Όταν ο Γιάννης Μπαλάφας ζήλωσε δόξα Πολάκη!

Λυγερού Νεφέλη
777
Όταν ο Γιάννης Μπαλάφας ζήλωσε δόξα Πολάκη! Νεφέλη Λυγερού

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος τα έβαλε με δημοσιογράφους της ΕΡΤ, επειδή αποκάλεσαν «επίδομα» την “13η σύνταξη”. Αρχικά, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του, ο Γιάννης Μπαλάφας επιχείρησε να τους “συνετίσει”, θυμίζοντάς τους ότι η λέξη επίδομα «είναι λέξη του Μητσοτάκη»!

Όταν εκείνοι αρνήθηκαν να ευθυγραμμιστούν, απτόητος είπε «κοιτάξτε θα σας πω κάτι βαρύ. Αφού κι εσείς που είστε δημόσια τηλεόραση και πρέπει να είστε αντικειμενικοί, λέτε τη λέξη επίδομα, καταλαβαίνετε τι λένε διάφορα κανάλια τα οποία υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα». Παρά τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων επέμεινε, απαιτώντας «να μην ξαναχρησιμοποιήσετε τη λέξη».

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να τους επιπλήξει, εκστομίζοντας την φράση «αυτό που σας λέω»! Το επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα δεν διαθέτει τα αντανακλαστικά για να διαβάσει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και το οποίο κατά τρόπο όχι μόνο αναμφισβήτητο, αλλά και εκκωφαντικό, αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Είναι προφανές ότι κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αρνούνται πεισμόνως να κατανοήσουν τη διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία πυροδοτείται περαιτέρω από τα συνεχή κρούσματα αλαζονείας που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρώντας, μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ο Γιάννης Μπαλάφας επιδόθηκε σε ένα ακόμα ατόπημα. «Θέλω η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση να είναι πιο αντικειμενική», εξήγησε σε άλλη δημόσια παρέμβασή του, εννοώντας προφανώς πιο φιλοκυβερνητική.

Ο διαχωρισμός που έκανε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης  και στους άλλους «των οικονομικών συμφερόντων» αποτελεί έκφραση μίας αντίληψης που κυριάρχησε στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία τον έβλαψε. Όχι ότι δεν υπάρχουν προβληματικές συμπεριφορές εκ μέρους δημοσιογράφων που εργάζονται σε ιδιωτικά κανάλια, αλλά οπωσδήποτε η γενίκευση αποπνέει μία σταλινική αντίληψη που έχει επανειλημμένα εκφραστεί με διάφορες αφορμές: «εμείς και οι άλλοι».

Ο “πολακισμός” του Μπαλάφα

Όπως απέδειξαν οι κάλπες, οι πολίτες την απέρριψαν. Ο “πολακισμός”, στον οποίο υπέκυψε προς στιγμήν και ο Γιάννης Μπαλάφας, αποδοκιμάστηκε και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σαρωτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Από που και ως που ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο κριτής και θεματοφύλακας της αντικειμενικότητας; Από πού και ως που δικαιούται να κατευθύνει δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης, να τους επιβάλει το πώς θα εκφραστούν;

Μπορεί πολλά Μίντια να ήταν ειδικά και γενικά δυσανάλογα επικριτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί ένας υφυπουργός να παριστάνει τον μέγα λογοκριτή, απειλώντας εμμέσως δημοσιογράφους, επειδή εργάζονται στη δημόσια τηλεόραση, την οποία προφανώς θεωρεί “τσιφλίκι” της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πως ο Γιάννης Μπαλάφας δεν θα διανοείτο να συμπεριφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο σε δημοσιογράφους ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Θα φοβόταν τις συνέπειες, ότι θα γινόταν ανεπιθύμητος.

Το γεγονός ότι επιχείρησε να επιβάλει την ορολογία που ήθελε στον συνομιλητή του, σε συνδυασμό με την κατηγορία ότι ο επαγγελματίας δημοσιογράφος ανήκει στο αντίπαλο κόμμα επιβεβαιώνει το δόγμα «εμείς και οι άλλοι», δόγμα που έλκει τις ρίζες του από τον σταλινισμό. Μπορεί ο Γιάννης Μπαλάφας και πολλοί σύντροφοί του, ως στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, να τον έχουν προ πολλού αποκηρύξει, αλλά οι ίδιες οι πράξεις τους μαρτυρούν πως τους έχει αφήσει κατάλοιπα.

Το περιστατικό αυτό, όπως ήταν  φυσικό απασχόλησε τα σόσιαλ μίντια. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά», αλλά και για μεγάλη προσβολή προς τους επαγγελματίες της ΕΡΤ. Πέραν τούτου, η δημόσια τηλεόραση δεν είναι το τσιφλίκι κανενός. Αυτό μοιάζει να το ξεχνάει ο Γιάννης Μπαλάφας και πολλοί σύντροφοί του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.