Πανδημία και Δημοκρατία – Στον Τασούλα ο Τσίπρας για θέματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας (upd))

Πανδημία και Δημοκρατία – Στον Τασούλα ο Τσίπρας για θέματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας

Το θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας στον καιρό της πανδημίας ήταν το επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρας με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Του εξέθεσε τις σοβαρές ανησυχίες του για τα ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας κατά την διάρκεια της 45λεπτής συνομιλία τους.

Ο Τσίπρας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου». Παράλληλα, χαρακτήρισε «αδιανόητο και κορυφαίο θέμα» την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μείζον ζήτημα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας», παρότι το σχετικό αίτημα το έχει καταθέσει από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ακόμα το θέμα των ονομαστικών ψηφοφοριών, επαναφέροντας τη πρόταση του να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι βουλευτές να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και όχι να γίνεται με επιστολικές ψήφους οι οποίες στέλνονται στις γραμματείες των κομμάτων. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κάνει λόγο για «κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και εκθέτει αναλυτικά ποιες ενέργειες θεωρεί ως τέτοιες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΣΑ αναφέρεται στο «φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και μάλιστα για καίριας σημασίας ζητήματα» και κάνει λόγο για «τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού».

Παραλλήλως, υπογραμμίζει ως «κορυφαίο κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του κ. Τασούλα να μην ορίσει ημέρα συζήτησης, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε από τις 23 Δεκεμβρίου «για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας».

Ο Τσίπρας για τη λειτουργία της Βουλής

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει στην επιστολή του ότι, στο πλαίσιο των γενικότερων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπήρξε συμφωνία όλων των κομμάτων μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διεξάγεται υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Αναγνωρίζει επίσης ότι «εξ ανάγκης», όπως λέει, όλοι αποδέχθηκαν οι συζητήσεις να γίνονται με περιορισμένο αριθμό βουλευτών και οι ψηφοφορίες χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, αλλά με εξουσιοδότηση για τη ψήφο τους των γραμματειών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Χαρακτηρίζοντας αυτές τις παραχωρήσεις ως «αναγκαστικές» και «οριακές για την κοινοβουλευτική λειτουργία», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι η κοινή αποδοχή τους δεν τις καθιστά αυτομάτως «ευκαιρία προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί συνειδητά να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο κάνει λόγο για «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής». Σε άσχετα, όπως υπογραμμίζει, νομοσχέδια και σε «καίριας σημασίας ζητήματα». Αναφέρει δε χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΑΕΙ με τους αποφοίτους των κολεγίων τριετούς φοίτησης.

Ένα παλιό αίτημα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται και στην τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στην ώρα του πρωθυπουργού ή, όπως λέει, να τις αποφεύγει, επιλέγοντας τη διαδικασία των ανακοινώσεων προς το Σώμα. Παραλλήλως, κάνει λόγο για «καταιγισμό σχεδίων νόμων και ρουσφετολογικών τροπολογιών», υποστηρίζοντας ότι κατατίθενται «προφανώς επ’ αφορμή και όχι εξ αιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης του κορωνοϊού». Και όλα αυτά την ώρα που οι βουλευτές είναι αναγκασμένοι να ασκούν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως και πολλές φορές χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γραφεία τους.

Ως «κορυφαίο» πάντως κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του κ. Τασούλα να μην ορίσει ημέρα συζήτησης για το αίτημά του να διεξαχθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ’  αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα θέμα «μείζον», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η  συνάντηση Τσίπρα-Τασούλα θα γίνει τελικά στη μία το μεσημέρι, στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών, και ο πρόεδρος της Βουλής θα δώσει τις απαντήσεις του στα όσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει  σχετικά με τα «ανησυχητικά» ζητήματα γύρω από τον τρόπο διεξαγωγής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μιας διαδικασίας που, όπως υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να γίνει ακορντεόν και δεν μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».

Η συζήτηση για τα τηλεοπτικά

Το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο της Βουλής υποβλήθηκε την ώρα που στην Ολομέλεια ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για την ραδιοτηλεοπτική αγορά. Ενός νομοσχεδίου, το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεως κυρίως για το άρθρο 8 που αφορά την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ, η οποία προβλέπει ποινές όταν το «περιεχόμενο» εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο καλλιτεχνικός κόσμος κάνουν λόγο για λογοκρισία στην καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι οι διοικητικές ποινές, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αφορούν τους παρόχους περιεχομένου και όχι τους καλλιτέχνες. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και για την δόση του 2020 για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αντιπολίτευσης να μιλά για χάρες στους καναλάρχες και την  κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς με ισόποση απομείωση της δόσης.

Κριτική ασκείται από την αντιπολίτευση και για την στελέχωση και τη λειτουργία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τροπολογία για την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Από την συζήτηση δεν έλειψαν και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από το ΜέΡΑ25 για σειρά άρθρων. Ανάλογη ένσταση υπέβαλε και η Ελληνική Λύση για την πρόβλεψη του άρθρου 8 σχετικά με την αποτροπή μηνυμάτων μίσους σε βάρος εθνικής μειονότητας, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική μειονότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι