Παίρνει το παιχνίδι πάνω του ο Τσίπρας – “Σε όποιον αρέσει” το μήνυμά του στους γνωστούς αποδέκτες
06/02/2021Αφού άφησε τις διάφορες τάσεις και ομάδες να εκτονωθούν με σχοινοτενή κείμενα περί το μέλλον του καπιταλισμού αλλά δίχως πολιτικό δια ταύτα και να μετρήσουν την ούτως ή άλλως περιορισμένη επιρροή τους στις εκλογικές Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το παιχνίδι πάνω του. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί εφεξής το κόμμα.
Οι κατευθύνσεις θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο των θέσεων που θα συζητηθεί σήμερα Σάββατο στο Πολιτικό Συμβούλιο. Όπως ερμηνεύουν ή τουλάχιστον ευελπιστούν πολλοί, που είναι κουρασμένοι από την εσωστρεφή περιδίνηση που διαρκεί ενάμιση χρόνο τώρα “το μήνυμα του ήταν σε όποιον αρέσει”. Η διεύρυνση που αποφάσισε αμέσως μετά τις εκλογές σκόνταψε και συνεχίζει να συναντά προσκόμματα (την μπλοκάρει ακόμη και η γραμματέας Οργανωτικού), αφού οι βαρονίες και ο πυρήνας του 1% θέλει να ελέγχει το κόμμα του 32% των εκλογών. Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης όμως έχει αρχίσει να κουράζεται.
Αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων ο κ. Τσίπρας, φαίνεται πια αποφασισμένος να προχωρήσει η διεύρυνση από επάνω ώστε να υπερκεράσει αγκυλώσεις και συμπεριφορές προσώπων και ομάδων που έχουν υπονομεύσει μέχρι τώρα τη μετεξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε ότι “παντού θα δουλέψουμε και θα στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία” και παράλληλα ότι αυτό θα είναι το σχήμα με το οποίο θα κατέβει για να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές και δεν θα αναζητήσει συνεργασίες πριν τις κάλπες. Ξεκαθάρισε επίσης προς τις διάφορες τάσεις, ότι η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή για όλους τους κοινωνικούς χώρους, τον συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους διανοούμενους, τη νεολαία.
Εν ολίγοις πρόκειται για διεύρυνση που θα συμπεριλάβει αποκλεισμένες μέχρι τώρα κοινωνικές δυνάμεις στους τομείς που πάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 32% είναι αναντίστοιχο με την περιορισμένη επιρροή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους δήμους. Πρόκειται για πολιτική που αν την είχε κάνει νωρίτερα, δεν θα είχε αποφύγει βέβαια την ήττα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, σίγουρα όμως θα είχε φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Επαφές με άλλους πολιτικούς χώρους
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου ο χάρτης των περιφερειών και των δήμων βάφτηκε μπλε και ένας βασικός λόγος ήταν ότι οι “καθαροί αριστεροί” ανά την επικράτεια αρνήθηκαν τις συνεργασίες και την βοήθεια που τους πρόσφεραν φορείς και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Για τον συνδικαλιστικό χώρο περιέγραψε μία παράταξη που θα διεκδικήσει την πρώτη θέση συμπεριλαμβάνοντας δυνάμεις που ανήκαν στην ΠΑΣΚΕ. Αντίστοιχες ευρείες οργανώσεις θα επιχειρηθεί να στηθούν και σε άλλους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους, ενώ μετωπικές οργανώσεις θα συγκροτηθούν και στο χώρο της νεολαίας κυρίως στα Πανεπιστήμια. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προσεγγίσει ανθρώπους που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί συστράτευσή τους. Επιπλέον επιδιώκει μία συνεργασία των Ινστιτούτων του ΣΥΡΙΖΑ με αντίστοιχα Ινστιτούτα που κινούνται στον προοδευτικό χώρο.
Γενικότερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μία σειρά επαφές με πρόσωπα από όλους τους ανωτέρω χώρους για την συστράτευση και τον εμπλουτισμό της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα αρέσει ή όχι. Είναι χαρακτηριστική πχ η παρουσία του Γιώργου Σωτηρέλη στην πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, όπου ο γνωστός συνταγματολόγος πήρε απόσταση από την θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που εμφανώς δεν άρεσε σε κάποιους τουλάχιστον συμμετέχοντες ενώ και η συντονίστρια το σχολίασε λέγοντας ότι “είναι θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση”.
Επιχειρώντας τη σύνθεση
Μέσα στις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να παρακάμψει πρόσωπα που δεσπόζουν μέχρι στιγμής στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ –λόγω και της προτίμησης που τους δείχνουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης– και πρόσωπα που δικαίως ή αδίκως αποτελούν αγαπημένο στόχο της κυβερνητικής προπαγάνδας λόγω του παρελθόντος τους, συντηρώντας εν πολλοίς το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μένος. Και οι μεν και οι δε για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετικά κοινά θεωρούνται “αντιτουριστικά”.
Προς το παρόν, όπως λένε οι συνομιλητές του, δεν απομακρύνεται από την πάγια τακτική του, να διατηρεί μέσα τους πάντες και να επιχειρεί την σύνθεση, ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιοι δεν θα επιτρέψει σε πρόσωπα, ομάδες και φράξιες να του ανακόψουν τον δρόμο προς την εξουσία με εσωκομματικές ίντριγκες, ποσοστώσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις για το φύλο των αγγέλων.
Η επόμενη εκλογική μάχη θα είναι αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη. Το βασικό δίλημμα δεν θα είναι Αριστερά-Δεξιά αλλά “προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση” και μέσα από αυτό θα επιδιώξει να εκφράσει την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη. Το έκανε άλλωστε και τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και έσωσε την παρτίδα μετά το απογοητευτικό 23% των ευρωεκλογών.