βουλευτής της ΝΔ επικαλέστηκε ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία εκφραζόταν ικανοποίηση για αυτήν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισήμανε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση συνοδευόταν από έγγραφο, το οποίο περιλάμβανε υποδείξεις δέκα σημείων προς την ελληνική κυβέρνηση για το πώς πρέπει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Το αξιοπρόσεκτο για τον βουλευτή της ΝΔ ήταν ότι ο μηχανισμός που περιγραφόταν στο έγγραφο εμφανιζόταν να διαθέτει «ευρύτατες παρεμβατικές αρμοδιότητες» σε όλες τις Υπηρεσίες και τις Αρχές που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο ίδιος βρήκε ιδιαίτερα ανησυχητικό και το ότι «στην ίδια ανάρτηση συνδέεται η πρόταση με τον μηχανισμό αυτόν με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για το άσυλο, ένα σχέδιο με πολλά προβλήματα για την πατρίδα, που δεν έχει καταλήξει ακόμα η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό».

Ο Νότης Μηταράκης, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα «τηρεί απολύτως και απαρέγκλιτα τις διατάξεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ανέφερε ότι «πράγματι, η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 πρότεινε ένα πακέτο κανονισμών», το γνωστό νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε αρκετά νωρίς ακόμα στη διαπραγμάτευση, και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να καταλήξουμε τελικά σε μία συμφωνία».

Τι απαντά ο Μηταράκης

Διευκρίνισε δε στη συνέχεια ότι σε αυτό σχέδιο συμφωνίας δεν υπάρχει πρόταση για «μηχανισμό ελέγχου συνόρων», αλλά μία πρόταση «στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος». Για να προσθέσει βέβαια στη συνέχεια ότι ακόμη και αυτό δεν έχει την έγκριση των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οπότε «δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Παραδέχθηκε βέβαια ότι διαβάζει «σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ» σχετικά με το πώς πρέπει να φυλάσσει η Ελλάδα τα σύνορά της, σχολιάζοντας ότι βλέπει και «κάποιες νομοθετικές ακροβασίες» που επιχειρούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα. Για να συμπληρώσει πάντως ότι αυτοί οι ισχυρισμοί «δεν είναι απόψεις της ελληνική κυβέρνησης ούτε όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τέλος τα «ανησυχητικά» περί ελέγχου της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας» και ότι στις Δημοκρατίες ο έλεγχος των κυβερνήσεων γίνεται από την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάθε χώρας και όχι με έκτακτες ειδικές επιτροπές. Ήταν δε κατηγορηματικός στο ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου ειδικού μηχανισμού, αλλά και στο ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν σχετικά με αυτό το θέμα.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο ζήτημα προκύπτει την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Σύμφωνο προκαλεί όντως ανησυχίες. Ειδικά όταν είναι γνωστό ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές και διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του και όταν οι χώρες πρώτης υποδοχής στην πρόσφατη MED5, στη Μάλαγα, αποφάσισαν να ζητήσουν ενιαία μεταναστευτική πολιτική με «δίκαιη» και «υποχρεωτική» κατανομή των ευθυνών της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι