Παρασκήνιο στο ΝΑΤΟ – Ερντογάν με Μακρόν, Μητσοτάκης με Ράμα
14/06/2021Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες εν αναμονή των κρίσιμων συναντήσεων του Ερντογάν με τον Μπάιντεν και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν από λίγο ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Μακρόν κράτησε 45 λεπτά και σύμφωνα με την γαλλική προεδρία η συζήτηση ήταν «πλούσια και ουσιαστική». Η συνάντηση έγινε πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία οι προβληματικές συμπεριφορές της Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης.
Οι σχέσεις των δύο ηγετών δεν ήταν άλλωστε οι καλύτερες τον τελευταίο χρόνο, με τον Ερντογάν να έχει επιτεθεί πολλές φορές στον Γάλλο ομόλογό του για μια σειρά ζητημάτων. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, όπως και οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν μερικά από τα θέματα που πυροδότησαν εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Για όλα Ερντογάν και Μακρόν
Η ένταση είχε κορυφωθεί με τη στάση της Τουρκίας στην υπόθεση αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή, η οποία συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Το Παρίσι είχε επικρίνει τότε την Άγκυρα ότι καθυστέρησε να καταδικάσει την αποτρόπαιη πράξη και έκτοτε έχει υπαινιχθεί ακόμη και απόπειρες της Τουρκίας για επηρεασμό του μουσουλμανικού πληθυσμού που ζει στη Γαλλία.
Σήμερα, πάντως, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία «οι δύο ηγέτες είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος». Τα “Ηλύσια” πρόσθεσαν μάλιστα ότι Μακρόν και Ερντογάν εξέφρασαν «τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη». Δύο ζητήματα στα οποία επικεντρώνονται οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Πάντα κατά τους Γάλλους, ο Μακρόν «υπενθύμισε τη βούλησή του για μια στρατηγική αποσαφήνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Ένα θέμα που είχε θέσει και παλιότερα, μετά την παρενόχληση γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Λιβύης.
Τα ελληνοτουρκικά υπήρξαν επίσης σημείο τριβής των σχέσεων Άγκυρας-Παρισιού, εξαιτίας της ανοιχτής στήριξης της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις. Αιχμή για τις τουρκικές προκλήσεις είχε αφήσει ο Μακρόν και την περασμένη Πέμπτη, τονίζοντας πως «όταν είμαστε μέλη του ίδιου Οργανισμού, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες στα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε οικοδομήσει».
Στη διάρκεια της συνομιλίας «έγινε μια διευκρίνιση και σχετικά με το Ισλάμ», όπως αναφέρει η γαλλική προεδρία. Υπενθυμίζεται πάντως ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει ακόμη και την «ψυχική υγεία» του Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι διεξάγει «εκστρατεία μίσους» εναντίον του Ισλάμ επειδή είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των σκιτσογράφων να γελοιογραφούν τον προφήτη.
Μητσοτάκης με Ράμα
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ένα θέμα για το οποίο ο Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξη της Αθήνας. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Παραλλήλως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Ράμα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη δωρεά 20.000 εμβολίων στην Αλβανία (παραδόθηκαν σήμερα) και ο Μητσοτάκης επανέλαβε το σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της προόδου της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, το οποίο, όπως τόνισε, εμπίπτει στα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στα Τίρανα. Συνεχάρη τέλος τον Έντι Ράμα για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.