Παρασκηνιακές κινήσεις και σενάρια για την επόμενη ημέρα
30/04/2023Στην τακτική της συστράτευσης των πρώην προέδρων της ΝΔ για να αυξήσει την συσπείρωση και να περιορίσει τις διαρροές επιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό αφήνει στον Αντώνη Σαμαρά την Πελοπόννησο για τη συνέχεια της προεκλογικής περιόδου. Η κεντρική συγκέντρωση για την Πελοπόννησο θα γίνει στην Καλαμάτα στις 17 Μαΐου και την ομιλία θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρομοίως στην συγκέντρωση στην Πάτρα θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ενεργοποιείται εσχάτως στο προεκλογικό παιχνίδι.
Το εάν στην Βόρειο Ελλάδα θα στρατευθεί ο Κώστας Καραμανλής πέρα από την τυπική παρουσία στην τελική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης μένει να φανεί καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε σε κάθε περίπτωση μία κοινή εμφάνιση και δήλωση από τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής, όμως, έχει τερματίσει την κοινοβουλευτική του πορεία.
Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει στο παιχνίδι και φυσικά προσπαθεί να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του βουλευτές που θα του χρειαστούν την επόμενη ημέρα. Αν και τα αισθήματα των σαμαρικών δεν είναι τα καλύτερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως λένε, δεν μπορούν ούτε να αρνηθούν την συστράτευση, αλλά ούτε και την ευκαιρία για ισχυρή παρουσία στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα. Άλλωστε, οι περισσότεροι δεν αποκλείουν να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό τοπίο κι όχι μόνο στο εσωκομματικό.
Ενώ όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαν στόχο να πετύχει 35-36% στην πρώτη εκλογή με την απλή αναλογική και να πετύχει την αυτοδυναμία στην δεύτερη αναμέτρηση, στα κομματικά παρασκήνια κυκλοφορούν εναλλακτικά σενάρια. Στο ενδεχόμενο ήττας –που δεν το συζητούν και πολύ– θεωρούν δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποχωρήσει από την ηγεσία.
Παρασκηνιακές κινήσεις
Το δύσκολο σταυρόλεξο προκύπτει στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στην πρώτη και στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν πετυχαίνει την αυτοδυναμία που είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αν μεν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεχάσει ότι ήταν στόχος παρακολούθησης και τον όρο που έχει θέσει και συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πράγματα διευκολύνονται.
Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, ανοίγει ένας ευρύτερος κύκλος ζυμώσεων και σεναρίων. Οι παρασκηνιακές κινήσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμη και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ειδικού σκοπού που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επιθυμούν οι Βρυξέλλες. Μία τέτοια κυβέρνηση θα περιλαμβάνει βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εάν θα δεχθεί η Κουμουνδούρου είναι ένα ερώτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη από κάποιες πλευρές ακούγεται το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως ενδεχόμενη λύση για να ηγηθεί σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και το όνομα του Νίκου Δένδια για την πρωθυπουργία, πάντα σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί μία ευρύτερη κυβέρνηση ειδικού σκοπού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ). Πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να βρεθεί μία ισχυρή δικαιολογητική βάση. Μέχρι στιγμής τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά υπόσχονται και τάζουν αυξήσεις ωσάν όλες οι προοπτικές στην οικονομία να είναι ευοίωνες. Σύμφωνα με μία άλλη προβολή στην επόμενη ημέρα των εκλογών, μία παρόμοια κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει μία συμφωνία με την Τουρκία που επιδιώκουν οι ευρωατλαντικοί εταίροι της χώρας κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα.