ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

“Παιχνίδι με το Σύστημα”: Η διαπλοκή πολιτικής και Δικαιοσύνης με ονοματεπώνυμα

"Παιχνίδι με το Σύστημα": Η διαπλοκή πολιτικής και Δικαιοσύνης με ονοματεπώνυμα, Γαβρίλη Αναστασία

Πριν από ένα χρόνο, παρουσιάσθηκε, στον ΙΑΝΟ, το βιβλίο “ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ” (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) του Γεωργίου Μπούτου, πρώην Οικονομικού Επιθεωρητή και Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επεξεργασίας Νομοθετικών Πράξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τους κυρίους, Λέανδρο Ρακιντζή, Αρεοπαγίτη ε.τ. και Τάσο Τέλλογλου, δημοσιογράφο.

Αφετηρία και διαρκές σημείο αναφοράς του βιβλίου “Παιχνίδι με το Σύστημα”, είναι μία στοιχειοθετημένη υπόθεση προκλητικής διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ο οποίος ασκούσε εποπτεία στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Κατόπιν ελέγχου στον συγκεκριμένο Οργανισμό, διαπιστώθηκε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του καθώς και οι σύζυγοι αυτών, εισέπρατταν – επί σειρά ετών – αποζημιώσεις για υποτιθέμενη διδασκαλία σε ΙΕΚ, χωρίς να διαθέτουν το παραμικρό προσόν πρόσληψης. Μάλιστα, ο αριθμός των ωρών για τον οποίο αποζημιώθηκαν ήταν πρακτικά αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Η ίδια διαπίστωση αφορούσε και σε στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), τα οποία υποτίθεται ότι έλεγχαν την νομιμότητα των δαπανών του Οργανισμού, καθώς και σε συζύγους αυτών. Ακόμη, καταγράφονται αποζημιώσεις συμβούλων του Προέδρου του Οργανισμού, για διδασκαλία σε ΙΕΚ, σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας! Πλέον αυτών, καταγράφονται και αστρονομικές υπερτιμολογήσεις προμηθειών σε ποσοστό 1.700%!

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η Διευθύντρια του Γραφείου του τότε Υπουργού Παιδείας, κατείχε με αποφάσεις του, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τρεις δημόσιες θέσεις πλήρους απασχόλησης (Διευθύντρια στο Γραφείο του υπουργού, σύμβουλος του προέδρου του ΟΕΕΚ, και διευθύντρια στο ΙΕΚ Σίνδου)! Στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι ήταν επίσης υπουργοί, τέκνο υπουργού, διευθυντής πολιτικού κόμματος και η σύζυγός του, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Ωστόσο, η συγκάλυψη θα ήταν αδύνατη, εάν συγκεκριμένοι υπουργοί, οι οποίοι κατονομάζονται, δεν λειτουργούσαν ως έμμεσοι συμπαραστάτες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δια παραλείψεως οφειλόμενων ενεργειών.

Το αυτό ισχύει και για δικαστές της Ποινικής Δικαιοσύνης, οι οποίοι επίσης προσδιορίζονται στα έγγραφα του βιβλίου. Ο συγγραφέας κατηγορεί, διαδοχικούς προέδρους του Ε.Σ., ότι, αντί να λειτουργούν ως θεματοφύλακες του δημοσίου χρήματος, λειτούργησαν ως συνήγοροι υπεράσπισης διασπαθιστών του. Μάλιστα, τους προκάλεσε – κατ’ επανάληψη – να τον μηνύσουν, εάν μπορούσαν να αποδείξουν ότι αυτά για τα οποία τους κατηγορεί είναι ψευδή, ανύπαρκτα, ή ακόμη και χαλκευμένα.

Διαπλοκή δικαστικής και πολιτικής εξουσίας

Ωστόσο, το κύριο ζήτημα του βιβλίου δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η διασπάθιση, ούτε οι καταχραστές, αλλά η – μέσω αυτής της υπόθεσης – ανάδειξη των χρόνιων συστημικών και θεσμικών παθογενειών και της πολυεπίπεδης διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού, η οποία έχει παγιωθεί, με αποτέλεσμα να έχει προσλάβει, κατά τη διατύπωση του συγγραφέα, τον χαρακτήρα φυσικότητας. Πρόκειται ασφαλώς για ένα παράδειγμα, το οποίο μας διδάσκει ότι η ακατάβλητη ατομική προσπάθεια κάθε έντιμου δημόσιου λειτουργού είναι αναγκαία προϋπόθεση – αν και όχι ικανή από μόνη της – για θεμελιώδεις αλλαγές, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο συγγραφέας, υποχρέωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο να ακυρώσει δύο Εκθέσεις Κατασταλτικού Ελέγχου, οι οποίες αποσκοπούσαν, με προκλητικό τρόπο, στη συγκάλυψη των υπευθύνων του σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Στη συνέχεια, υποχρέωσε και πάλι το Συνέδριο να διορθώσει δύο επόμενες Εκθέσεις του, γεγονός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στα χρονικά του! Μέσα από αδιάσειστα ντοκουμέντα, αποκαλύπτεται στον αναγνώστη η θλιβερή συνεργασία ανώτατων “λειτουργών” της Ποινικής και της Δημοσιονομικής Δικαιοσύνης, αλλά και υπουργών, καθώς και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με απώτερο σκοπό την συγκάλυψη του σκανδάλου και την απαλλαγή των υπαιτίων. Τα ονοματεπώνυμα των πρωταγωνιστών θα προκαλέσουν σοκ σε κάθε πολίτη και, ενδεχομένως, έσχατη αποστροφή στους χιλιάδες –επί σειρά ετών – ψηφοφόρους των αναμεμιγμένων πολιτικών προσώπων…

Από την πολύχρονη σισύφεια ταλαιπωρία που υπέστη ο συγγραφέας, αντιμέτωπος με τα αναρίθμητα τρωκτικά και τις καφκικές διαδικασίες του συστήματος, όταν η Δικαιοσύνη οριστικά αποφάσισε την αθώωση ή ορθότερα την επιβράβευσή τους, τελικά ηττήθηκε από τους συνασπισμένους θεσμούς της ανομίας, επιβεβαιώνοντας τον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη, τον οποίο παραθέτει προφητικά στην εισαγωγή του βιβλίου του: «Με τόσες προσιτές επιτυχίες, θα ηττηθείς».

Όμως, στην συνείδηση όσων διαβάσουν τον εικοσάχρονο άνισο αγώνα του, ο ίδιος εξήλθε αλώβητος και νικητής. Αντίθετα, παραμένουν έκθετοι οι κατονομαζόμενοι από εκείνον, οι οποίοι συγκάλυψαν το σκάνδαλο και τους υπαιτίους του. Τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου (Η ποινική διάσταση της υπόθεσης και τα επόμενα) αποτελούν ένα δριμύ κατηγορώ κατά προσώπων και θεσμών, αλλά και μία επεξήγηση της ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας. Η απίστευτη διαπλοκή πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είχε απασχολήσει όχι μόνο τον εγχώριο, αλλά και τον ξένο τύπο (Ολοσέλιδο δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, της 18ης.10.2013).

Εγχειρίδιο για τις παθογένειες του Δημοσίου

Πετάει λοιπόν τώρα το γάντι ο εξολκέας του σκανδάλου στους ευυπόληπτους θεσμούς του Έθνους και συγκεκριμένα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην Ποινική Δικαιοσύνη, σε συγκεκριμένους πολιτικούς του προϊσταμένους και κυρίως, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα μέλη του Συμβουλίου Εφετών. Το μνημειώδες για τα δικαστικά χρονικά απαλλακτικό “επιχείρημα” της “καλής πίστης” των μελών του Συμβουλίου Εφετών, σχολιάζεται από τον συγγραφέα με καυστικό σαρκασμό και ειρωνεία:

«Καλή πίστη και υγεία να ’χουμε, επομένως, και όλα είναι δυνατά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, αγαπητοί αναγνώστες. Να πιστεύετε, λοιπόν, και να μην ερευνάτε… Κατά πολλούς, η πίστη σώζει, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Είναι όμως πλήρως επιβεβαιωμένο ότι η καλή πίστη διασώζει, με την ευγενική συνδρομή και την αδέκαστη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου Εφετών, όπως κατεδείχθη και από τη συμπαγή νομική τεκμηρίωσή του, χωρίς να υποβαθμίζουμε και τη μνημειώδη νομική υποστήριξη του Ν.Σ.Κ»

Είναι βέβαιο ότι κανένας από αυτούς δεν θα τολμήσει να σηκώσει το γάντι στην ευθεία πρόκληση του συγγραφέα. Και τούτο διότι, τα τεκμήρια και τα επιχειρήματά του, δεν καταρρίπτονται από τις απέλπιδες προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου από κατονομαζόμενους προέδρους του Ε.Σ. και από τις μνημειώδεις διαστρεβλώσεις των πραγματικών περιστατικών του Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά του συγγραφέα στη φράση του σημερινού Αρχιεπισκόπου: «Όταν αρρωσταίνουν τα πρόσωπα, αρρωσταίνουν και οι θεσμοί».

Το βιβλίο του κυρίου Μπούτου, διεκδικεί να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα και να αφυπνίσει. Ανήκει σ΄ αυτά που μας θυμίζουν τι είναι τόλμη για έναν δημόσιο λειτουργό και τι είναι τιμή. Εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, στοχάσου… Αρκεί. Τέλος, εντυπωσιάζει ο εκτενής πρόλογος του Αρεοπαγίτη ε.τ. κυρίου Λέανδρου Ρακιντζή, που κλείνει τονίζοντας ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εγχειρίδιο-case study για τη μελέτη των παθογενειών του ελληνικού δημοσίου τομέα. Στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου παρουσιάζονται συμπληρωματικά τεκμήρια αδιανόητα προκλητικών δικαστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες φέρουν την υπογραφή της σημερινής Προέδρου του, κυρίας Σωτηρίας Ντούνη.

“Παιχνίδι με το Σύστημα”

Για το βιβλίο δημοσιεύθηκαν εγκωμιαστικές κριτικές από τους δημοσιογράφους Αντώνη Παπαγιαννίδη (Μια σημαντική βόμβα που δεν ακούστηκε: Το “Παιχνίδι με το Σύστημα” του Γ. Μπούτου), Τάσο Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου (“Ένας δημόσιος υπάλληλος που ήθελε απλά να κάνει τη δουλειά του”), Κωνσταντίνο Κόλμερ (“Μαζί τα φάγαμε”), Χρήστο Πουγκιάλη (“Τεκμήρια διαφθοράς που καταστρέφει το κράτος”) και Σωτήρη Καλαμίτση, (“Περί άξιων λόγου βιβλίων Νο 2”), ενώ τα συστημικά ΜΜΕ τήρησαν την …σιωπή των αμνών.

Εν τέλει, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο Εφετών, στη συγκεκριμένη υπόθεση, επί είκοσι συναπτά έτη – κατά τον λόγο αρμοδιότητος ενός εκάστου – όχι μόνον δεν σεβάστηκαν το «μηδὲν περὶ πλείονος ποιοῦ πρὸ τοῦ δικαίου», αλλά βεβήλωσαν τον λόγο του Πλάτωνος!

Υ.Γ. Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ., στην αίθουσα Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας ) θα παρουσιασθεί το δεύτερο βιβλίο του Γεωργίου Μπούτου “Μικρό Εγχειρίδιο για τη Διαφθορά στη Δικαιοσύνη”, από την κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη, εκδότρια και από τους κυρίους Λέανδρο Ρακιντζή, και Τάσο Τέλλογλου, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου κυρίου Αντώνη Παπαγιαννίδη.


 

Η Αναστασία Γαβρίλη είναι προϊσταμένη στο Β’ Τμήμα Συντάξεων του ΕΦΚΑ Αιγάλεω

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι