ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πανηγυρισμοί αντί για κλάματα από την Σύνοδο Κορυφής

Πανηγυρισμοί αντί για κλάματα από την Σύνοδο Κορυφής, Γιώργος Λυκοκάπης

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) που καταδίκασε χωρίς μισόλογα και ίσες αποστάσεις την τουρκική επιθετικότητα εις βάρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων δεν ακούσαμε από το Βερολίνο, παρόλο που το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας τέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, δηλώνοντας πως δεν είναι αποδεκτή η λογική των “ίσων αποστάσεων” έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, που δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις, αλλά και σε συνεχείς υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “νομίζει πως ο καγκελάριος κατάλαβε την έκταση του προβλήματος”.

Πάντως, προηγουμένως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης περιορίστηκε να συστήσει “διάλογο” με την Τουρκία, όπως και το 2020, όταν η Γερμανία είχε αποπειραθεί να αναλάβει “μεσολαβητικό” ρόλο για τα ελληνοτουρκικά. Σίγουρα η Γερμανία δεν είναι η κατάλληλη για σχετικές συστάσεις, όταν το Βερολίνο μονίμως “αμελούσε” να προσκαλεί την χώρα μας στις διεθνείς διασκέψεις που συγκαλούσε για την Λιβύη, την στιγμή που γνώριζε πως οι εξελίξεις ενδιαφέρουν άμεσα την Αθήνα, λόγω και του παρανόμου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Όμως, ο Γερμανός καγκελάριος έδωσε μία σημαντική είδηση. Ανέφερε πως έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αντικατάσταση των ελληνικών οπλικών συστημάτων που θα στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία, με «γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού». Να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην συμφωνία του με τον Γερμανό καγκελάριο, ενώ για την αποστολή δεύτερης παρτίδας ελληνικού οπλισμού στην Ουκρανία είχαμε αρχικά ενημερωθεί από τον… Αμερικανό υπουργό Άμυνας!

Χρειάστηκαν οι δηλώσεις Σολτς για να ακολουθήσει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα: «Συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder». Προσεχώς θα αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προκάλεσε ήδη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝΑΛ.

“Επιτυχία” η Σύνοδος Κορυφής

Στο μέτωπο των κυρώσεων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιτυχία» την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, με προσωρινή εξαίρεση τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών, προκειμένου να καμφθεί το βέτο της Ουγγαρίας. Μία εξαίρεση που εξυπηρετεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, μεταξύ των οποίων και την Γερμανία.

Βέβαια, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “επιτυχία” το σχετικό πακέτο κυρώσεων, όχι μόνο γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις πως τελικώς θα ωφεληθεί η… Μόσχα από την εκτίναξη των τιμών του ρωσικού πετρελαίου (που θα συνεχίσει να ρέει στην ΕΕ μέσω των αγωγών) αλλά και του ρωσικού αερίου. Ήδη μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες “έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία” και πληρώνουν σε ρούβλια, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος, ανάμεσα τους (φυσικά) και γερμανικές!

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “επιτυχία” που η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια σε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά! Να σημειωθεί πως η χώρα μας είχε βρεθεί στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου για την “μεταφορά του πετρελαίου του Πούτιν” από ελληνικά δεξαμενόπλοια, την στιγμή που δεν είχε ακόμα επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο στην Ρωσία!

Μοιάζει παράδοξο, εν μέσω και της ενεργειακής κρίσης, που ο πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο στην απόφαση της Συνόδου, όπως δεν έκανε και με την πράσινη μετάβαση, στον αντίποδα της Γερμανίας και της Πολωνίας έστω και αν υποχρεώθηκε να αναβάλλει την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία). Πόσο μάλλον που η ελληνική ναυτιλία δεν είναι και στα καλύτερα της, έπειτα από την επιδρομή σε δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων μιας χώρας που μόλις μερικά χρόνια πριν (και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους) υπήρξε η μόνη που μας πουλούσε πετρέλαιο με πίστωση…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι