Όταν η Πάμελα συνάντησε τον Γιάνη

Όταν η Πάμελα συνάντησε τον Γιάνη, Νεφέλη Λυγερού

Η επίσημη έναρξη της καμπάνιας του Γιάνη Βαρουφάκη για τις ευρωεκλογές, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μποζάρ. Ένα από τα διαμάντια των Βρυξελλών. Εκεί φιλοξενούνται μεγαλεπήβολες εκθέσεις, δημοφιλείς συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, ενώ οι αίθουσες των εκδηλώσεων και των εστιατορίων του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Οι τιμές δεν υπολείπονται της επιβλητικότητας του χώρου, καθώς αν ζητήσει κανείς περισσότερο ζεστό νερό για το τσάι του, θα χρεωθεί και δεύτερο ρόφημα.

Παρ’ όλα αυτά, εκεί διεξήχθη η εκκίνηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, του κινήματος DiEM25 που «εργάζεται αδιάκοπα για την καταπολέμηση της λιτότητας, ώστε να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και τον ανθρωπισμό στην ήπειρό μας».

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, όμως, σχεδόν κανείς δεν φάνηκε να δίνει σημασία στον περιβάλλοντα χώρο, όσο και αν αυτός εξασφάλιζε ως συνήθως την αρμονική συνύπαρξη της νεωτερικότητας με την κλασική πολυτέλεια. Ούτε ο επικεφαλής των Γάλλων σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ούτε ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζιζεκ, ούτε η αξιόλογη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λόρα Αλβαρέζ βρέθηκαν στο πρώτο πλάνο.

Ακόμα και ο Γιάνης Βαρουφάκης, γεννημένος να διασχίζει την λαϊκή σκηνή, κόβοντας εκατοντάδες εισιτήρια στην Βαρουφακειάδα του –γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο– πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Και, όμως! Ο πρωταγωνιστής, που τα βάζει με την χρεοδουλοκρατία, σαν σύγχρονος Ηρακλής που εξοντώνει το λιοντάρι της Νεμέας, έστω και για λίγο παραμερίστηκε. Μία μικροκαμωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, πότε πιάνοντας τα ολόχρυσα μαλλιά της αλογοουρά και πότε αφήνοντάς τα κάτω, είχε εξάψει την περιέργεια του ετερόκλητου πλήθους, διεγείροντας την φαντασία του.

Φορούσε ένα στενό μαύρο φόρεμα που διέγραφε την σιλουέτα της- άφθαρτη από τον χρόνο, ίδια με αυτή που είχε αποπλανήσει εκατομμύρια άνδρες ανά την υφήλιο. Δεν έμοιαζε να απειλείται από τους παραβρισκόμενους: ένα μίγμα πολιτικών ακτιβιστών, ακαδημαϊκών, πολιτικών, οικονομολόγων, διανοουμένων και ούτω καθεξής. Ακόμα και ενώπιόν τους, προβάροντας έναν νέο ρόλο, αυτόν της ακτιβίστριας, δεν ήταν διατεθειμένη να αποποιηθεί την σεξουαλικότητά της.

Περπατώντας σχεδόν χορευτικά στις γόβες στιλέτο με τις κόκκινες λεπτομέρειες, ως femme fatale που συστήθηκε μέσω του Playboy, η Πάμελα έμοιαζε αποφασισμένη να αφήσει το στίγμα της στην ευρωπαϊκή πολιτική “επανάσταση” που συντελούνταν εκείνο το βράδυ. Τουλάχιστον σύμφωνα με την ίδια…

Πως έγινε το κονέ

H φωτογραφία και το όνομα της διάσημης ηθοποιού και sex symbol της δεκαετίας του 1990 Πάμελα Άντερσον κοσμούσε εδώ και ημέρες το διαφημιστικό υλικό της εκδήλωσης του πολιτικού κινήματος. Tα σόσιαλ μίντια είχαν πάρει φωτιά, λόγω της συμμετοχής της. Η πραγματικότητα, όμως, υπερτερούσε της φαντασίας. Η παρουσία της εκεί έμοιαζε τόσο παράταιρη, όσο και υποβλητική. Στην πρώτη σειρά της σκηνής, λίγα εκατοστά πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, η ένταξη της Καναδό-Αμερικανίδας στάρλετ στην «μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκής Άνοιξης» ήταν εμφανής. Σαν ένα σουρεαλιστικά μοντέρνο έργο τέχνης που δεσπόζει σ’ ένα κλασικό σπίτι που χρειάζεται ανακαίνιση. Αν μη τί άλλο, αλλόκοτο πάντρεμα…

Ένα πάντρεμα που αρχικά αποδόθηκε στην σύζυγο του πρώην υπουργού. Οι φήμες ήθελαν τη Δανάη Στράτου –ως κοσμοπολίτισσα καλλιτέχνιδα– να συναντάει την σούπερ σταρ σε μία εκδήλωση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στο Παρίσι και να την μυεί στο πολιτικό κίνημα του συζύγου της, στο οποίο έτσι κι αλλιώς εκείνη συμμετέχει ψυχή τε και σώματι. Αν και υπήρξα αποδέκτης αυτής της εκδοχής, το ρεπορτάζ το διέψευσε περίτρανα.

Η Πάμελα Άντερσον γνώρισε τον Γιάνη μέσω του στενού της φίλου και ανεκπλήρωτου έρωτα της –σύμφωνα με την ίδια– Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ιδρυτής του περιβόητου ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος έχει καταφύγει εδώ και εφτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο γνώρισε την Άντερσον όταν εκείνη ζήτησε ακρόαση. Πράγματι τον επισκέφτηκε στην πρεσβεία, όπου διέμεινε, με στόχο να την βοηθήσει να γίνει καλύτερη ακτιβίστρια.
Εκείνη τον μύησε στο χορτοφαγικό φαγητό. Κάθε φορά που τον επισκεπτόταν, του είχε μαγειρέψει κάτι. Σύμφωνα με την ίδια, εκείνος δεν ενθουσιάστηκε από το μενού. «Μου είπε ότι τον βασανίζω».

Με τα πολλά, οι επισκέψεις πύκνωσαν. Συζητούσαν για τα πάντα: από την Βίβλο μέχρι τα δικαιώματα των ζώων και την ερωτική ζήλεια. Δεν άργησε η σχέση τους να πάρει μία ρομαντική στροφή. «Είναι χωρίς αμφιβολία ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άτομο. Δεν υπάρχει μεταξύ μας μία ιδιαίτερα ρομαντική έλξη, διότι υπάρχει ρομαντική πάλη. Έχουμε αυτή την στενή κατανόηση. Δεν είναι κοντά με άλλους ανθρώπους, όπως είναι μαζί μου», έχει δηλώσει η ίδια.

Παρόμοιες αξίες

Η Πάμελα, όμως, δεν ήταν η μοναδική που έδειξε ενδιαφέρον να συναντήσει τον έγκλειστο Ασάνζ. Το ίδιο έκανε και ο Βαρουφάκης. Ως αποτέλεσμα, οι δύο άνδρες καλλιέργησαν μία στενή φιλία. Συμφώνησαν ότι κατέχονται από παρόμοιες αξίες και ελπίδες για το μέλλον της Ευρώπης. Λίγο μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και την ρήξη του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ότι πλέον δεν τον ενώνει τίποτα με τον αλλοτινό του σύντροφο.

Αντιθέτως, δήλωσε υπερήφανος που ανάμεσα στους φίλους του μπορεί να συγκαταλέγει τον Τζούλιαν Ασάνζ. Σχολίασε, μάλιστα, ότι ο μόνος λόγος που διώκεται είναι πως ντρόπιασε τις ΗΠΑ. Η φιλία των δύο φάνηκε έμπρακτα. Ο μεν Βαρουφάκης στήριξε οικονομικά την διαδικτυακή εκστρατεία, με την οποία τα WikiLeaks είχαν ως στόχο να επιβραβεύσουν με 100.000 δολάρια εκείνον που θα αποκαλύψει τις πτυχές της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων.

Ο δε Ασάνζ, μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εμφανίστηκε στην ιδρυτική παρουσίαση του DiEM2025. Χαιρέτισε το κίνημα και ευχήθηκε στον Βαρουφάκη καλή επιτυχία. Η φιλία που καλλιεργήθηκε σταδιακά, αποτυπώθηκε και σε πολλές δηλώσεις των δύο ανδρών. «Απολαμβάνω αυτό το τρομερό βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μου έδωσε αντίγραφό του πριν κυκλοφορήσει», έγραψε στο Twitter ο Ασάνζ.

O επικεφαλής του Diem25 ανταπέδωσε, αναρτώντας ένα βίντεο που ζητούσε την απελευθέρωση του φίλου του. «Η απομόνωση του Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να σταματήσει τώρα. Μπορεί να διαφωνήσεις μαζί του, να τον κατακρίνεις, να τον χλευάσεις. Δεν μπορείς να αγνοήσεις εκείνα που έμαθες λόγω της δικής του δράσης για τα εγκλήματα που έγιναν (και γίνονται) στο όνομά σου. Να απελευθερωθεί ο Τζούλιαν τώρα!» έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τα εχέγγυα του Ασάνζ ήταν αρκετά για να μετατρέψουν την Πάμελα σε μία από τις φανατικότερες θαυμάστριες του Βαρουφάκη. Αρχικά μέσω του προσωπικού της λογαριασμό εξέφρασε την επιθυμία να «μάθει περισσότερα για το κίνημα Diem25», αλλά και δήλωσε διατεθειμένη να συναντήσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς δεν ανταποκρίθηκε. Ο Γιάνης ναι! Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα του ιδρύματός της ηθοποιού θα παρατηρήσει ότι το πανευρωπαϊκό κίνημα του Βαρουφάκη δεσπόζει.

Μπορεί ο Ασάνζ να ήταν ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος, αλλά όχι ο μοναδικός. Ένας ακόμα αναπάντεχος φίλος της Άντερσον της σύστησε τον Βαρουφάκη και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Βρετανό ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η 51χρονη σταρ είχε προ πολλού δηλώσει δημόσια την στήριξή της στον Κόρμπιν, τον οποίο έχει συναντήσει πολλάκις. Ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει ως σύμβουλο των Εργατικών τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Προβληματισμένη η Πάμελα

Η ενασχόληση της Πάμελα με τα ευρωπαϊκά κοινά δεν τελειώνει εδώ. Εξάλλου, η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πιο σημαντική αναμέτρηση. «Θα αποτελέσει το σημαντικότερο πεδίο μάχης για ένα σαφές όραμα –και ελπίδα– που θα προταθεί από τους Προοδευτικούς». Η Πάμελα ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει στο Λος Άντζελες τα κόκκινα ολόσωμα μαγιό, αλλά όχι τις γυμνές φωτογραφήσεις.

Συνδυάζει δεξιοτεχνικά τις δύο της ασχολίες. Προβληματίζεται με τα βίαια επεισόδια που ταλανίζουν το Παρίσι. Σχολιάζει την καταστροφή πολυτελών αυτοκινήτων, την οποία τη συγκρίνει με τη δομική βία των γαλλικών και των παγκόσμιων ελίτ! Υπερασπίζεται τους μετανάστες και δηλώνει κάθετα αντίθετη με την πολιτική του Ματέο Σαλβίνι. Θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει όλα τα δεινά της πολιτικής. Σύμφωνα με την ίδια το μοναδικό αντίδοτο είναι μία πανευρωπαϊκή αφύπνιση πέρα από τα σύνορα και τις εθνότητες, η οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση της Ευρώπης σήμερα.

Ποιος να το φανταζόταν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Πάμελα Άντερσον θα αποδεικνύονταν πολιτικά αδελφές ψυχές, συνοδοιπόροι, comrades… Αν πάντως τολμούσε κανείς να εκφράσει την απορία του στην ίδια την Πάμελα εκείνη μάλλον θα του απάνταγε με την ατάκα που χρησιμοποίησε πρόσφατα: «Ταράζω τα νερά με αντισυμβατικό τρόπο και θα συνεχίσω να το κάνω».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι