ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποιες ημερομηνίες “ξεκλειδώνουν” τις εκλογές – Πως μετακινούνται οι έδρες

Ποιες ημερομηνίες "ξεκλειδώνουν" τις εκλογές – Πως μετακινούνται οι έδρες, Σπύρος Γκουτζάνης

Προεκλογικές παροχές τον Μάρτιο για εκλογές τον Απρίλιο ή Μάιο με βάση την απογραφή του 2021 περιλαμβάνει επί του παρόντος ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου. Όσον αφορά το σημαντικότερο που είναι η παλαιοκομματικού τύπου προεκλογικές παροχές η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για τον Μάρτιο: αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι 7%, την καταβολή αναδρομικών των συνταξιούχων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός), ενώ τον Μάρτιο θα γίνει και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις.

Εν τω μεταξύ θα έχει δοθεί το νέο επίδομα για τα καύσιμα και ανάλογα με τον προεκλογικό σχεδιασμό, την στόχευση σε εκλογικές πελατείες και τις αντοχές του δημόσιου ταμείου και όποιο άλλο επίδομα κρίνει το κυβερνητικό επιτελείο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι είναι δύο ημερομηνίες εκλογών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει με βάση ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να αποσπάσει αυτοδυναμία.

Αυτό βέβαια εφόσον δεν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν σχηματίσει κυβέρνηση με απλή αναλογική. Η πρώτη ημερομηνία είναι η 9η  Απριλίου, με τις δεύτερες να γίνονται στις αρχές Μαΐου και η δεύτερη ημερομηνία είναι η 21η Μαΐου με τις επαναληπτικές να στήνονται προς το τέλος Ιουνίου. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε να μην μεταθέσει τις εκλογικές αναμετρήσεις η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι κατά τρόπο που να διαταράξει την κοινωνική και οικονομική ζωή, εν ολίγοις να έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες υπήρχε προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να επισπευσθούν οι εκλογές, προκειμένου να γίνουν με την απογραφή του 2011. Τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 θα δοθούν το Νοέμβριο και απαιτείται χρόνος μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα. Εάν όμως οι εκλογές πάνε για τον Απρίλιο ή Μάιο τότε δεν υπάρχει πρόσχημα. Το θέμα είναι ότι με την απογραφή προκύπτει μία αρκετά σημαντική ανακατανομή των εδρών, καθώς 25 έδρες μετακομίζουν από την περιφέρεια προς κυρίως την Αττική (υπολογίζεται 18 έδρες) και την Θεσσαλονίκη (4 έδρες).

Η ανακατανομή εδρών

Χάνουν έδρες η Καστοριά, η Χίος, η Φλώρινα και η Θεσπρωτία, που έτσι θα γίνουν μονοεδρικές από διεδρικές, καθώς και οι τριεδρικές Αρκαδία, Άρτα, Κιλκίς, Δράμα, Λακωνία. Παρομοίως και οι περιφέρειες που εξέλεξαν τέσσερις βουλευτές, όπως οι Κυκλάδες, η Καρδίτσα, η Πιερία, η Πέλλα και τα Τρίκαλα. Έδρα όμως χάνουν και οι περιφέρειες που από πέντε έδρες θα μείνουν με τέσσερις, όπως η Κοζάνη και η Φθιώτιδα και μεγαλύτερες όπως η Λάρισα και ο Βόλος. Η ανακατανομή μπορεί να μην επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα επηρεάζει όμως την κατανομή των εδρών.

Οι περισσότερες απώλειες εδρών προκύπτουν στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος όπου οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι ανεβαίνει η απήχηση της “Ελληνικής Λύσης” του Κυριάκου Βελόπουλου. Άρα περισσότεροι βουλευτές κυρίως της ΝΔ αυτών των περιοχών θα μείνουν εκτός Βουλής. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Γιάννης Λοβέρδος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην επόμενη εκλογή με απλή αναλογική θα είμαστε 70 λιγότεροι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι