ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποια είναι η στάση των κομμάτων της Νέας Δεξιάς για τη Γάζα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ποια είναι η στάση των κομμάτων της Νέας Δεξιάς για τη Γάζα σε Ευρώπη και Ελλάδα
EPA/MOHAMMED SABER

Από ανοικτή υποστήριξη μέχρι την προσεκτική κριτική προς το Ισραήλ, η στάση του πολιτικού ρεύματος της Νέας Δεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη ποικίλλει ανάλογα με τις ιδιαίτερες παραδόσεις και συνθήκες. Μοιρασμένη η τάση στην χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο πολιτικό τοπίο στα δεξιά της ΝΔ παρατηρούνται αποκλίσεις. Ο μεγαλύτερος εκλογικά και δημοσκοπικά εκφραστής του ευρύτερου ιδεολογικού ρεύματος της Νέας Δεξιάς, Κυριάκος Βελόπουλος, φαίνεται να ακολουθεί το «κύμα» της κριτικής προς το Τελ Αβίβ και την κυβέρνηση Νετανιάχου, στηρίζοντας την επιστολή που έστειλε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, είναι «λογικότατη και πανανθρώπινη» η πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με τη διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης της αντιπολίτευσης, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης από βήματος Βουλής συμπλήρωσε ότι θα απαντήσει και εγγράφως στη σχετική επιστολή του Κουτσούμπα, τονίζοντας μάλιστα ότι «όταν σφάζονται αθώα παιδιά, δεν μπορεί να είμαστε μακριά εμείς».

Στον αντίποδα, η επικεφαλής της “Φωνής Λογικής” Αφροδίτη Λατινοπούλου, επέλεξε να μιλήσει με μία διττή ρητορική, που αν και έκανε αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στον παλαιστινιακό θύλακα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ένοπλη δράση η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες άοπλους πολίτες της Γάζας. Η Πρόεδρος της Φωνής Λογικής, σε δηλώσεις που παραχώρησε σε εκπομπή του MEGA σήμερα το πρωί (22/05) σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις του παλαιστινιακού:

«Όλους μας στενοχωρεί να βλέπουμε νεκρά παιδιά, αμάχους να σκοτώνονται, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε το πως ξεκίνησε. Ξεκίνησε από ένα φεστιβάλ ειρήνης και αγάπης, όπου μία τρομοκρατική οργάνωση, η Χαμάς, μπήκε και έσφαξε κι έκανε θηριωδίες. Αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα είναι κάτι στενάχωρο και μας θλίβει όλους, όμως από εκεί και πέρα το Ισραήλ όπως ξεκίνησε εξ αρχής, αμύνθηκε πάνω σε αυτή την τραγωδία, την επίθεση, όπου απήγαγαν και δολοφόνησαν αμάχους. Εγώ καταδικάζω όταν γίνεται κάτι υπέρμετρα».

Η “Νίκη”, σε μια προσπάθεια να δώσει έμφαση στο ανθρωπιστικό σκέλος και αναφερόμενη στην κατάσταση στη Γάζα έκανε λόγο σε ανακοίνωσή για εικόνες «που οφείλουν να συνεγείρουν την συλλογική συνείδηση ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου». «Οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς δεν θα πρέπει να συνδέονται με την επιτακτική ανάγκη πρόσβασης των ανθρώπων, πρωτίστως σε νερό και τροφή.

Ως Κίνημα που έχει στον πυρήνα του την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ΝΙΚΗ προτρέπει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργασθούν, κατά το δυνατόν αρμονικά, προκειμένου η συγκεντρωθείσα βοήθεια να διανεμηθεί, προσφέροντας έστω, προσωρινή ανακούφιση και ελπίδα επιβίωσης». Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή το ίδιο κόμμα αναφέρεται σε «πόλεμο του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς», θέλοντας να κρατήσει σχετικές ισορροπίες.

Tέλος, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτικών του χώρου όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης που επέλεξαν να προκαλέσουν, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ του Ισραήλ, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, που προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η πολιτική κληρονομιά του οποίου είναι στο ΛΑ.ΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, έχει πάρει επίσης ανοιχτά θέση υπέρ του Ισραήλ και επέλεξε να παρευρεθεί στην εκδήλωση της πρεσβείας για τα 77 χρόνια από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Υπέρ του Ισραήλ η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Αντίθετα με την εν Ελλάδει Νέα Δεξιά, τα υπερσυντηρητικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη στηρίζουν χλιαρά ή δυναμικά την κυβέρνηση Νετανιάχου και το Ισραήλ, παρά την κατακραυγή, ακόμη και στενών συμμάχων του Τελ Αβίβ. Η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως ανησυχεί για την στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας πως σε μια «κρίσιμη στιγμή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» επιλέγει να «γυρίσει την πλάτη του στο Ισραήλ». Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα «ντροπιαστικά»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, κάλεσε πρόσφατα τον Ισραηλινό ομολογό της να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση στη Γάζα. Ωστόσο σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε «αυτούς που το ξεκίνησαν και τους υπεύθυνους της Χαμάς», λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την παύση των εχθροπραξιών», αλλά και ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τους ομήρους».

Ως στήριξη στο Ισραήλ μπορεί να εκληφθεί και η στάση του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος προ μηνός επέλεξε την απόσυρση της Ουγγαρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράξη την οποία είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη χώρα.

Ο επικεφαλής του Reform, Nάιτζελ Φαράζ, πιστός στην εξαιρετικά φιλοϊσραηλινή του στάση, τοποθετήθηκε και αυτός υπέρ της κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς επέλεξε να παρευρεθεί σε κλειστή εκδήλωση της πρεσβείας του Ισραήλ για την 77η επέτειο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους. Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για τον από κοινού εποικισμό της Γάζας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης, ως «σαγηνευτική» πρόταση.

Στάση υπεράσπισης του Ισραήλ τηρεί και το πορτογαλικό κόμμα Chega, το οποίο αν και αναφέρεται στην «δραματική κατάσταση στη Γάζα» υπερτονίζει ιδιαίτερα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καλώντας παράλληλα τη Χαμάς να παραδώσει τους ομήρους.

Τέλος, το γερμανικό AfD, συνεχίζει, παρά τους πρόσφατους κραδασμούς που προκάλεσαν τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του που θεωρείται ότι εκφράζουν την αντισημιτική πτέρυγα του ακροδεξιού κόμματος κατά του Ισραήλ, να στηρίζει το Τελ Αβίβ, εμμένοντας στην επίσημη γραμμή για «πλήρη στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

 


 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πολιτικός επιστήμονας, με MSc στις «Δημόσιες Πολιτικές» από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνεργάτης του Κύκλου Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Από το 2022 έχει εργαστεί σε ελληνικά διαδικτυακά και έντυπα μέσα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx