ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Όταν ο Τζανακόπουλος έχει νεύρα την πληρώνει ο Ρήγας!

Όταν ο Τζανακόπουλος έχει νεύρα την πληρώνει ο Ρήγας! Νεφέλη Λυγερού

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν δημοσιεύματα πως παραιτήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τα όργανα του κόμματος, αν και λίγες ώρες μετά ακολούθησαν διευκρινήσεις ότι ισχύει η παραίτηση του. Ορισμένοι σύνδεσαν την αρχική είδηση παραίτησης ως μία κίνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την σύζυγο του, την Έφη Αχτσιόγλου, που προβάλει ως ένα από τα φαβορί. 

Όμως προηγήθηκαν δημοσιεύματα για ένα άγριο επεισόδιο που είχε το βράδυ των εκλογών με τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό Παναγιώτη Ρήγα, έναντι του οποίου μάλιστα χειροδίκησε. Το επεισόδιο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ίδιος ο κ. Ρήγας, λέγοντας πως ο Τζανακόπουλος τον έπιασε από τον λαιμό, του πέταξε αντικείμενα (τα δημοσιεύματα αναφέρονταν σε καρέκλες) και τον έβρισε χυδαία. «Εγώ δεν έχω καμία ευθύνη για οτιδήποτε και αν έχει συμβεί ή θα μπορούσε να έχει συμβεί», ανέφερε για το επεισόδιο σε τηλεοπτική εκπομπή.

Είχαν προηγηθεί ορισμένες εμφανίσεις του κ. Τζανακόπουλου σε τηλεοπτικά πάνελ, ο έντονος εκνευρισμός του οποίου είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση. Σε μία από αυτές είχε δηλώσει σε έντονο ύφος πως«ο φράχτης του Έβρου παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα», πολύ πριν την επίμαχη τροπολογία Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή, συμβάλλοντας να μετατοπιστεί η πολιτική ατζέντα σε ένα πεδίο προνομιακό για την ΝΔ.

Και όμως, μέχρι να ορισθεί κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ελάχιστα άτομα εκτός του μικρόκοσμου της Κουμουνδούρου είχαν ακούσει τον ήχο της φωνής του! Ίσως και να μην τον αναγνώριζαν, αν δεν εμφανιζόταν σε φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο από τον Ιανουάριο του 2015 ακολουθεί σχεδόν κατά πόδας. Ο νεαρός δικηγόρος είχε επιλέξει από τότε να βγει στο προσκήνιο και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, ως στέλεχος της λεγόμενης προεδρικής νέας γενιάς που προωθούσε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο άλλοτε σιωπηλός Δημήτρης έδινε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος σωρεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων για όλες σχεδόν τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Η στροφή προς την δημοσιότητα επιβάλλονταν από τον ρόλο του, αλλά η εξωστρέφειά είναι νόμισμα με δύο όψεις: Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόβαλε τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά ταυτοχρόνως οικοδομούσε  και το δικό του πολιτικό προφίλ. Ένα προφίλ που πλέον επισκιάζει η απαράδεκτη συμπεριφορά του έναντι του κ. Ρήγα, που δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που πρόβαλε παλαιότερα. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

 Ο “κλειδοκράτορας” 

Πάντως, ο 41χρονος Τζανακόπουλος δεν υπήρξε ένα τυπικό μέλος της “παρέας με τα τζινς”, όπως παλαιότερα αποκαλούνταν περιπαικτικά το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, λόγω της χαλαρής εμφάνισής τους. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Τσίπρα και άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ως πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου υπήρξε ένα είδος κλειδοκράτορα μηχανισμού εξουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (παρόλο που έπαιζε και το δικό του προσωπικό παιχνίδι). Πριν τον αναβαθμίσει ο Τσίπρας, όσοι υπουργοί ή βουλευτές επιθυμούσαν πρόσβαση στον πρώην πρωθυπουργό απευθύνονταν σ’ αυτόν. Σπάνια δεν παραβρισκόταν σε συσκέψεις για κρατικές υποθέσεις. Γνωρίζεται, άλλωστε, με τον Τσίπρα από τότε που ήταν ακόμα πολύ νέοι. Ο Δημήτρης θεωρεί τον, όχι πολύ μεγαλύτερό του Αλέξη, πολιτικό μέντορα.

Το κάλεσμα του Αλέξη

Γεννημένος το 1982 στην Αθήνα, ήταν άριστος μαθητής. Από μικρός στράφηκε στα νομικά, καθώς περιβαλλόταν από νομικούς. Η μητέρα του είναι δικαστής και η μητριά του δικηγόρος. Η σκληρή δουλειά απέδωσε και ο ίδιος βρέθηκε φοιτητής στη Νομική Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του, κάνοντας μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στη Γερμανία.

Η πολιτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε τα ακαδημαϊκά και εργασιακά σχέδια του Τζανακόπουλου. Πριν φανεί στον ορίζοντα η μετοίκηση στο Μαξίμου, σχεδίαζε να συνεργαστεί δικηγορικά με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Καλογήρου και τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Το κάλεσμα του Αλέξη, όμως, ήταν ένα είδος επιστράτευσης για όλους αυτούς. Ο Τζανακόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα από το εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχει στην επέλαση προς την εξουσία.

Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στην Κουμουνδούρου, όταν ο Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας. Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης προέρχεται από εύπορη οικογένεια, είχε ανέκαθεν πολιτικές ανησυχίες. Αποτελούσε, μάλιστα, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ενεργό μέλος διαφόρων αριστερών δικτύων, συμμετείχε σε πορείες, αλλά και στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία.

Αρθρογραφούσε, μάλιστα, από νωρίς στην “Αυγή” και σε άλλα αριστερά έντυπα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τσίπρας, μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νεολαίας, τον προώθησε για διάδοχό του. Τη θέση του γραμματέα ο Τζανακόπουλος την κράτησε μέχρι το 2010. Έχει, μάλιστα, οδηγηθεί σε δικαστήριο των Ιωαννίνων για μία αφίσα που κατήγγειλε επιχειρηματία της περιοχής.

“Σκιά” και “γέφυρα”

Πριν την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου 2015, ο Δημήτρης είχε ήδη μετατραπεί σ’ έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσίπρα. Τον είχε διορίσει σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Τζανακόπουλος ήταν από τότε η γέφυρα του προέδρου με τα κομματικά στελέχη. Ήταν το άτομο στο οποίο στρέφονταν όλοι, όταν επιθυμούσαν να προσεγγίσουν τον Τσίπρα, ή να ενημερωθούν για τις προθέσεις του. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούσαν «σκιά».

Οι  δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη νικητήρια προεκλογική εκστρατεία του 2015 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον 33χρονο τότε δικηγόρο. Σπάνια έλειπε από το πλευρό του Τσίπρα. Αυτός, εξάλλου, αποτελούσε τον σύνδεσμο με τους ξένους δημοσιογράφους, κλείνοντας  συνεντεύξεις, μοιράζοντας διαπιστεύσεις και μεταφέροντας δηλώσεις.

Κανένας, όμως, δεν φάνηκε να του δίνει ιδιαίτερη σημασία ή να υποπτεύεται το νευραλγικό ρόλο που θα καλούνταν να παίξει λίγο αργότερα. Το νεαρό της ηλικίας του, άλλωστε, δεν υπονοούσε κάποια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Τα άπταιστα αγγλικά, αλλά και η εικόνα του, που φάνηκε να μην περνά απαρατήρητη από τις νεαρές δημοσιογράφους, τον καθιστούσαν ένα ακόμα “pretty face”, που λένε οι Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι.

Οι μυημένοι στα άδυτα της Κουμουνδούρου, όμως, δεν ξαφνιάστηκαν καθόλου όταν αυτός ο νεαρός, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επαγγελματική μέχρι τότε εμπειρία, ορίσθηκε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου. Μία θέση που στην πραγματικότητα ισοδυναμούσε με ρόλο γενικού δερβέναγα στο μέγαρο Μαξίμου. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως ο Τζανακόπουλος είχε την εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται όλες τις σημαντικές υποθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

H σχέση με την Αχτσιόγλου

Ο Τσίπρας ήταν σίγουρος πως ο διευθυντής του γραφείου του δεν θα τον παρερμηνεύσει, ούτε θα επιχειρήσει να οικειοποιηθεί την εξουσία του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το κόμμα τον αποδέχτηκε στον κρίσιμο αυτό ρόλο, όχι μόνο επειδή τον είχε επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και επειδή είχε ήδη κομματικά ένσημα στην πλάτη του. Όπως και τον αποδέχθηκε και στο κρίσιμο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και στο ρόλο του γραμματέα.

Πάντα προεδρικός, όμως ταυτόχρονα διακρινόταν από ένα κράμα αριστερής προσέγγισης και ρεαλισμού: Πίστευε από νωρίς ότι οι δανειστές θα προσπαθούσαν να εκβιάσουν τη νέα κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ήταν από αυτούς που έτρεφαν λιγότερες αυταπάτες από άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας εκείνη την εποχή.

Μπορεί να περνούσε όλη την ημέρα στο Μαξίμου, όμως ποτέ δεν παραμέλησε την εμφάνισή του. Εν μέσω του δύσκολου καλοκαιριού του 2015, ο Τζανακόπουλος είχε γραφτεί στο γυμναστήριο Holmes Place του Συντάγματος. Ο ίδιος ανέκαθεν λάτρευε τον αθλητισμό, παίζοντας φανατικά μπάσκετ.

Αν και γνωρίζονταν από παλιά με την Έφη Αχτσιόγλου, ο έρωτας τους φαίνεται να αναπτύχθηκε το 2018, με την ίδια την Αχτσιόγλου να επιβεβαιώνει την σχέση τους σε διαδικτυακή εκπομπή το 2019. Τον Ιούλιο του 2021 το ζευγάρι έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι. Η κ. Αχτσιόγλου, αν και σε κατάσταση εγκυμοσύνης, παρέμεινε ενεργή στις δραστηριότητες του κόμματος, συμμετέχοντας μέχρι και στην διαδήλωση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το ωράριο, με την φουσκωμένη κοιλιά της…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι