ΘΕΜΑ

Παρωδία εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς και… πού ψηφίζουν

Παρωδία εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού - Πως θα ψηφίσουν, Όλγα Μαύρου

Συνολικά 22.816 Έλληνες του εξωτερικού εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν αύριο, Σάββατο, στη χώρα όπου διαμένουν εκτός… από όσους ζουν στη Νότιο Αμερική, που θα πρέπει να “πεταχτούν” στο Τέξας των ΗΠΑ ή σε όσους ζουν στο Ισραήλ που θα πρέπει να πάνε στην Αίγυπτο ή σε όσους ζουν στην Κίνα, που θα πρέπει να πάνε… στην Κορέα. Πολλοί στην ουσία δεν θα ψηφίσουν, γιατί χρειάζεται οι περισσότεροι να κάνουν από μικρό έως μεγάλο ταξίδι. Όμως δεν τιμωρούνται μόνον οι ομογενείς με αναγκαστική αποχή. Για παράδειγμα Αθηναίοι που ζήτησαν να ψηφίσουν στο νησί όπου έπιασαν δουλειά, γράφτηκαν να ψηφίσουν… σε άλλο νησί και όχι σε εκείνο που δήλωσαν!

Όσον αφορά στους ομογενείς, όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές θα καταμετρήσουν τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι σάκοι με τους φακέλους θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και εν συνεχεία, με συνοδεία αστυνομικών, στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, θα γίνει ενώπιον εφορευτικής επιτροπής. Ως χώροι ψηφοφορίας ορίσθηκαν αλλού οι πρεσβείες ή τα προξενεία της Ελλάδας, και αλλού τα γραφεία εκκλησιών ή χώροι των ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων. Οι απόδημοι μέσα σε όλα τα παράπονα που έχουν, δικαίως διαμαρτύρονται και για τις επιλογές προσώπων, με την έννοια ότι κάθε κόμμα έβαλε και ομογενείς υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όμως οι ομογενείς ούτε επέλεξαν αυτά τα πρόσωπα, ούτε σταυρό μπορούν να βάλουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ήταν εξαιρετικά περιοριστικός, αλλά και ότι δεν δόθηκε πίστωση χρόνου, ούτε εξαρχής σημαντικές διευκρινίσεις στους ομογενείς, με αποτέλεσμα ακόμα και οι λίγοι που πληρούσαν τα βασικά κριτήρια, να μη μπορέσουν να εγγραφούν εγκαίρως. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό και με την τάση αποχής πιθανόν, είχαν ως αποτέλεσμα σε όλη τη Βενεζουέλα για παράδειγμα, μόνον ένας να ζητήσει να ψηφίσει, αλλά ελάχιστοι και από τις ΗΠΑ, όπου ζουν εκατομμύρια Ελλήνων.

Ταξιδιωτική περιπέτεια οι εκλογές

Η Ελλάδα μάλιστα ξεκαθάρισε ότι για οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να συστήσει εκλογικά τμήματα σε χώρες με λιγότερους από 40 εκλογείς και τελικά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν λιγότεροι από 23.000 ομογενείς, που κι αυτοί είναι αμφίβολο τελικά αν θα κάνουν ολόκληρο ταξίδι για τις εκλογές, όπως τους ζητείται στην πράξη. Οι ομογενείς έχουν πικραθεί με τον τόσο περιοριστικό νόμο και με την εκλογική διαδικασία, και λένε ότι «η Ελλάδα μας ζητάει να βάζουμε πλάτη και να δραστηριοποιούμαστε εκεί που ζούμε για χάρη της πατρίδας, όμως στις εκλογές, μας περιφρονεί».

Κατά αλφαβητική σειρά κρατών, στην Αίγυπτο και, συγκεκριμένα, στο Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα του Καΐρου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένο στους ειδικούς καταλόγους Καΐρου, Αλεξάνδρειας, Αντίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσολύμων, Τελ Αβίβ, Βηρυτού και Τύνιδας. Στην Αυστρία συγκροτήθηκαν δυο εκλογικά τμήματα, το ένα στη Βιέννη (Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Βιέννης) και το δεύτερο στο Σάλτσμπουργκ (Άμισθο Γενικό Προξενείο). Σε ολόκληρη την Αυστραλία, μια μικρή Ελλάδα από μόνη της, και όπου με τον “νόμο-κόφτη” θα ψηφίσουν μόλις 177 ομογενείς, συγκροτήθηκαν ένα εκλογικό τμήμα στο Γενικό Προξενείο Μελβούρνης (για Μελβούρνη, Αδελαΐδα, Ντάργουιν και Περθ) και ένα στο Γενικό Προξενείο του Σίδνεϋ,  (εκλογείς από Σίδνεϋ, Μπρισμπέιν και Καμπέρα).

Πακέτο και στην Ευρώπη 

Στο Βέλγιο στήθηκαν τέσσερα εκλογικά κέντρα στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα. Στη Βουλγαρία, στο ένα και μοναδικό εκλογικό κέντρο στη Σόφια (στην πρεσβεία μας) θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης και Βελιγραδίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ηλικιωμένοι ομογενείς που θέλησαν να ψηφίσουν στην Αλβανία ήταν λίγοι και τους στέλνουν… στην Σόφια.

Στην Γαλλία στήθηκαν πέντε εκλογικά κέντρα σε Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια και Νάντη. Στη Γερμανία, συγκροτήθηκαν 17 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, όμως πολλοί θα κάνουν ταξίδι 100 και 200 χλμ. για εκλογικό τμήμα. Στη Δανία θα λειτουργήσουν δυο εκλογικά τμήματα στην Κοπεγχάγη (κτίριο Πρεσβείας). Στην Ελβετία συστάθηκαν τέσσερα εκλογικά κέντρα (δυο στη Βέρνη, και από ένα σε Γενεύη και Λοζάνη. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία Άμπου Ντάμπι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συστάθηκαν 12 εκλογικά κέντρα, με τα 8 εξ αυτών στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα σε Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Λιντς, Μπέρμιγχαμ. Στις ΗΠΑ συγκροτήθηκαν 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Φλόριντα (Τάμπα) και Χιούστον. Στην Ιρλανδία, ένα εκλογικό κέντρο στο Δουβλίνο (κτίριο Πρεσβείας). Στην Ισπανία, δυο εκλογικά κέντρα σε Μαδρίτη (Κτίριο Πρεσβείας) και στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Στην Ιταλία θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα σε Ρώμη (κτίριο Πρεσβείας), Βενετία (Αίθουσα του Ινστιτούτου Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας). Στον Καναδά, ένα εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει στο Τορόντο (Γενικό Προξενείο Τορόντο), όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Τορόντο, Βανκούβερ, Γιούνιπεγκ, Κάλγκαρι και ένα στο Μόντρεαλ (Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μόντρεαλ, Οτάβα και Χάλιφαξ.

Από την Κίνα στη Νότια Κορέα

Στο Κατάρ θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία στη Ντόχα. Στην Κορέα, ένα στην πρεσβεία μας στην Σεούλ, όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σεούλ, Τόκιο, Γκουανγζού, Πεκίνου, Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ! Στην Κύπρο συγκροτούνται πέντε εκλογικά κέντρα σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Στη Λιθουανία, ένα κέντρο στο Βίλνιους (στην πρεσβεία) και ένα στο Κάουνας. Στο κέντρο της πρεσβείας καλούνται να ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Ταλίν, στο Κίεβο, στην Ρίγα, στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα και στο Νοβοροσίσκ!

Στο Λουξεμβούργο θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία μας, όπως και στη Μάλτα, και στη Νότια Αφρική, στο Γιοχάνεσμπουργκ  Ενα εκλογικό κέντρο και στη Νορβηγία, στην πρεσβεία μας στο Όσλο, όπου καλούνται να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Όσλο, Ρέικιαβικ (θα “πεταχτούν” εκεί από την… Ισλανδία), Μπέργκεν και Τρόντχαϊμ.

Στην Ολλανδία συγκροτήθηκαν έξι εκλογικά κέντρα σε Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν. Στην Ουγγαρία, ένα κέντρο στην πρεσβεία μας στη Βουδαπέστη και εκεί υποτίθεται ότι πρέπει να ψηφίσουν όσοι ομογενείς ζουν ακόμα και στην Κροατία, στη Σλοβακία και στη Σλοβενία! Στην Πολωνία, ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαρσοβία, και στην Πορτογαλία, το ίδιο, όπως και στη Ρουμανία.

Στη Σαουδική Αραβία, συγκροτήθηκε ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία στο Ριάντ. Στη
Σιγκαπούρη, επίσης ένα, στην πρεσβεία, και εκεί καλούνται να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σιγκαπούρης, Βομβάης, Νέου Δελχί (!), Μπανγκόκ και Μανίλας. Στη Σουηδία: θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα σε Στοκχόλμη, στο Μάλμε και στο Γκέτεμποργκ. Στην Τσεχία, ένα εκλογικό κέντρο στην Πράγα καθώς και στην Τουρκία, στο δε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινουπόλεως καλούνται να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Κωνσταντινούπολης, Ερεβάν (Αρμενίας), Τιφλίδας, Νουρσουλτάν, Άγκυρας και Σμύρνης. Στη Φινλανδία θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο, στο Ελσίνκι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι