Πιο κοντά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού η ΕΕ – Πως πείστηκε η Μέρκελ

Πιο κοντά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού η ΕΕ – Πως πείστηκε η Μέρκελ, Βαγγέλης Σαρακινός

Σημαντικά βήματα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έκαναν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, μαζί με τον Μακρόν, ήταν οι βασικοί αρνητές του. Η σύγκλιση επήλθε στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής των ηγετών, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης του, τονίζοντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι αν δεν το κάνει η ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, οι αντιστάσεις του Βερολίνου και του Παρισιού κάμφθηκαν και οι ηγέτες της ΕΕ έκριναν τελικά ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι απαραίτητα. «Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα πιθανότατα πριν το καλοκαίρι. «Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες» είπε η Μέρκελ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το διάστημα σε όλα τα κράτη μέλη θα μπορούσαν «να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεταξύ τους συμβατά». Δεν απέκλεισε τέλος «αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες».

Έγινε ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι 27 έχουν «συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων» που θα είναι το μικρότερο δυνατό. Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το πώς θα χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι για το οποίο είπε ότι «μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».

Οι αντιρρήσεις της Μέρκελ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη, η Μέρκελ εξέφραζε σοβαρές αντιρρήσεις, αν και άφηνε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, η οποία ήταν πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αργότερα. Συγκεκριμένα, όταν θα έχει τρέξει σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Από την άλλη, η Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και η Ισπανία στη συνέχεια, χώρες εξαρτώμενες σημαντικά από την τουριστική αγορά, πίεζαν για μια γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες.

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε ανοιχτά η Αυστρία, η οποία επίσης καταγράφει σημαντικές απώλειες στον τουριστικό τομέα, ιδίως τον χειμερινό. Χείρα βοηθείας έδωσε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος στήριξε το σχέδιο πριν τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην τηλεδιάσκεψη.

Βαρύνουσας σημασίας ήταν βεβαίως η κάμψη των αντιρρήσεων της Μέρκελ και του Μακρόν, οι οποίοι εξέφραζαν φόβους για τη δημιουργία μιας υποχρέωσης ως προς τον εμβολιασμό, αλλά και για την εμφάνιση διακρίσεων. Τους μεγαλύτερους ενδοιασμούς τους εξέφρασε πάντως ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε και στην τηλεδιάσκεψη την ανησυχία του για τη διάρκεια της ανοσίας που προσδίδει το εμβόλιο. Έθεσε επίσης ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς και την  προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής επανέλαβε την πρότασή του για την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα ληφθεί αυτή η απόφαση τόσο καλύτερα θα είναι για την ΕΕ. Υποστηρίζοντας, ωστόσο, την πρότασή του, ξεκαθάρισε ότι το έγγραφο αυτό θα πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά δεδομένα και επανέλαβε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με “υγειονομικό διαβατήριο”, κάτι που θα καθιστούσε σχεδόν αμέσως “μη υγιείς” όσους δεν το διαθέτουν.

Στοχεύοντας προφανώς στις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί, ειδικά από την Μέρκελ και τον Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το έγγραφο αυτό δεν θα λειτουργεί περιοριστικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν το κατέχουν. Αντιθέτως, όπως είπε, «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, ότι αν αυτή η πρωτοβουλία δεν ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες μπορεί να αναληφθεί από άλλους, καθώς έκρινε ως αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε την ανάγκη να κινηθεί γρήγορα η ΕΕ για να προλάβει στο συγκεκριμένο θέμα την Google ή την Apple. Ανέφερε μάλιστα ότι οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν προσεγγίσει ήδη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία εξαρχής υποστήριξε την πρόταση Μητσοτάκη, τόνισε «πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν σε αυτές τις εταιρείες».

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί τεχνικά το εγχείρημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει ήδη εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, φαίνεται λογική όχι μόνο η υπαναχώρηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά η σύγκλιση ανακοινώθηκε από την Μέρκελ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx