ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Ευρωβουλή στέλνει τελεσίγραφο στην Άγκυρα

Η Ευρωβουλή στέλνει τελεσίγραφο στην Άγκυρα

Νέο “χαστούκι” στην Τουρκία, αυτήν την φορά από την Ευρωβουλή, η οποία προειδοποίησε πως «εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση όσον αφορά την εσωτερική, θεσμική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ομολογώντας πως «οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος». Το σχετικό ψήφισμα αφορούσε την Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, που αφορά την ενταξιακή προοπτική της γείτονος και πέρασε μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

Επικρίνοντας την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την «αυταρχική ερμηνεία του προεδρικού συστήματος». Αναφέρονται, για παράδειγμα, στη «συχνότερη παρά ποτέ προσφυγή της άρχουσας τάξης σε ένα υπερεθνικιστικό και εμπρηστικό αφήγημα» και καταδικάζουν απερίφραστα την «αποπομπή και φυλάκιση 47 τουλάχιστον δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων από το αξίωμά τους».

Οι άσκησαν σφοδρή κριτική στο σύνολο της νεοοθωμανικής ατζέντας την Τουρκίας του Ερντογάν, από τις παράνομες δραστηριότητες της στην, καταδικάζοντας τις παράνομες δραστηριότητές της στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα και το μερικό παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Καταδικάζουν επίσης τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Μοντρέ που ρυθμίζει την ελεύθερη διεθνή ναυσιπλοΐα στα Στενά και σημειώνουν ότι «η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης και, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Η Ευρωβουλή καταδίκασε επίσης τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και εκφράζει «την ανησυχία της» για τη μεταφορά μαχητών και μισθοφόρων από ομάδες τζιχαντιστών από τη βόρεια Συρία προς τη Λιβύη και τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επαναλαμβάνουν μάλιστα  την παρότρυνσή τους αν αναγνωρίσει η Τουρκία την Γενοκτονία των Αρμενίων, την στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση αναφέρεται σε γενοκτονίες που διέπραξε η Ελλάδα!

Στο στόχαστρο οι Γκρίζοι Λύκοι

Η Ευρωβουλή εξακολουθεί να υπενθυμίζει τον «θετικό ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό», σημειώνοντας πως η γείτονα χώρα φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες «στην πλειονότητα τους Σύριους», όμως ταυτόχρονα τονίζει πως «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές η χρήση των προσφύγων ως όπλο εκβιασμού», όπως επιδόθηκε ο Ερντογάν στον Έβρο και απειλεί να πράξει εις βάρος χωρών της ΕΕ. 

Η Ευρωβουλή επισημαίνει ταυτόχρονα τη διάβρωση του κράτους δικαίου και τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καλώντας τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας να αποφυλακίσουν όλους τους κρατούμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, δικηγόρους, πανεπιστημιακούς και άλλους που κρατούνται με βάση «αστήρικτες κατηγορίες». Ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία της για των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων στο εσωτερικό χωρών της ΕΕ, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προστεθεί στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, καθώς σημειώνει πως η «οργάνωση απειλεί ιδιαίτερα τα άτομα κουρδικής, αρμενικής ή ελληνικής καταγωγής και οποιονδήποτε θεωρούν αντίπαλο».

Ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε τα εξής: «Η έκθεση αυτή είναι ίσως η πιο σκληρή στην κριτική της για την κατάσταση στην Τουρκία. Αντικατοπτρίζει όλα όσα δυστυχώς έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου… Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει οριστικά πορεία… Καλούμε τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να θέσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για κάθε θετικό βήμα που θα επιδιώξουν με την Τουρκία».

Χτες ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ είχε ανακοινώσει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με το σημερινό ψήφισμά του σημειώνοντας πως πρέπει να εξεταστεί η ενδεχόμενη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γείτονα, αν «η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά επί κρίσιμων θεμάτων». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η εισήγηση του αντιπρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Ισορροπημένος ο Επίτροπος

Το κλίμα για την Τουρκία ήταν ήδη βαρύ μετά την πρόσφατη ρητορική επίθεση του Τούρκου προέδρου προς τον Γάλλο ομόλογο του και άλλους δυτικούς ηγέτες και τις απειλές του για υποκίνηση εξεγέρσεων των μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν στο εσωτερικό της ΕΕ, απειλές που ήρθαν στο προσκήνιο με τις οργισμένες αντιδράσεις του Ερντογάν για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μία φορά αποπειράται να εμφανιστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων, προκειμένου να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.

Από τα πυρά του Ερντογάν δεν ξέφυγαν ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ούτε η Αυστρία. Για τον πρώτο ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχει αίμα στα χέρια του», αναφερόμενος στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς το Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε παρά την πολεμική κλιμάκωση που μαίνεται στην Γάζα. Μετέπειτα «καταράστηκε» την Αυστρία για την απόφαση του καγκελάριου της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς να υψώσει την ισραηλινή σημαία στο κτίριο της καγκελαρίας!

Πιο ισορροπημένος ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι που μίλησε χτες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής. Αν και παραδέχτηκε πως οι ενέργειες της Τουρκίας «συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ» και πως οι «ευρωτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον περασμένο χρόνο», σημείωσε πως «έχουμε παρατηρήσει μία αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέροντας συγκεκριμένα την επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας και Τουρκίας και την άτυπη Πενταμερή στην Γενεύη για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα ο κ. Βαρέλι σημείωσε ότι η EE έχει στρατηγικό συμφέρον προς την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το κλειδί για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης» και αναφέρθηκε στο «βάρος που σηκώνει» η χώρα στον τομέα αυτό. Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα είναι σημαντικό για την Τουρκία να ξεκινήσει και πάλι τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση», αποδεχόμενος την «οπισθοδρόμηση» της γείτονος αναφορικά με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πυρά και από Γερμανία

Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε ομιλία της στην σημερινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και των Χριστιανοκοινωνιστών, ζήτησε την «σαφή καταδίκη του αντισημιτισμού» από τις τουρκικές και μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Reuters η Μέρκελ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει γραμμή «μηδενικής ανοχής» για οποιαδήποτε αντισημιτική εκδήλωση, ζητώντας την συμμόρφωση των μουσουλμανικών οργανώσεων. «Όποιος ζει στην Γερμανία, θα πρέπει να ασχοληθεί και με την γερμανική ιστορία» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος, υπενθυμίζοντας την προτεραιότητα του Βερολίνου στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

Στην Γερμανία υπάρχει διάχυτος φόβος για άνοδο του αντισημιτισμού, έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Γάζα. Μερίδα διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες σε συναγωγές και έκαψε ισραηλινές σημαίες, ενώ ακούστηκαν αντισημιτικά συνθήματα. Σύμφωνα όμως με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αντισημιτική ρητορική διαχέεται από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς σε σημερινή του ανακοίνωση χαρακτήρισε «αντισημιτικές» τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι «οι Εβραίοι πίνουν αίμα αμάχων»!

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοακίμ Χέρμαν είχε καταστήσει συνυπεύθυνο για τις αντισημιτικές διαδηλώσεις στην Γερμανία τον ίδιο τον Ερντογάν σημειώνοντας πως «δεν διαδηλώνουν ακροδεξιοί, αλλά άνθρωποι με μουσουλμανικό υπόβαθρο, εν μέρει υποκινούμενοι από τις βάναυσες ομιλίες του προέδρου Ερντογάν… που πιστεύουν ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις θα πρέπει να μεταφερθούν και στους δρόμους της Γερμανίας».

Να σημειωθεί πως ήδη η Τουρκία μεταφέρει τα πολεμικά μέτωπα στα οποία εμπλέκονται στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών, εργαλειοποιώντας τους Τούρκους και τους μουσουλμάνους μετανάστες μέσω των Γκρίζων Λύκων και τουρκόφιλων ισλαμικών οργανώσεων. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν ήδη απαγορευτεί στην Τουρκία και την Αυστρία. Η σημερινή απόφαση της Ευρωβουλής είναι ενδεικτική του βαρύ κλίματος που επικρατεί σε σημαντικό μέρος της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία αντέδρασε με οργή στο ψήφισμα, σημειώνοντας πως «απορρίπτει αυτή την έκθεση που συμπεριλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα», σημειώνοντας πως «αντικατοπτρίζει την εντελώς άδικη, μεροληπτική ελληνική και ελληνοκυπριακή θέση για τα ζητήματα του Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου. Αυτή η προκατειλημμένη γραφή, βασίζεται σε μονόπλευρες ασυνάρτητες αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx