Ούτε κλητήρας στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Δημήτρης Χρήστου
19

του Δημήτρη Χρήστου -

Παρακολουθούσα την Τετάρτη μια τηλεοπτική εκπομπή της πρωινής ζώνης και έβλεπα τον κ. Κικίλια, υπεύθυνο του τομέα άμυνας της ΝΔ, να ωρύεται κατά της κυβέρνησης, γιατί –λέει– δεν βροντοφωνάζει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά. Νέο γαϊτανάκι, μετά την Μακεδονία. Απαιτούν τα αυτονόητα, όχι βέβαια για να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά για να ψαρέψουν, όπως νομίζουν, ψήφους σε συγκεκριμένο ακροατήριο.

Το αν χάνουν ψήφους από ένα άλλο ακροατήριο και περιορίζουν την εκλογική επιρροή της ΝΔ, δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει. Ας ψαρέψουν σε αυτό οι κεντροδεξιοί. Δικό τους πρόβλημα. Η εθνικιστική ρητορεία, έχει συγκεκριμένους αφέντες. Το αν -επίσης- αυτές οι σπασμωδικές κραυγαλέα ψηφοθηρικές αντιδράσεις, προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα και δι’ αυτών αποκρούονται οι κίνδυνοι, τους είναι μάλλον αδιάφορο.

Οι σοβαρές και υπεύθυνες χώρες αντιμετωπίζουν διενέξεις με γείτονες έγκαιρα, με χρήση όλων των διαπραγματευτικών μέσων για να έχουν το πάνω χέρι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παίξει το χαρτί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το επιτρέπει η συγκυρία. Αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, αυτή θα είναι που θα απομονωθεί και θα απολέσει πολύτιμα διεθνή ερείσματα, σε μία εποχή που έχει ανοιχτά μέτωπα.

Μια ανάφλεξη, μια σύγκρουση, έστω και περιορισμένης διάρκειας, θα έχει σοβαρό κόστος, κυρίως για την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει περισσότερη ανάγκη από σταθερότητα για να εκτοξεύσει τον τουρισμό της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξέλθει με ασφάλεια στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη. Οφείλει, λοιπόν, να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις κατά τρόπο που δεν θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία για τυχοδιωκτισμούς και βεβαίως κατά τρόπο που θα περιφρουρηθούν τα εθνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς οι πολιτικές αντιλήψεις του κ. Κικίλια και όχι μόνον αυτού, δεν πληρούν το κριτήριο της αναγκαίας εθνικής σοβαρότητας. Και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει διορθωτική παρέμβαση από το κόμμα του. Μοιάζει ότι ο καθένας στη ΝΔ κάνει ό,τι νομίζει, ή επί το ακριβέστερο, ό,τι τον συμφέρει προσωπικά! Δεν ήταν ποτέ σ’ αυτήν τη κατάσταση η ΝΔ.

Οι τραμπουκισμοί των εμπλεκομένων

Δείτε για παράδειγμα την υπόθεση Novartis, η οποία ξεκίνησε από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές το 2016. Πώς αντέδρασαν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όταν οι εισαγγελικές αρχές, όπως ορίζει ο νόμος, έστειλαν την υπόθεση στη Βουλή; Ο τέως πρωθυπουργός κ. Σαμαράς δήλωσε με οργή ότι θα μηνύσει για σκευωρία την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό! Παγκόσμια πρωτοτυπία!

Ο κ. Αβραμόπουλος, κοτζάμ επίτροπος της ΕΕ, χαρακτήρισε τους «προστατευόμενους μάρτυρες» αλητήριους! Το διάβασαν πολλές φορές στις Βρυξέλες για να βεβαιωθούν ότι μεταφέρθηκε σωστά η συγκεκριμένη δήλωση. Ο τέως υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς απείλησε ευθέως τους μάρτυρες, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και θα δούν τι έχουν να πάθουν, όταν μάθει τα ονόματά τους! Το φοβερό, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι αποκαλύφθηκε πως ο κ. Σαλμάς επιχείρησε να καταθέσει στις αμερικανικές αρχές ως “μάρτυρας επιβεβαίωσης”, όπως είπε.

Και φτάνουμε στον μεγάλο πρωταγωνιστή, τον ανεπανάληπτο Άδωνη Γεωργιάδη. Εμφανίζεται καθημερινά και πολλές φορές σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά Μέσα, συκοφαντώντας τους πάντες και ωρυόμενος ότι θα τους κλείσει όλους φυλακή. Όλους! Πρωθυπουργό, υπουργούς δικαστές, μάρτυρες, τους πάντες. Όποιος αμφισβητήσει την εντιμότητά του, θα πάει φυλακή! Ότι με τη συμπεριφορά του ενισχύει την εντύπωση ότι είναι ένοχος δεν έχει προλάβει να το αντιληφθεί.

Πονηρούλης όμως, δεν βάζει και το χέρι του στη φωτιά για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Και όταν τον ρωτάς αν τελικά υπάρχει σκάνδαλο Novartis, σου απαντά ευθέως: Και βέβαια υπάρχει, αλλά αφορά μόνον τους γιατρούς! Το ότι ο ίδιος και οι άλλοι υπουργοί Υγείας δεν πήραν χαμπάρι το πάρτι δεν θεωρείται σοβαρή αδυναμία για υπουργούς τύπου Γεωργιάδη. Ούτε μας εξηγεί πως εκτοξεύθηκαν οι τιμές των φαρμάκων με αποτέλεσμα την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και γενικότερα των ασθενών.

Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλες αναφορές και περιγραφές για να καταδειχτεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα που αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στο σύνολό της. Το πρόβλημα που μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε ποδοσφαιρικό γήπεδο με πρωταγωνιστές τους χούλιγκανς. Αντί να σταματήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επικίνδυνες για την πολιτική ζωή παραστάσεις του διορισμένου αντιπροέδρου, τον παρακολουθεί και σιωπά συνενοχικά.

Επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, επιθέσεις στην κυβέρνηση, επιθέσεις σε δημοσιογράφους που εξακολουθούν να κάνουν έρευνα. Στην ουσία επιθέσεις στην ίδια τη δημοκρατία. Και το εφιαλτικότερο; Όσοι τολμούν δημοσίως να ασκήσουν κριτική στον αντιπρόεδρο, θεωρώντας τη συμπεριφορά του βλαπτική για την ίδια την παράταξη, διαγράφονται.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στο οποίο συμμετείχαν φωτισμένα πρόσωπα, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο Παναγής Παπαληγούρας, η Άννα Συνοδινού, ο Παναγιώτης Λαμπρίας και άλλοι πολλοί ευπρεπείς δημοκράτες. Πνεύματα που κοσμούσαν το κόμμα δια της αστικής ευγένειας, της σύνεσης, της υπευθυνότητας και της εθνικής αντίληψης των πραγμάτων και τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι συγκρίσεις χωράνε σήμερα; Ούτε κλητήρας σε υπουργείο για να μεταφέρει τσιγάρα και εφημερίδες δεν θα έφτανε ποτέ ο κ. Γεωργιάδης σε εκείνη τη ΝΔ. Και ο Κυριάκος τον διόρισε αντιπρόεδρο! Θέλετε περισσότερα;

Οι νάνοι απέναντι στα θηρία

Όμως, όλοι αυτοί καθώς και οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κάνουν ένα σοβαρό λάθος. Προκαλούν! Και δεν προκαλούν μόνο την ελληνική κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη, ούτε τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Προκαλούν υπέρτερες δυνάμεις που ασχολούνται με το σκάνδαλο Novartis. Προκαλούν τις αμερικανικές αρχές, το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI.

Όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική πλευρά δεν αναζητά πληροφορίες. Τις πληροφορίες τις έχει και μάλιστα τεκμηριωμένες. Απλά ενεργεί για τη νόμιμη διασταύρωσή τους. Και εκτός από τους Αμερικανούς, προκαλούν και όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συγκλίνουν σε δράσεις για την αποκατάσταση των κανόνων διαφάνειας και του έντιμου ανταγωνισμού. Και για να το πετύχουν αυτό, θα στηρίξουν κυβερνήσεις που είναι σε θέση να διαιτητεύσουν και να εφαρμόσουν με ακεραιότητα τους νέους κοινούς κανόνες.

Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουν, τόσο πιο ομαλά και γρήγορα θα κάνουν την αυτοκάθαρσή τους για να ομαλοποιηθεί η πολιτική ζωή και να γίνουν κανονικοί παίκτες του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Οι Έλληνες πολίτες αναμένουν δείγματα γραφής. Διότι, αν είναι δείγμα γραφής η διαχείριση της λίστας που μας είχε στείλει η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε θα συνεχίσουν να δουλεύουν υπέρ του Τσίπρα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.