Παράπονα Αναστασιάδη – Κυρώσεις στη Λευκορωσία, υποσχέσεις για Τουρκία

Ενδιάμεση συμφωνία και στο βάθος συνομοσπονδία στο Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Παράπονα και κριτική για τη στάση της ΕΕ εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής για τη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αφορμή την καταστολή διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μετά την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση νίκη του προέδρου Λουκασένκο, στις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Η Σύνοδος του Συμβουλίου και η γερμανική σπουδή για επέκταση των κυρώσεων στη Λευκορωσία μετέθεσαν για τις 24 και 25  Σεπτεμβρίου την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις όποιες κυρώσεις στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα.

Είναι επιβεβλημένο, η ΕΕ «να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ’ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μια παρέμβασή με σαφείς αιχμές για τον διαφορετικό τρόπο, ως προς την αμεσότητα τουλάχιστον, με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΕΕ την κατάσταση στη Λευκορωσία και την μόνιμη τουρκική απειλή και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

Στο χέρι η Λευκορωσία, στο θα η Τουρκία 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

«Αναμένω την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτησε την ετοιμότητα της Ευρώπης να αντιδράσει υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη Λευκορωσία. Επισήμανε παραλλήλως την τραγική κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, η οποία είναι μάλιστα υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ. Τόνισε επίσης τη συστηματική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα και τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και Ελλάδας.

Η παρέμβαση Αναστασιάδη έβαλε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο συζητήθηκε, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις δηλώσεις του μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, τονίζοντας ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την Τουρκία.

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με τις δηλώσεις αυτές, Αθήνα και Λευκωσία φεύγουν από τη Σύνοδο με ανοιχτή την υποσχετική για κυρώσεις στην Τουρκία. Οι κυρώσεις στη Λευκορωσία αποτελούν, ωστόσο, γεγονός, καθώς ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη στη σημερινή Σύνοδο.

Σε ό,τι αφορά την Μέρκελ εμφανίστηκε για άλλη μία φορά έντονα ανήσυχη για όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την θέλησή της για αποκλιμάκωση. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» δήλωσε και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ίδια πρόσθεσε ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016 και παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι αυτή θα εξετάσει συνολικά τις σχέσεις με την Τουρκία.

Η παρέμβαση  Μητσοτάκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συντασσόμενος με την τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ.  Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Επανέλαβε τέλος, ότι η Ελλάδα δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία, υπογράμμισε όμως ότι αυτός δεν μπορεί να γίνει «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα». Διευκρίνισε επίσης, ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να αφορά τη «μία διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι