Ποια στρατηγικά ατού κέρδισε ο Τσίπρας

Ανδρονόπουλος Μάκης
2547
Π

Μετά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Ελληνικής Βουλής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τη μάλλον βέβαια ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός επιτυγχάνει να εξαντλήσει την 4ετία και να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο, εξέλιξη που του παρέχει μια σειρά από καίρια στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Μεταξύ αυτών είναι ο διορισμός προσώπου στην κρίσιμη θέση, ήτοι του Έλληνα Επιτρόπου που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά τις ευρωεκλογές. Η ολοκλήρωση μιας διπλής κοινοβουλευτικής νίκης που ήδη προσλαμβάνει αρκετή δημοσιότητα στο εξωτερικό, αναμένεται να αξιολογηθεί θετικά από τους διεθνείς επενδυτές που επιθυμούν πάντα πολιτική σταθερότητα, διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες εξόδου στις αγορές.

Ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί η χρηματοδότηση με 3-7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019. Παράλληλα, αναμένεται να εισέλθουν στη φάση της υλοποίησης ορισμένα μεγάλα και εμβληματικά επενδυτικά project που θα ανοίξουν το δρόμο και για άλλα. Στο πολιτικό πεδίο θα έχει χρόνο να εμπεδώσει και να διευρύνει τη νέα πλειοψηφία που τον στήριξε στις δύο κοινοβουλευτικές δοκιμασίες, αρχίζοντας με τον επικείμενο ανασχηματισμό που επιβάλει η συμπλήρωση της κυβέρνησης.

Λέγεται ότι θα τοποθετηθούν πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θα εδραιώσουν τη διεύρυνση. Παράλληλα επίκειται η συγκρότηση νέων πολιτικών σχηματισμών που θα ροκανίζουν ψήφους από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Βαγγέλη Αντώναρου που θα κινηθεί στο χώρο του κοινωνικού κέντρου.

Επιπλέον, ακόμη κι αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι τα προσδοκώμενα, ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα τετράμηνο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και κυρίως από τις 20 Αυγούστου και μετά να καταγράφει τα επιτεύγματα του πρώτου μεταμνημονιακού έτους και κυρίως να αναπτύξει τις φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις για το 2020 στη ΔΕΘ, τεκμηριώνοντας έτσι μία πορεία προς την σταθερότητα και την βελτίωση. Κρίσιμο ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα παίξει και η ολοκλήρωση της περιβόητης δίκης της Χρυσής Αυγής που έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, αλλά και η δικαστική ωρίμανση των σκανδάλων, όπως αυτό της Novartis.

Τέλος, κρίσιμο ρόλο θα έχει η υλοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου, το νέο πλαίσιο ρύθμισης των δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος και φυσικά η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.