Ενοχλημένο το Μαξίμου για τους υπουργούς που ζητούν αυξήσεις για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας
31/03/2025
Ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ και Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Δημοσχάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης, Ναυτιλίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη της διεύρυνσης της μισθολογικής ενίσχυσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνοντας και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας.
Η ερώτηση του βουλευτή ακολουθεί τον δρόμο των έτερων “Γαλάζιων” υπουργών και βουλευτών (Βασίλη Κικίλια, Άδωνι Γεωργιάδη, Θάνου Πλεύρη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Κώστα Μαρκόπουλου, Γιάννη Πλακιωτάκη κτλ) που ζητούν να επεκταθούν οι πρόσφατες αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΕΔ, στο σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε την ενόχληση της για τις παρεμβάσεις των υπουργών, διαχωρίζοντας τους από τους βουλευτές.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δημοσχάκης η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αύξηση των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων «συνιστά δίκαιη και επιβεβλημένη κίνηση, επιβραβεύοντας το υψηλό φρόνημα και το αίσθημα καθήκοντος που διακρίνει το έμψυχο δυναμικό και αναγνωρίζοντας εμπράκτως τον καθοριστικό τους ρόλο στην υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δημοσχάκης «η μισθολογική αύξηση πρέπει να επεκταθεί στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που δίνουν καθημερινά έναν αδιάκοπο αγώνα, βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή, άλλοτε στα σύνορα κι άλλοτε στην ενδοχώρα, καλούμενοι να διαχειριστούν σύνθετες κρίσεις, να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα, να προστατεύσουν την κοινωνική ειρήνη, καθώς και να σταθούν στο πλευρό των πολιτών, σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών».
Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυξήσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (από τις οποίες έχουν αποκλειστεί αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί) έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. «Υπάρχει ένα ειδικό μισθολόγιο που αφορά τόσο τις ένοπλες δυνάμεις, όσο και τα σώματα ασφαλείας», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος, προσθέτοντας ότι «ειδικό μισθολόγιο με αποκλεισμούς, δεν γίνεται».
Αιχμές από το Μαξίμου
Σαφείς αιχμές κατά των Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τις χθεσινές τους δηλώσεις και αναρτήσεις για επέκταση των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική. «Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, λέγοντας τόσο για τους δύο υπουργούς όσο και για τους άλλους βουλευτές: «Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει την αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών και γι’ αυτό εφαρμόζει πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα. «Το πού θα πάνε τα λεφτά όπως και συνολικά η οικονομική πολιτική αποφασίζεται από το οικονομικό επιτελείο με καθοδήγηση του πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης», είπε. Ερωτηθείς για την ακύρωση της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα, θα το επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν θα μπει ποτέ στη λογική του “δώστα όλα”. Θέλουμε η χώρα μας στο 2025 να κοιτάξει τους πολίτες για το παρών και το μέλλον». Ως εκ τούτου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στη δεκαετία του 1980 αλλά και στη δεκαετία των μνημονίων. «Οι νεότερες γενιές πλήρωσαν ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Και ο λογαριασμός ήρθε στις νεότερες γενιές. Αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα το επιτρέψει για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη», είπε.
Αναφερόμενος στα μισθολογικά ζητήματα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους 1,3 μισθούς παραπάνω. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν απέξω, αλλά με σωστούς όρους και στο σωστό χρόνο, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας», είπε. Για τους ενστόλους, έχουν ανακοινωθεί τρεις παρεμβάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του νέου βαθμολογίου / νέου μισθολογίου στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Νίκο Δένδια, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού έγινε για τρεις λόγους. «Πρώτον, η εκροή από τις στρατιωτικές σχολές, η δυσκολία να πειστούν να δηλώσουν σχολές αξιωματικών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει να κλείνει τα μάτια της», είπε εξηγώντας ότι οι ανακοινώσεις έγιναν ενόψει και της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών.
Ο δεύτερος λόγος είναι «η εξοικονόμηση που κατάφερε να κάνει το υπουργείο Άμυνας. Το 60% όσων ανακοίνωσε ως προς το μισθολογικό κόστος προκύπτουν από εξοικονομήσεις». Τρίτος λόγος ήταν «η ρήτρα διαφυγής. Ήταν μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, ήταν τεράστια επιτυχία ότι θα ισχύσει. Δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε οι ένοπλες δυνάμεις που χειρίζονται προηγμένο εξοπλισμό, να μην έχουν αντίστοιχες αποδοχές», είπε.
«Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε αντίστοιχα και για άλλους ένστολους. Κάθε τι είναι είναι χωριστή περίπτωση ως προς τους χειρισμούς. {…} Δεν είναι μόνο οι ένστολοι, είναι συνολικά η ελληνική κοινωνία. Όλοι και όλες έχουν ανάγκες», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι έγινε γνωστή ότι μετατίθεται για την επόμενη βδομάδα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη στην Αριστοτέλους που ματαιώνεται και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός, στέλνει ένα ηχηρότατο μήνυμα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις αυξήσεις στους μισθούς των ένστολων. Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες συνδικαλιστικές εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών, για πρώτη φορά πρώτευσε η παράταξη του ΚΚΕ ενώ η γαλάζια παράταξη, ήρθε δεύτερη μετά από δυο δεκαετίες.
Ο υπουργός Οικονομικών
Απαντήσεις και διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί με τις αυξήσεις σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από υπουργούς και βουλευτές της, έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αφού είπε ότι «παραβιάζονται ανοιχτές θύρες», ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε ότι «σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένες» κάνοντας αναφορά στο ότι όλοι οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις 30 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα πάρουν και τα 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας. Εξήγησε, δε, ότι «έχουν προτεραιοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις και με το ίδιο σκεπτικό θα γίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους ένστολους. Θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τους ενστόλους αλλά με πλαίσιο, με χαρτί και μολύβι».
Με αφορμή τις «γαλάζιες» αντιδράσεις αναρωτήθηκε «πέρσι δεν είχαμε προτεραιοποιήσει τους υγειονομικούς για να έχουμε υγειονομική κάλυψη σε όλη τη χώρα;» και σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έκανε σημαντική εξοικονόμηση καθώς είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από τις ΗΠΑ. Το μέρισμα αυτής της εξοικονόμησης επιστρέφει και μπαίνει και βαθμολόγιο».
Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια» για αυξήσεις στους υπόλοιπους ένστολους, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε «έχουμε τον χρόνο με αιχμή τη ΔΕΘ και με τις ανακοινώσεις που είθισται να γίνονται πάντα από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο όπως γίνεται πάντα», διευκρινίζοντας ότι οι εξαγγελίες Δένδια έγιναν τώρα «για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά των παιδιών».
Σχολιάζοντας, μάλιστα, ξανά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος. Έχουμε το νου μας στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς αλλά πρέπει να στηριχθούν όλοι και όλες. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν και αυτό γίνεται με σταθερό ρυθμό, με γερά θεμέλια».
Σε άλλο σημείο ανέφερε, δε, ότι «δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει. Στο υπουργείο Άμυνας έγιναν εξοικονομήσεις. Όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκα με τον κ. Χατζηδάκη για εξοικονομήσεις ώστε να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτό είναι τεκμήριο ευαισθησίας».
«Η οικονομική πολιτική βασίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα. Το αντίθετα από αυτό είναι το μνημόνιο. Η γενιά μας δεν θα επιστρέψει επιστροφή στο Μνημόνιο. Καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε με παροχολογία αλλά με σταθερότητα. Αν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα, είναι γιατί υπάρχει σταθερό χέρι στη διακυβέρνηση» τόνισε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «στρατευθήκαμε στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη από το 2016 ακόμα και με ετερόκλητα βιογραφικά γιατί ξέραμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν νέα μνημόνια».