ΓΝΩΜΗ

Παγιδευμένος στην ονοματολογία για τον Πρόεδρο ο Κυριάκος

Παγιδευμένος στην ονοματολογία για τον Πρόεδρο ο Κυριάκος, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η όλη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τα ονόματα που ακούγονται δεξιά και αριστερά για την αντικατάσταση της Κατερίνας Σακελλαρoπούλου, συμβάλλουν στον περαιτέρω ευτελισμό του θεσμού.

Ο θεσμός του Προέδρου είναι αποψιλωμένος από ουσιαστικές αρμοδιότητες, ενώ υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο με την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση που απαιτεί πλέον μέχρι και 120 βουλευτές για την εκλογή του. Το ερώτημα είναι απλό: Ποιο θα είναι το κύρος του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας στο υποθετικό προς το παρόν ενδεχόμενο να μην έχει ούτε καν τους 151 βουλευτές της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής; 

Εάν έχει κάποια σημασία η εκλογή Προέδρου στις αρχές του νέου έτους, είναι γιατί σχετίζεται με τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ και την αποδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η φημολογούμενη άρνηση σημαντικής ομάδας γαλάζιων βουλευτών – υπολογίζονται περί τους 20 – να ξαναψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μοιάζει με ετεροχρονισμένη αντίδρασή τους προς τον πρωθυπουργό τους και την προ πενταετίας κίνηση του: Δια της Σακελλαροπούλου, να συμβολίσει ένα άνοιγμα στον λεγόμενο χώρο του κέντρου, στην πραγματικότητα στον παλιό σημιτικό εκσυγχρονισμό. Μικρότερος αριθμός, παρά την συνταγματική πρόβλεψη, πολιτικά, σηματοδοτεί οιονεί απώλεια της δεδηλωμένης. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ευτελισμός που σηματοδοτεί η παρατεταμένη ονοματολογία χρεώνεται αποκλειστικά στον Μητσοτάκη. Όπως σωστά επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανανεώσει την θητεία της Σακελλαρόπουλου και να έχει κόψει κάθε συζήτηση. Για να μην το κάνει, είτε έχει αποφασίσει διαφορετικά, είτε το σκέπτεται. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να εξηγήσει τι δεν πήγε καλά με την Σακελλαρόπουλου. Με τα δικά του λόγια το είπε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ότι εφόσον παραμένει η ίδια κυβέρνηση, είθισται να ανανεώνεται και η θητεία στην Προεδρία. Παρομοίως και η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν απέκλεισε την ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου. 

Άλλος για Πρόεδρος… 

Μέχρι και την Λινά Μενδώνη αποφάσισαν να επανασυστήσουν κάποιοι στο ελληνικό κοινό, με έμφαση στο “πλούσιο βιογραφικό” της για να βάλλουν στο τραπέζι το όνομά της για την Προεδρία. Προφανώς μετά από πέντε χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού παραμένει άγνωστη η κ. Μενδώνη. Τώρα γιατί από την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου να πάει στην Λίνα Μενδώνη ο πρωθυπουργός, κανείς δεν ξέρει!

Η Λινά Μενδώνη ήταν το τελευταίο από μία σειρά ονομάτων που έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες για την θέση του Προέδρου. Έχουμε και λέμε: Νίκος Δένδιας (το έκοψε μόνος του), Κώστας Τασούλας (το υποδαυλίζει όσο μπορεί), Ιωάννης Σαρμάς και Παναγιώτης Πικραμένος (πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί), Γιάννα Αγγελοπούλου (επανέρχεται ανά πενταετία), Γιάννης Στουρνάρας και Λουκάς Παπαδήμος (ένας άνθρωπος των τραπεζιτών στον κορυφαίο πολιτειακό θώκο), Άννα Διαμαντοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Λούκα Κατσέλη (θα έχουν περισσότερες διαρροές από την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στο εσωτερικό της ΝΔ).

Εσχάτως επανήλθε και το όνομα της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου. Ίσως το μόνο όνομα που συγκεντρώνει πιθανότητες είναι του Βαγγέλη Βενιζέλου. Εσχάτως πήγε στην εκδήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ θα τον στηρίξει μετά βεβαιότητας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εκείνος που δεν τον θέλει είναι ο  Μητσοτάκης. Πάντως από τους προαναφερθέντες ο Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας και τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας της Σακελλαρόπουλου. 

Η όλη συζήτηση καταδεικνύει την πολιτική αποδυνάμωση του Μητσοτάκη που επιπλέον χρεώνεται την πρώτη του επιλογή. Το 2019 ήταν πανίσχυρος και μπορούσε να επιβάλλει στους βουλευτές του όποιο πρόσωπο επιθυμούσε. Τότε αντέδρασε μόνο ο Σαμαράς που απείχε από την ψηφοφορία. Πέντε χρόνια αργότερα ο Μητσοτάκης υπολογίζει τις πολιτικές και εσωκομματικές ισορροπίες και μετρά αντιδράσεις ανάλογα με το πρόσωπο.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου δεν στάθηκε στο ύψος του θεσμού, ενίοτε λειτούργησε σαν συμπλήρωμα της μητσοτακικής πλειοψηφίας. Ένα πρόσωπο με μεγαλύτερο κύρος μετά την πρώτη πενταετία, δεν θα προκαλούσε καν το ερώτημα. Η ανανέωση θα θεωρείτο αυτονόητη. Οι εικόνες να “γιορτάζει” τον γάμο των ομοφυλοφίλων, να χειροκροτεί με πάθος τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως και οι κατά καιρούς πληροφορίες για τα ιδιωτικά γεύματα μετά συζύγων με τον πρωθυπουργό, δεν συνάδουν με το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί. Κυρίως η απουσία της στα δύο μείζονα ζητήματα με ευρύτερη θεσμική διάσταση, τις υποκλοπές και την συγκάλυψή τους όπως και την συγκάλυψη των Τεμπών. Το μόνο που έχει υπέρ της είναι ότι παραμένει η πιο βολική επιλογή για τον Κυριάκο. 

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx