ΣΧΟΛΙΟ

Όταν η κυβέρνηση το παίζει Πόντιος Πιλάτος για τις αυξήσεις

Όταν η κυβέρνηση το παίζει Πόντιος Πιλάτος για τις αυξήσεις, Κόμπρα

“Ήμουνα νιός και γέρασα!”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι προηγούμενες, έχει μοναδικό ταλέντο να μετακυλύουν τις ευθύνες για όποια δυσάρεστα συμβαίνουν στη χώρα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να προκαλεί έκπληξη η δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου να αποδίδει τις αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά «στην διεθνή οικονομική συγκυρία που ακολούθησε την πανδημία».

Μιλώντας, μάλιστα, σαν οικονομολόγος καθηγητής (που δεν είναι) κι όχι ως εκπρόσωπος κυβέρνησης (που είναι) χαρακτήρισε την αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών «δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς τώρα που βγαίνουμε από την πανδημία αυξάνεται η ζήτηση με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Βέβαια, δεν μας είπε γιατί οι τιμές δεν είχαν πέσει όταν, λόγω πανδημίας, η ζήτηση είχε συρρικνωθεί.

Οι παρατηρήσεις του εκπροσώπου για την τάση της διεθνούς οικονομίας δεν είναι ανακριβείς, αλλά κάπου έχει μπερδέψει τα πράγματα. Ρόλος του δεν είναι να μας αναλύσει τις όποιες αιτίες πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω, αλλά να μας πει με ποια πολιτική η κυβέρνηση θα αμβλύνει τις αρνητικές έως συνθλιπτικές επιπτώσεις που έχουν οι αυξήσεις στα χαμηλού εισοδήματος κοινωνικά στρώματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Οικονόμου μας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, προκειμένου να ενισχύσει τα εισοδήματα, να μειώσει την ανεργία και να ασκεί εποπτεία στην αγορά ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Με άλλα λόγια σερβίρισε γενικόλογες ρητορείες, αν και πρέπει να ομολογήσουμε πως έχει μία δικαιολογία.

Η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών, όπως και τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση-μαμούθ στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ζητήματα που θα ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Εν αναμονή, λοιπόν, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά για την αύξηση κατά 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την κύρια ευθύνη φέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να επισπεύσει (2023) για ακατανόητους λόγους την απολιγνιτοποίηση, όταν η Γερμανία έχει πάρει προθεσμία μέχρι το 2039 και η Πολωνία μέχρι το 2049.

Αλλά είπαμε, αφού η Ελλάδα με την τεράστια βιομηχανία της ρυπαίνει όλη την Ευρώπη(!), ας είναι και πρωτοπόρα στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί τα γερμανικά εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών έχουν ανάγκη από πελάτες…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι