ΑΠΟΨΗ

Παιδιά του κομματικού σωλήνα και οι τοπικοί άρχοντες

Παιδιά του κομματικού σωλήνα και οι τοπικοί άρχοντες, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Πλησιάζουν οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές εκλογές και τα κόμματα έχουν προτείνει τους υποψήφιους τουλάχιστον στους βασικούς κύριους Δήμους και Περιφέρειες. Το ζητούμενο είναι οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν να είναι γνώστες του αντικειμένου, να διαθέτουν στοιχεία διοίκησης, να είναι σοβαροί, τίμιοι και ηθικοί. Και να διαθέτουν την αποφασιστικότητα να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δημοτών όταν παρατηρούνται φαινόμενα που θα βλάψουν το περιβάλλον, την δόμηση, και γενικά να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες σε όλους τους τομείς που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Είχαμε τις φωτιές της τελευταίας δεκαετίας. Όπου έχουν χαθεί άνθρωποι (το Μάτι δεν είναι κάτι που ξεχνιέται!), αμέτρητες περιουσίες, χιλιάδες να μην πω εκατομμύρια στρέμματα δασών, είδαμε να καταστρέφονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις πυρομαχικών και δεν μας έφταναν όλα αυτά, είχαμε και τον άδικο θάνατο των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair. Είδατε κάτι νέο, έστω κάτι ελπιδοφόρο που να σας γεννά αισιοδοξία για το μέλλον;

Πέρσι είχαμε την καταστροφή της Εύβοιας και φέτος της Ρόδου, όπου ο Κύπριος πρόεδρος προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά. Δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρειες που όλοι σας γνωρίζετε, να μνημονεύσω όλες τις καταστροφές που συντελέστηκαν με κύρια ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, των Περιφερειαρχών και των δημάρχων. Οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Και τώρα βρισκόμαστε στην αρχή της ταινίας, γιατί λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής θα δούμε και θα ζήσουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Εσείς βλέπετε να αλλάζουμε μυαλά και νοοτροπία;

Εγώ βλέπω ότι το κάθε κόμμα τοποθετεί τους εκλεκτούς του, ανεξάρτητα αν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, που θα ακούνε τις εντολές του αρχηγού, ακόμη, και αν αυτές βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποπομπή Πατούλη για το ζεϊμπέκικο, ενώ ο ουσιαστικός λόγος είναι ότι ήθελαν να τον ξεφορτωθούν και βρέθηκε η αφορμή.

Ωστόσο ο κ. Πατούλης για να παραιτηθεί τόσο εύκολα, φαίνεται ότι κάτι άλλο του υποσχέθηκαν… Ενώ ο κ. Μπακογιάννης, ως γνήσιο τέκνο, παραμένει ενεργός στη θέση του, παρότι έχει προβεί σε άσκοπε και χωρίς οικονομική λογική ενέργειες, με αποτέλεσμα η Αθήνα να παραμένει ακριβώς η ίδια, όπως την θυμόμαστε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Θα πάνε, λοιπόν, κάποιοι ψηφοφόροι, δυστυχώς όπως τα “πρόβατα”, λυπάμαι που το λέω, να ψηφίσουν αυτό που διατάζει το αφεντικό τους. Περί αυτού πρόκειται! Και θα πανηγυρίζουν για την νίκη! Και την επόμενη χρονιά θα δούμε το ίδιο κινηματογραφικό έργο!

Κανείς δεν ευθύνεται;

Τα περισσότερα κόμματα γενικά υποστηρίζουν την αποκέντρωση. Όπου η Αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και της βελτίωσης της ζωής των κατοίκων, ώστε αυτοί που κατοικούν στην επαρχία να παραμείνουν στις εστίες τους και παράλληλα η Αττική να αρχίσει να αδειάζει. Το 50% περίπου του ελλαδικού πληθυσμού βρίσκεται στην περιοχή της Αττικής.

Αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει κάποτε να πάρει φθίνουσα πορεία; Και πως θα πάρει την κατιούσα; Όταν οι τοπικοί άρχοντες διαθέτουν όλα τα οικονομικά εργαλεία και την αυτονομία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να διαθέτουν ηγετικά στοιχεία διοίκησης εντός των δημοκρατικών ορίων του Συντάγματος και να μην είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, που η κάθε κίνησή τους θα εξαρτάται από την επιθυμία του εκάστοτε αρχηγού και γενικά του κόμματος.

Θα γνωρίζουν, όμως, ότι σε κάθε παρανομία και έλλειμμα καθήκοντος θα βρουν μπροστά τους την Δικαιοσύνη. Είχαμε τον φρικτό άδικο θάνατο από την φωτιά στο Μάτι. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμη αναμένουμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης. Είχαμε την φονική καταστροφή της Εύβοιας… Κανείς δεν ευθύνεται; Όλοι οι φορείς έπραξαν τα δέοντα; Ο κ. Χαρδαλιάς δεν ήταν ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας εκείνη την περίοδο; Το ξεχάσαμε; Και τώρα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης;

Τώρα έχουμε την καταστροφή της Ρόδου. Κανείς δεν ευθύνεται για την μεγάλη διάρκειά της; Για την έκρηξη που σημειώθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγα Μάχης κανείς δεν ευθύνεται; Το εξιλαστήριο θύμα ήταν ο Διοικητής; Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο κ. Δένδιας έχετε την εντύπωση ότι θα βγάλει κάτι; Θα δούμε…

Αυτή η κοροϊδία με τους δοτούς κομματικούς τοπικούς άρχοντες γενικά στην Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να την τερματίσουμε. Για να γίνει όμως αυτό, η κοινωνία οφείλει να αλλάξει νοοτροπία. Ωστόσο τα οικονομικά συμφέροντα (όπως το σχεδιαζόμενο καζίνο στο Μαρούσι) το ρουσφέτι που επικρατεί σε μεγάλη έκταση και κάποια αρπακτικά που πλαισιώνουν τους υποψήφιους για κάποιο “κόκκαλο” (όχι όλοι, υπάρχουν και εξαιρέσεις) είναι η τροχοπέδη στην φυσιολογική περιβαντολλογική ανάπτυξη των Περιφερειών και των Δήμων.

Αν πράγματι θέλουμε κάποτε να φτιάξουμε σοβαρό κράτος που θα μας σέβονται και όχι να φαινόμαστε ως “παιδική χαρά” που όλα λειτουργούν στην τύχη, οφείλουμε να αλλάξουμε την λογική και την νοοτροπία μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι