Πανδημία και οικονομία ανησυχούν τη ΝΔ – “Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ”!
21/11/2021«Αντέχουμε γιατί απέναντι μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας»! Η φράση είναι η μόνιμη επωδός σε συζητήσεις στις παρέες των “γαλάζιων” βουλευτών στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής και των στελεχών στα κομματικά γραφεία. Η εκτίμηση ή “διαπίστωση”, όπως επιθυμούν να την παρουσιάζουν, δεν δημιουργεί πάντως αισιοδοξία στο στρατόπεδο της ΝΔ.
Όπως εξηγεί εις εξ αυτών, «το καλό είναι ότι έχουμε απέναντι μας τον ΣΥΡΙΖΑ, το κακό είναι επίσης ότι έχουμε απέναντι μας τον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την συνέχεια». Ένιοι εξ αυτών λένε ότι «το άστρο του Τσίπρα έχει δύσει, πολύς κόσμος δεν τον εμπιστεύεται και αυτό δεν αλλάζει. Παράλληλα στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν υπάρχει άλλη προσωπικότητα. Αντίθετα σε εμάς υπάρχουν, με πρώτο το Νίκο Δένδια». Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί: «Ο Τσίπρας είναι σκληρός παίκτης και έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτικά χαρίσματα, κάποια στιγμή θα αρχίσει να κάνει αντιπολίτευση».
Πέραν αυτού, όμως, η απαισιοδοξία είναι εμφανής παρότι προς το παρόν τουλάχιστον περιορίζεται στις μεταξύ τους συζητήσεις: «Δεν βλέπεις; πλησιάζουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα, το lockdown έχει αποκλειστεί γιατί δεν το αντέχει η οικονομία και ο Σκυλακάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για μοίρασμα».
Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ακρίβεια. Οι περισσότεροι έχουν να διηγηθούν κάποιο περιστατικό από μικρομεσαίο επιχειρηματία που του ήλθε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι σε απόγνωση: «Στο Μαξίμου δεν το καταλαβαίνουν αλλά εμείς αντιμετωπίζουμε τα παράπονά τους κάθε μέρα και είναι δικό μας εκλογικό κοινό». Αλλά ούτε και η παράθεση των θετικών στοιχείων για την οικονομία τους πείθει.
Φόβοι για φθορά
«Σωστά παρουσιάζει ότι μειώνεται η ανεργία αλλά όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για επισφαλείς θέσεις εργασίας των 500-700 ευρώ», σημειώνει βουλευτής. Αργά ή γρήγορα –θεωρούν οι περισσότεροι στο “γαλάζιο” στρατόπεδο– η φθορά θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, όσο και αν αδυνατεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει για δικούς του λόγους πλειοψηφικό ρεύμα.
Οι περισσότεροι δεν αποδίδουν ευθύνες στην ηγεσία της κυβέρνησης πέρα από τις βολές για επιμέρους πρόσωπα, κυρίως για τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο. Για ευνόητους λόγους μένει έξω από το κάδρο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, παρότι ξέρουν ότι είναι ο ισχυρός μετά τον πρωθυπουργό.
«Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα τί άλλο θα μπορούσε να κάνει;», λένε για τους μείζονες χειρισμούς του πρωθυπουργού. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι από την διακυβέρνηση απουσιάζουν οι μεγάλοι οραματικοί στόχοι και ότι πορεύεται αντιμετωπίζοντας με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία ή αποτυχία τα ζητήματα που ανακύπτουν, από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές και την ακρίβεια.
Πότε θα γίνουν εκλογές
Από εκεί και μετά αρχίζουν οι προβληματισμοί για το ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελών του στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως –αυτό που καίει κάθε βουλευτή– πότε προβλέπεται να γίνουν εκλογές. Επ’ αυτού οι απόψεις διίστανται. Μία ομάδα βουλευτών πιστεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα «ήταν κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», όπως αναφέρουν.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα τις κάνει όσο έχει ακόμη το πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όσο η διαφορά του θα είναι πάνω από 5-6 μονάδες, έτσι ώστε ό,τι κι αν γίνει στις διπλές εκλογές να έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις. Έτερος βουλευτής εκτιμά ότι «το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις» και εξηγεί: «Θα εξαρτηθεί από το πόσο άσχημα θα πάνε τα πράγματα στην πανδημία, δεν αντέχεις να έχεις μία εκατόμβη την ημέρα. Ένα δεύτερο είναι τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ και ένα τρίτο στοιχείο είναι εάν θα συνεχίσει η ηγεσία να στοχεύει στο κέντρο και να αιμορραγεί στα δεξιά, ή αν ανακαλύψει ξανά την παραδοσιακή ΝΔ».
Μεταξύ εκείνων που βλέπουν εκλογές πριν την τετραετία τα στοιχήματα παίζονται μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Οι παράμετροι που συνυπολογίζονται είναι πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος της πανδημίας και της ακρίβειας και αν τα προσδοκόμενα οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό θα υπερκεράσουν το ρίσκο ενός καλοκαιριού πυρκαγιών.
Ενδιαφέρον για το ΚΙΝΑΛ
Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουν γιατί σχεδόν όλοι θεωρούν ότι ακόμη και στην δεύτερη εκλογή, με το εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Ξεκινούν από το θετικό σενάριο ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και θέλουν ένα ΚΙΝΑΛ που μετά την ανάδειξη αρχηγού και τις εκλογές θα συμπράξει με τη ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΚΙΝΑΛ να αυξάνει την επιρροή του, τους ανησυχούν. Το σκεπτικό τους είναι ότι η ΝΔ χάνει από τα δεξιά της ένα ποσοστό περίπου 10% δυνάμει ψηφοφόρων της που είναι αμφίβολο με την πολιτική Μητσοτάκη αν το επανακτήσει. Εάν χάσει και από το κέντρο τότε η πολιτική της κυριαρχία θα τεθεί εν αμφιβόλω. Ορισμένοι πηγαίνουν πιο πέρα και λένε ότι «ναι μεν το επιχειρηματικό εκδοτικό σύστημα τον στήριξε γιατί δεν θέλει να βλέπει τον Τσίπρα ούτε ζωγραφιστό, αλλά από την άλλη δεν θέλει έναν ισχυρό πρωθυπουργό του 40%, προτιμά κάποιον αποδυναμωμένο που να είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση, άρα θα ενισχύσει το ΚΙΝΑΛ».
Όταν τίθεται το ζήτημα της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ, η συζήτηση πηγαίνει στον Αντώνη Σαμαρά. Όλοι περιμένουν ότι θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου κι ότι θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο κόμμα. Εκτιμούν μάλιστα ότι καθώς τα εθνικά είναι σε ύφεση θα επικεντρώσει την διαφοροποίησή του στα ζητήματα της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ, εν ολίγοις «τι θα γίνει με την δεξιά και την κεντροδεξιά που έχει εγκαταλείψει η ηγεσία Μητσοτάκη».
Εν κατακλείδι, οι βουλευτές της ΝΔ περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην συντριπτική τους πλειονότητα συμφωνούν ότι το επιτελικό κέντρο αποπνέει αμηχανία που φαίνεται και από τις κακές τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού.