ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο είναι το στοίχημα του Τσίπρα στις εκλογές για πρόεδρο

Ποιο είναι το στοίχημα του Τσίπρα στις εκλογές για πρόεδρο, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η 15η Μαΐου ημέρα εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση του κόμματος, συνιστά εκ των πραγμάτων το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα. Με τις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και για την έγκριση των καταστατικών αλλαγών, ολοκληρώνεται η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε με το –επεισοδιακό στο κλείσιμο του– 3ο Συνέδριο. Στην πραγματικότητα θα διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες με τρία διαφορετικά εκλογικά σώματα.

Καταρχήν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την έγκριση των καταστατικών αλλαγών, που αποτελεί εκκρεμότητα του Συνεδρίου. Σε αυτή θα πάρουν μέρος τα πιστοποιημένα μέλη του Συνεδρίου, περί τα 4.700. Η δεύτερη ψηφοφορία θα είναι για την εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, κατανεμημένα ανά περιφέρειες. Σε αυτή θα πάρουν μέρος τα 61.500 μέλη του κόμματος που είχαν εγγραφεί μέχρι 21 Μαρτίου. Η σημαντικότερη, όμως, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού.

Σε αυτή, όπως τελικά αποφασίστηκε στο Συνέδριο –με τη διαφωνία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης– θα έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος, μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας. Ποσοτικές προβλέψεις και εκτιμήσεις δεν δίνουν από την Κουμουνδούρου, ωστόσο όλοι προσβλέπουν σε εξαψήφιο αριθμό. Υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο του ΚΙΝΑΛ, όπου πήραν μέρος 270.000 άνθρωποι, ενώ υπάρχει και η αντίστοιχη διαδικασία για την αλλαγή της ονομασίας σε ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό κόμμα και κυρίως δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για την προεδρία, οπότε δεν υπάρχει μάχη. Οι συγκρίσεις, πάντως, θα γίνουν.

Καίριο το μέγεθος της συμμετοχής

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα επιθυμούσε να υπάρχει κι άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία, θεωρώντας ότι η με συντριπτικό ποσοστό εκλογή του θα τον ενίσχυε πολιτικά. Έστω και έτσι, όμως, το μέγεθος της συμμετοχής αποκτά πολιτική διάσταση. Πέρα από επιδοκιμασία των αλλαγών στο κομματικό πεδίο με την σφραγίδα της κομματικής βάσης, η απόλυτη πλέον κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα –σύμφωνα με την Κουμουνδούρου– θα είναι παράλληλα ψήφος πολιτικής αλλαγής και αποδοκιμασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη προετοιμάζεται μεγάλη καμπάνια από την Κουμουνδούρου, με προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει και το πολιτικό μήνυμα, θετικό με την προβολή των 5+1 σημείων του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, που θα είναι εστιασμένο στην ακρίβεια.

  Υποκλοπές: Γιατί προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Ανδρουλάκης

Το κύριο βάρος, όπως είναι αναμενόμενο, θα σηκώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που σχεδιάζει καθημερινές περιοδείες σε περιοχές του λεκανοπεδίου και της περιφέρειας, για να πετύχει την μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην ψηφοφορία. Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να προσδώσει στην όλη διαδικασία τον χαρακτήρα της πολιτικής αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δημιουργήσει δυναμική επιστροφής στην εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και το τελευταίο εξακολουθεί να είναι ζητούμενο κι όχι δεδομένο, από την καμπάνια εκτιμάται ότι θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι