Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – Απορρίπτει και την απόφαση “χάδι” ο Τσαβούσογλου
11/12/2020Διάχυτη είναι η ικανοποίηση του τουρκικού Τύπου για την απόφαση “χάδι” που έλαβαν οι Βρυξέλλες για την Τουρκία, την οποία απορρίπτει ήδη ο Τσαβούσογλου. Με εκτενείς αναφορές, τα περισσότερα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα «δεν πήρε αυτό που ήθελε» και φεύγει “με άδεια χέρια”. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς.
Το βασικό σημείο που προβάλουν οι τουρκικές εφημερίδες είναι ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν ελήφθη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία. Ένα ζήτημα που σέρνεται από το καλοκαίρι και αναβάλλεται συνεχώς, με υπαιτιότητα κυρίως της Μέρκελ, η οποία κάθε φορά επικαλείται ένα διαφορετικό πρόσχημα.
Δεν βγήκε απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία είναι ο βασικός τίτλος σχεδόν όλων των τουρκικών εφημερίδων, με την ελεγχόμενη από τον Ερντογάν “Γενί Σαφάκ” να κάνει ένα βήμα παραπάνω, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φεύγει από τις Βρυξέλλες «με άδεια χέρια». Από την πλευρά της εφημερίδα “Καράρ” σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον Μπάιντεν, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αναμένουν να δουν πρώτα την αμερικανική στάση απέναντι στην Άγκυρα.
Απορίπτει ο Τσαβούσογλου
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει πάντως ακόμα και αυτή την απόφαση της ΕΕ, η οποία απλώς ανεβάζει φραστικά τον τόνο έναντι της Τουρκίας και διευρύνει τον κατάλογο των προσώπων και των εταιριών στα οποία θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην ανακοίνωσή του, με περίσσιο θράσος το υπουργείο του Τσαβούσογλου κατηγορεί εκ νέου την ΕΕ για «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση (!) και την καλεί να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κακό είναι ότι ο Τσαβούσογλου έχει δίκιο, γιατί όντως η ΕΕ, υπό την πίεση της Μέρκελ και των συμφερόντων άλλων κρατών μελών, έλαβε μία απόφαση «μεροληπτική». Μια απόφαση που είναι υπέρ της Τουρκίας, αφού, κατά κάποιον τρόπο, επιβραβεύει την Άγκυρα για την καταπάτηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, για την επίσης καταπάτηση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών-μελών της.
Η φραστική καταδίκη έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι δεν λειτουργεί και ότι έχει αποτύχει μαζί με την συνολική πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία. Μπροστά σε αυτήν την ενδοτικότητα των Ευρωπαίων έχει δίκιο ο Τσαβούσογλου που βγάζει γλώσσα και εγκαλεί την “Ενωμένη” κατά τα άλλα Ευρώπη, υποδεικνύοντας της ακόμα και τον τρόπο με τον οποίοι θα πρέπει να λειτουργεί, «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου του.
Θα ρωτήσουν τον Μπάιντεν
Αυτή είναι άλλωστε η μοίρα της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, της Ευρώπης που η Μέρκελ έχει καταστήσει “γεωπολιτικό νάνο”, ανίκανο να αρθρώσει μια διεθνή πολιτική όχι μόνο στην λεγόμενη “μεγάλη εικόνα” (σύγκρουση ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας), αλλά ακόμα και σε περιφερειακά ζητήματα. Μια “κωλοτούμπα” την έκανε πάντως και ο Μακρόν, ο οποίος φαίνεται ικανοποιημένος με την απόφαση, δηλώνοντας ότι οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ (τον Μάρτιο) δείχνουν ότι δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Ο Γάλλος πρόεδρος, υπέρμαχος των κυρώσεων μέχρι και την άφιξή του στη Σύνοδο, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ένωση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία. Η εκτίμησή του μάλιστα είναι ότι η ΕΕ επέδειξε αυστηρότητα.
Το υπουργείο του Τσαβούσογλου αναφέρεται και στην Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτήν την νέα παγίδα που προωθεί η Μέρκελ μέσα από το δίδυμο Σαρλ Μισέλ- Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία συναίνεσε βιαστικά και ο Μητσοτάκης, χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, όπως έχει γραφτεί.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή» (!) αυτήν την Διάσκεψη και επισημαίνει την ετοιμότητα της Άγκυρας για συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις. Είμαστε δυνατοί και δεν θέλουμε όρους ήταν άλλωστε και το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη ο Ακάρ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις τους οι Τούρκοι (το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης) προχώρησαν σε δημοσιοποίηση του διαδραστικού χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” μέσω της Google Maps.
Γκρίνια στην Αθήνα
Την ίδια ώρα στην Αθήνα η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» και υποστηρίζει ότι «ο κ Μητσοτάκης είναι απολύτως ανίκανος να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας, την πιο κρίσιμη στιγμή».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης ότι, αν και είδαμε μέσα στο 2020 «την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων» έχουμε την τρίτη Σύνοδο για την Τουρκία, μέσα σε τέσσερις μήνες, στην οποία δεν υιοθετούνται όχι “κυρώσεις που δαγκώνουν”, όπως διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση, αλλά καθόλου κυρώσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τέλος ότι «η ΕΕ συλλογικά, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αδύναμη να υποστηρίξει κράτος-μέλος της και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με μια ισχυρή γειτονική χώρα».
«Οι “μάσκες έπεσαν” ξανά για την ΕΕ, για την κυβέρνηση και για όλους εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες, ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου» σχολίασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι «για μια ακόμη φορά, οι φραστικές καταδίκες, η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον, αλλά και οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν μόνο “πράσινο φως” για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης».
«Αδαή και ανίκανη» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε να κάνει χρήση του μοναδικού πυρηνικού όπλου που διαθέτει, του “βέτο”». Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης και αποκαλεί «κενό γράμμα την «περιβόητη “Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”».
Προς επιβεβαίωσή τους μάλλον, ο Ερντογάν, αποτιμώντας τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πριν από λίγο ότι «λογικές» χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος προδικάζει μάλιστα ότι και η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, τον Μάρτιο, δεν θα φέρει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.