ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η εικόνα που διαμορφώνεται στην Ευρωβουλή

Η εικόνα που διαμορφώνεται στην Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ άνοδος σημειώνεται γενικά στα συντηρητικά κόμματα και στα Βαλκάνια.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των exit polls από την ψηφοφορία των ευρωεκλογών στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Μάλτα, την Ολλανδία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία, ενώ το μήνυμα της Κύπρου δεν είναι ακόμη σαφές.

Σύμφωνα με το Euronews η μέχρι στιγμής εικόνα όπως διαμορφώνεται από τα exit polls έχει ως εξής:

  • 186 βουλευτές βγάζει το Λαϊκό Κόμμα (EPP)
  • 133 οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες (S&D)
  • 82 το συντηρητικό έντονα φιλοευρωπαϊκό Renew Europe
  • 70 οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ομάδα ECR, ευρωσκεπτικιστές και κατά της ομοσπονδοποίησης)
  • 60 τα κόμματα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID, δεξιά έως ακροδεξιά ομάδα)
  • 53 οι Πράσινοι (Greens/EFA)
  • 50 ανεξάρτητοι ή μη συνδεδεμένοι με ομάδες
  • 50 νεοεκλεγέντες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη σε καμία ομάδα
  • 36 η Αριστερά
  • Οι φιλοευρωπαίοι συντηρητικοί (EPP, S&D και το Renew Europe) διατηρούν την καθοριστική πλειοψηφία τους με 398 στους 720 βουλευτές, όπως δείχνουν τα exit poll. Παράλληλα, η ενίσχυση των συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών (ECR) και των ακροδεξιών (ID) ενισχύει ακόμα περισσότερο την δεξιά, με εξαίρεση κάποιες διαφωνίες σε ό,τι αφορά στο Ουκρανικό και στο μεταναστευτικό. Οι ισορροπίες αυτές μπορεί λίγο να μεταβληθούν με την ένταξη των ανεξάρτητων.

Παράλληλα, πριν από λίγα λεπτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τα ποσοστά της συμμετοχής σε πέντε χώρες. Στην Κύπρο ήταν 50,50% (από 44,9% το 2019), στη Γερμανία ήταν 64% (από 61,4%), στην Ολλανδία ήταν 46,8% (από 41,93%) και στη Βουλγαρία 31% από (32,6%), όμως η Βουλγαρία είχε και το πρόβλημα της κόπωσης, καθώς σήμερα παράλληλα με τις ευρωεκλογές, είχε και βουλευτικές εκλογές για έκτη φορά  μέσα σε τρία χρόνια. Στη Μάλτα δεν άλλαξε τίποτα: 72,82% ήταν η συμμετοχή φέτος και 72,7% ήταν το 2019.

Τι λένε φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα

Σημειωτέον πως, σε δηλώσεις της λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια ως επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε πως «το Λαϊκό Κόμμα είναι το πιο δυνατό. Καμία πλειοψηφία δε μπορεί να σχηματιστεί χωρίς το κόμμα μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σημείωσε πως «το εποικοδομητικό φιλοευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο κράτησε τις δυνάμεις του».

Πορτογαλία-Σλοβακία-Κύπρος

Στην Πορτογαλία, το κόμμα της κεντροαριστεράς συγκεντρώνει ποσοστό 31,4% έναντι 30,6% της κεντροδεξιάς (η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση της χώρας). Σημειώνεται ότι, τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν εθνικές εκλογές στη χώρα, με το κεντροδεξιό κόμμα να λαμβάνει 28,8%, την κεντροαριστερά 28% και το ακροδεξιό Chega 18,1%. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε αντίθεση με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων πανευρωπαϊκά, τα ποσοστά του Chega στην Πορτογαλία υποδιπλασιάστηκαν, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα της Ιβηρικής, συγκεντρώνει 9,1% των ψήφων.

Εν τω μεταξύ στην Σλοβακία σύμφωνα με το Euronews φαίνεται πως προηγείται το δεξιό κόμμα Προοδευτική Σλοβακία και όχι το κεντροαριστερό κόμμα Smer του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Στην Σλοβακία ο Φίτσο ήταν αντιπολίτευση αλλά τώρα πλέον είναι στην κυβέρνηση. Το γεγονός ότι πολιτικός του επικριτής προσπάθησε να τον δολοφονήσει μάλλον δεν έπαιξε ρόλο αν αληθεύουν οι πληροφορίες του Euronews για άνοδο της δεξιάς.

Στην Κύπρο το συντηρητικό ΔΗΣΥ φέρεται να κινείται μεταξύ 25.5% και 28.5% ενώ το αριστερό ΑΚΕΛ κινείται μεταξύ 23% και 26%. Το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ, που φέρεται να έχει δεσμούς με την “Χρυσή Αυγή”, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 10,9%-13,1% των ψήφων, σύμφωνα με το ΡΙΚ. Τρίτος έρχεται ένας τικτόκερ. Αμφίρροπα τα exit poll και στη Μάλτα.

Ολλανδία

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του νυν πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κερδίζει 7 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας άλμα από τη μία και μοναδική έδρα που είχε κερδίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Παρόλ’ αυτά, το PVV δεν κατάφερε να νικήσει τον συνασπισμό μεταξύ Πράσινων και Σοσιαλιστών, ο οποίος φέρεται να αποσπά 8 έδρες, ξεπερνώντας κατά μία την παράταξη του Βίλντερς. Τα ως άνω αποτελέσματα είναι προσωρινά και προκύπτουν από την ανάλυση των exit poll στην Ολλανδία, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε το 47%.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά μέχρι στιγμής:

Πράσινοι/Σοσιαλιστική Συμμαχία (PvdA/GL): 21.6%
Κόμμα Ελευθερίας (PVV – Γκέερτ Βίλντερς): 17.7%

Αυστρία 

Το θεωρούμενο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση. Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τις 23:00 (τοπική ώρα), αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ, στην Ιταλία.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι. Το κόμμα του κερδίζει για πρώτη φορά εκλογές, ενώ τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, ÖVP και SPÖ, καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους σε ευρωεκλογές. Ενισχυμένοι βγαίνουν από την αναμέτρηση οι NEOS.

«Η πρώτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί ένα “μάθημα” για την κυβερνητική πολιτική στην πανδημία και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τώρα το FPÖ έχει αποδείξεις ότι μπορεί να τερματίσει πρώτο και στις εθνικές εκλογές», σχολίασε ο αναλυτής του ORF, Πέτερ Ούνγκερ.

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, παράλληλα με τις ευρωοεκλογές, έχουν και πάλι βουλευτικές εκλογές, με την προσδοκία αυτή τη φορά να σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση. Φαίνεται πως προηγείται το κεντροδεξιό GERB του Μπορίσοφ σύμφωνα με exit poll της Alpha Research. Φέρεται να έχει λάβει το 25% των ψήφων, ενώ το “Συνεχίζουμε την αλλαγή” (το συντηρητικό και πιο φιλοαμερικανικό ΡΡ) λαμβάνει 15,7%.

Το αποτέλεσμα κρίνεται ως επάνοδος του Μπόκο Μπορίσοφ. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπορίσοφ θα μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ήδη εγείρουν το φάσμα νέων, των έβδομων κατά σειρά, βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας συγκεντρώνει το 15% και είναι υποψήφιος εταίρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το GERB. Oι χαρακτηριζόμενοι ως φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση) συγκέντρωσαν το 12% έως 14% των ψήφων.

Κροατία

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Κροατία είναι ότι η κεντροδεξιά του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς έχει εξασφαλίσει το 33,74% των ψήφων, που θα μεταφραστεί σε έξι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με exit poll που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας HINA. Αυτό θα δώσει στην Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) δύο επιπλέον έδρες -είχε 4 έως τώρα.

Η κεντροαριστερή συμμαχία του SDP φαίνεται να έρχεται δεύτερη με 27,81% και τέσσερις βουλευτές. Το θεωρούμενο ακροδεξιό Κίνημα Πατρίδας, με το οποίο ο Πλένκοβιτς πρόσφατα συνασπίσθηκε, φαίνεται πως εξασφαλίζει το 8,67% των ψήφων και βγάζει για πρώτη φορά βουλευτή, όπως και οι Πράσινοι που πήγαν στο 5,84% από 1,8% το 2019.

Φινλανδία-Σουηδία-Δανία

Τα κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων κατέγραψαν άνοδο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στις σκανδιναβικές χώρες την Κυριακή, σε αντίθεση με την ακροδεξιά που συρρικνώθηκε, σύμφωνα με αποτελέσματα και exit polls. Στη Φινλανδία, το κόμμα Αριστερή Συμμαχία καταγράφει θεαματική άνοδο λαμβάνοντας το 17,3% των ψήφων, τέσσερις μονάδες περισσότερες σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων.

“Δεν είχα ονειρευτεί ποτέ τέτοια ποσοστά”, δήλωσε η Λι Άντερσον, η ηγέτιδα της Αριστερής Συμμαχίας. Το κόμμα θα καταλάβει επομένως τρεις από τις 15 έδρες της Φινλανδίας στο Ευρωκοινοβούλιο, έναντι μιας μόνο στις προηγούμενες εκλογές.

Ο κεντροδεξιός Εθνικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο εδραιώνει τα κέρδη του σχεδόν με το 25% των ψήφων, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποχωρεί στο 7,6% καταγράφοντας πτώση 6,2 μονάδων. Θα λάβει μόνο μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

“Αυτό είναι ένας συναγερμός για το κόμμα μας”, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Τίνκινεν, ο οποίος θα είναι ο μόνος εκλεγμένος, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle. Στη Σουηδία, οι Πράσινοι σημειώνουν άνοδο 4,2 μονάδων και λαμβάνουν ποσοστό 15,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση έξω από την κάλπη για το τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το Αριστερό Κόμμα καταγράφει επίσης άνοδο (+4 μονάδες στο 10,7%), ενώ οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες υποχωρούν κατά 1,4 μονάδα στο 13,9%. Οι σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τη θέση τους και παραμένουν επικεφαλής με 23,1%.

Στη Δανία, σε ένα ιδιαίτερα διασπασμένο πολιτικό περιβάλλον, το λαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα είναι επικεφαλής και με σαφή άνοδο 5,2 μονάδων σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας το 18,4% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση DR. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, φέρεται να υποχωρεί στο 15,4% Τα δύο κόμματα αναμένεται να λάβουν από τρείς έδρες το καθένα μεταξύ των 15 εδρών της Δανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Euronews

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι