ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πυρά από Καραμανλή για Δικαιοσύνη και υποκλοπές – Βενιζέλος: Μη διακυβερνήσιμη η χώρα – Αιχμές και από Σαμαρά

Πυρά από Καραμανλή για Δικαιοσύνη και υποκλοπές – Βενιζέλος: Μη διακυβερνήσιμη η χώρα – Αιχμές και από Σαμαρά

Επετειακή εκδήλωση στον πολιτιστικό χώρο του πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων διοργανώνει η εφημερίδα “Δημοκρατία” με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, με τις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Συντονιστής της συζήτησης με θέμα η “Κρίση της Δημοκρατίας σήμερα”, είναι ο Μανώλης Κοττάκης, αρθρογράφος της “Δημοκρατίας” και διευθυντής της εφημερίδας “Εστία”.

Κριτική στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση των θεσμών και την απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, άσκησε ο Κώστας Καραμανλής. «Η αλήθεια είναι ότι ένα ολοένα διευρυνόμενο τμήμα της κοινωνίας θεωρεί ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν με την πληρότητα που απαιτείται. Ότι το Κοινοβούλιο υποβαθμίζεται. Ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζεται. Ότι τα ΜΜΕ χειραγωγούνται. Ότι οι κυβερνήσεις δεν ακούνε και δεν καταλαβαίνουν. Ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους. Ότι η πολιτική ασκείται με όρους κλειστών συστημάτων, χωρίς έγνοια, χωρίς αναφορά, στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας»…

Συνέχισε λέγοντας: «Όταν αυτή η αντίληψη γενικεύεται και παγιώνεται ως πεποίθηση, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, τότε οδηγούμαστε σε κρίση εμπιστοσύνης. Κρίση αντιπροσώπευσης, κρίση αμφισβήτησης των θεσμών, κρίση απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Τότε δοκιμάζεται η Δημοκρατία και η ποιότητά της. Μη κρυβόμαστε. Τα φαινόμενα αυτά και υπαρκτά είναι και συνεχώς ογκούμενα. Σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην χώρα μας».

Ο Καραμανλής αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Βουλής και έφερε σαν παράδειγμα τις Εξεταστικές Επιτροπές. Είπε χαρακτηριστικά: «Απαξιώνεται η Βουλή στα μάτια των πολιτών όταν αισθάνονται ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές για παράδειγμα λειτουργούν προσχηματικά ή παρελκυστικά». Ειδική αναφορά έκανε και στην Δικαιοσύνη σε αναφορά με την διερεύνηση των υποκλοπών:

«Το κύρος της Δικαιοσύνης είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν κινδυνεύει, μόνο όταν η Δικαιοσύνη παύει να είναι ανεξάρτητη. Κινδυνεύει ήδη από την στιγμή που η ανεξαρτησία της τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών αρχηγών, υπουργών, ανώτερων στρατιωτικών, δημοσιογράφων και άλλων δεν έπεισε ότι δόθηκαν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που προέκυψαν, αναφορικά με τη νομιμότητα, την σκοπιμότητα, τους λόγους που έγιναν, τις εγκρίσεις που δόθηκαν, το περιεχόμενό τους.

Ο χρόνος κύλησε, τα γεγονότα έπαψαν να απασχολούν την επικαιρότητα, η πολιτική αντιπαράθεση κόπασε. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όμως τα αναπάντητα ερωτήματα μένουν και ρίχνουν την σκιά της αμφισβήτησης στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης». Κριτική άσκησε και στην λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης: «Η αποστολή του Τύπου δεν είναι να εξωραΐζει καταστάσεις, ούτε να λιβανίζει τις εξουσίες. Είναι να τις ελέγχει με αυστηρότητα, όποιες και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

Αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο που τον διαδέχθηκε στο βήμα λέγοντας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σε αυτή την συνάντηση μαζί με έναν πολιτικό, που μας χωρίζουν πολλά και γνωστά. Διαφορετική αφετηρία, διαφορετικά κόμματα, άλλες κυβερνήσεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις, κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί.

Μας ενώνουν όμως περισσότερα. Η πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα, στον πολιτισμένο διάλογο, στην παράθεση στέρεης επιχειρηματολογίας. Ο σεβασμός στην άλλη άποψη. Η αγάπη για την πατρίδα, την υψηλή πολιτική, και μάλιστα με όρους «μεταπολιτικής» όπως την προσδιόρισε ο ίδιος. Η αγάπη για τα καλά Ελληνικά. Ίσως πάνω απ΄ όλα η αγάπη για τη Θεσσαλονίκη. Με άλλα λόγια έναν πολιτικό που χαίρεσαι να τον έχεις συνομιλητή.

Βενιζέλος: Μη διακυβερνήσιμη η χώρα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εκδήλωση για τα δεκαπέντε χρόνια της εφημερίδας “Δημοκρατία”, όπου επανέλαβε ότι η χώρα έχει καταστεί μη διακυβερνήσιμη. Η δημοκρατία υπονομεύεται όταν καλλιεργείται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είπε ο Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τότε επιβάλλεται μία δημοκρατική παθητικότητα και αντιθεσμική τοξικότητα, κυριαρχεί ένας λόγος τεχνικά συγκρουσιακός.

Ο πρώην υπουργός έβαλε την χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δυτικής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού μετά την επικράτηση Τραμπ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα που προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το τέλος της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ως το υπόβαθρο της δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με τις βαθιές ασυμμετρίες που καταγράφονται. Επικαλέστηκε το εύρημα των μετρήσεων σύμφωνα με το οποίο το 67% των πολιτών δηλώνει ότι ζει σε συνθήκες υποκειμενικής φτώχειας, δηλ, θεωρεί ότι το εισόδημά του είναι επαρκές, ακόμη και όταν αυτοπροσδιορίζεται στη μεσαία τάξη. Η χώρα συνέχισε δεν μπορεί να πορευτεί με ασύμμετρο πολιτικό σύστημα που αντιμετωπίσει με αμηχανία την ανάγκη για συναινέσεις και συνεργασίες».

Η μονοκομματική εκδοχή της δημοκρατίας έχει εξαντλήσει τα όρια της ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχει εξελιχθεί σε μία μονοπρόσωπη εξουσία δίχως θεσμούς αντιρρόπησης. Δεν νοείται να κυριαρχεί στην κοινωνία η αίσθηση της διαφθοράς, είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι παράλληλα επικρατεί η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και κυρίως στη Δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι όλες οι εμβληματικές υποθέσεις δίνουν την εντύπωση αδιαφάνειας και συγκάλυψης. Έκανε αναφορά και στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι τροφοδοτεί καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίχως η κοινή γνώμη να βλέπει προοπτική να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε στις δύο υποθέσεις των υποκλοπών και της Νοβάρτις που δικάζονται παράλληλα.

Σημείωσε ότι την Άνοιξη θα αρχίσει η δίκη για τα Τέμπη και η χώρα θα μπει με αυτό το κλίμα στην τελική φάση της τετραετίας και στην προεκλογική περίοδο. Εξήγησε πώς όταν λέει ότι η χώρα έχει καταστεί ουσιαστικά μην διακυβερνήσιμη, δεν σημαίνει ότι δεν έχει νόμιμη κυβέρνηση ή ότι δεν θα προκύψει από τις εκλογές. Αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό: η διακυβέρνηση σημαίνει την ανάγκη για ρήξεις και συναινέσεις που θα αντιμετωπίσουν παθογένειες και αδυναμίες που καθηλώνουν την χώρα. Υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι η αναστήλωση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών και πρόσθεσε με έμφαση τίποτε δεν είναι πιο κρίσιμο από την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας.

Ανταπέδωσε τα καλά λόγια που του είπε ο Κώστας Καραμανλής. Ανέφερε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι ως συνομιλητής με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και επιστρέφω τα καλά λόγια. Μας συνδέει η διάθεση αναστοχασμού και τώρα πια μετά την αποχώρηση και εκείνου από την βουλή και η μεταπολιτική. Πρόκειται για την αμοιβαία ειλικρινή εκτίμηση μεταξύ ανθρώπων που είχαν την τιμή να ηγηθούν των παρατάξεων τους.

Γνωρίζουμε βιωματικά ότι η αντιπαράθεση, η εναλλαγή και η συνύπαρξη βρίσκονται στην καρδιά της δημοκρατίας». Δήλωσε υπερήφανος που συμμετείχε στις κυβερνήσεις Σημίτη αλλά κυρίως για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και άφησε καθαρή αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: Συμμετείχα στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου όταν η διέξοδος από την κρίση είχε αρχίσει να διαφαίνεται δίχως το τρίτο μνημόνιο.

Ο Βενιζέλος είπε τέλος ότι μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας τίθεται με πιο επιτακτικούς όρους, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η χώρα να σύρεται και σημείωσε ότι το διεθνές δίκαιο δεν επαρκεί πλέον. Στο ίδιο θέμα ο Καραμανλής είπε: Κινούμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Έχουμε σαρωτικό τρόπο συμπεριφοράς των ΗΠΑ, πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ευρώπη είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Για την Ελλάδα υπάρχει ένα διπλό οξύμωρο: Είμαστε η μόνη χώρα που απειλείται, πραγματικά σε επίπεδο κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το δεύτερο είναι ότι ενώ ανήκουμε στην Δύση, όμως οι παραδοσιακοί σύμμαχοι και εταίροι σε ότι αφορά την διατύπωση των εθνικών μας δικαίων επιλέγουν μία προσέγγιση του 50-50, δηλαδή βρείτε τα. Είναι εμφανές ότι το διεθνές δίκαιο υποχωρεί ως όπλο εφαρμογής και πολιτικής διεκδίκησης. Πρέπει να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση μελετημένης αποτροπής με όρους εθνικής συνεννόησης.

Αιχμές και από Σαμαρά

Στην εκδήλωση δίνει το παρών και ο Αντώνης Σαμαράς. Στο αγροτικό αναφέρθηκε με μία σκωπτική δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στην εκδήλωση: «Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που βρίσκονται στα μπλόκα δεν κερδίζουν κάθε τόσο το Τζόκερ, αυτό έχω να πω», ανέφερε, παίρνοντας θέση υπέρ των αγροτών και σχολιάζοντας τα όσα αποκαλύπτονται στην Εξεταστική.

Στη εκδήλωση παραβρίσκονται επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και οι Νίκος Δένδιας, Βασίλης Σπανάκης, Γιάννης Βαληνάκης, Γιώργος Βλάχος, Μάριος Σαλμάς, Βασίλης Κόκκαλης, Βύρων Πολύδωρας, Γιώργος Λιανής, Έλενα Κουντουρά, Νίνα Κασιμάτη, Δώρα Αυγέρη, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Μάζης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Σμαραγδής. Παρόντες το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και ο γνωστός ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος.

Χτες ο Κώστας Καραμανλής επέκρινε εμμέσως την κυβέρνηση για το αγροτικό, λέγοντας «οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, να ακούμε τη φωνή τους, να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους» και πως  «η επαπειλούμενη ερήμωση της υπαίθρου συνιστά μείζονα εθνική απειλή».

Ως απάντηση για τις χθεσινές παρεμβάσεις του Καραμανλή (αλλά και του Αντώνη Σαμαρά) για τα αγροτικά μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει -μένοντας μακριά από πρακτικές που είδαμε μεταπολιτευτικά της λογικής “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”– να δώσει παραπάνω αυτό το χρόνο». Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης είχε σχολιάσει ότι “επί εποχής Καραμανλή βγήκε το περίφημο ‘όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά’”, χρεώνοντας στον πρώην πρωθυπουργό το εν λόγω σύνθημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx