ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ναι” της κυβέρνησης στο αίτημα Ανδρουλάκη για Εξεταστική Επιτροπή

"Ναι" της κυβέρνησης στο αίτημα Ανδρουλάκη για Εξεταστική Επιτροπή,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε φρενήρη ρυθμό τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με την κυβέρνηση ασθμαίνουσα να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, για Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες για το Predator. 

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι πιέσεις για εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις διαδοχικές παραιτήσεις δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, του γενικού γραμματέα του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

»Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να αποσυνδέσει αρχικά την παραίτηση του εξ απορρήτων συμβούλου του πρωθυπουργού και ανιψιού του, όμως ακολούθησε η δεύτερη παραίτηση, που παραπέμπει ευθέως στο μείζον ζήτημα των υποκλοπών και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το βάθος και την έκταση του σκανδάλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για ομολογία ενοχής για την κυβέρνηση και τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη, ενώ o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος κατήγγειλε προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του, ζήτησε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ανδρουλάκης για Εξεταστική Επιτροπή

«Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.Τ ο πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν  να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει. Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι  η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη; 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους  η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε χαρακτηριστικά (λίγο πριν γίνει γνωστή και η παραίτηση Κοντολέων) πως «δεν σώζεται η κυβέρνηση με την παραίτηση Δημητριάδη», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση και στα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που κάλυψαν την υπόθεση. Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα: «H παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, διότι εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Κι όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις ημέρες, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα το μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως» σημείωσε εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

  Μετεκλογικές συνεργασίες: Η δύσκολη εξίσωση

Σφοδρές επικρίσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ να επισημαίνει ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «Ιφιγένειες» με τις παραιτήσεις, ώστε να «κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» του πρωθυπουργού. Το ΜεΡΑ 25 τονίζει ότι ο πρωθυπουργός, «ως πολιτικός προϊστάμενος των Δημητριάδη-Κοντολέοντος οφείλει, είτε να κινήσει σε βάρος τους διώξεις είτε να παραιτηθεί».

Θύελλα στην κυβέρνηση

Η υπόθεση των υποκλοπών, έτσι όπως εξελίχθηκε παραπέμπει σε πολιτική θύελλα. Το πρώτο πλήγμα για την κυβέρνηση προέκυψε από την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και λίγο μετά παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Στην επίσημη ανακοίνωση η παραίτηση-αποπομπή συνδέεται με τις υποκλοπές. Ας σημειωθεί ότι –σύμφωνα με πληροφορίες– ο Παναγιώτης Κοντολέων ήταν επιλογή του Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον οποίο είχαν στο παρελθόν και κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει: «Ο Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής». Λίγο μετά το Μαξίμου γνωστοποίησε πως ο Γιάννης Μπρατάκος, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών θα αναλάβει την θέση του Δημητριάδη.

Η κρίσιμη φράση είναι “η διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων”, όπως τεχνικά αποδίδονται οι υποκλοπές. Εν ολίγοις η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ΕΥΠ διεξήγαγε υποκλοπές, αλλά εμμένει στον ισχυρισμό ότι ήταν νόμιμες. Δεν εξηγεί, ωστόσο, ποιες ήταν οι λανθασμένες ενέργειες, οι οποίες προφανώς αφορούν σε υποκλοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάνδαλο πυροδοτήθηκε από την προσπάθεια υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για τοξικό πολιτικό κλίμα, αλλά είναι σαφές ότι ένας τόσο κρίσιμος κυβερνητικός παράγοντας (στην πράξη υπερυπουργός) δεν παραιτείται απλώς και μόνο επειδή δέχεται κατηγορίες. Ειδικά όταν τη δική του παραίτηση ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Οι δύο παραιτήσεις τόσο σημαντικών κυβερνητικών παραγόντων δημιουργούν εκ των πραγμάτων μείζον ζήτημα για την σταθερότητα της κυβέρνησης.

  Γιατί υπέκυψαν και οι Σουηδοί στο ακροδεξιό κύμα (Μέρος 2ο)

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν ήταν απλώς ένα ισχυρό κυβερνητικό πρόσωπο, ήταν και ως μέλος της οικογένειας ο απολύτως έμπιστος, ο αντ’ αυτού. Το να έκανε κινήσεις ο Γρηγόρης Δημητριάδης εν αγνοία του πρωθυπουργού θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα του Μαξίμου το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, “θυσιάζει” του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος από το πολιτικό σκάνδαλο.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και ο ίδιος (ο κ. Μητσοτάκης) θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του. Τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο».

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνουν πως «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη». Και προσθέτουν: «Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Με νεότερη ανάρτηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι υπάρχει μείζον θέμα δημοκρατίας και προσθέτει ότι αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανταποκριθεί ας προκηρύξει εκλογές.

Πληροφορίες θέλουν τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβη Θ. Δεμίρη να καλεί τις επόμενες ημέρες για ενημέρωση τον κ. Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, ενώ προσπάθειες επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έγιναν σήμερα από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, χωρίς επιτυχία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι