ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή αν οι 11 “Σπαρτιάτες” βουλευτές κηρυχθούν έκπτωτοι

Στις 10:30 η «προ ημερησίας» αντιπαράθεση των αρχηγών για την ακρίβεια

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους “Σπαρτιάτες” (παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των εκλεγέντων βουλευτών με το συγκεκριμένο κόμμα, πλην του Βασίλη Στίγκα) πρόκειται να φέρει αλλαγές στη Βουλή και στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Από χθες και συγκεκριμένα λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Άρειου Πάγου η ΚΟ των Σπαρτιατών μετράει δύο απώλειες καθώς ανεξαρτητοποιήθηκαν ο Γιώργος Μανούσος και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης. Οι δύο αποχωρήσεις έρχονται να προστεθούν στις δύο που είχαν προηγηθεί (σ.σ Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Κωνσταντίνος Φλώρος).

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος των: Αθανάσιου Χαλκιλά, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Γεώργιου Μανούσου, Αλέξανδρου Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονυσίου Βαλτρογιάννη, Γεωργίου Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρου Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών

Το επικρατέστερο σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα. Οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 είχαν πάρει 4,68%.

Σε περίπτωση ανακατανομής αυτού του ποσοστού, η ΝΔ θα λάμβανε 1,9% επιπλέον και το συνολικό της ποσοστό θα πήγαινε στο 42,45%. Αυτό σημαίνει ότι θα βρισκόταν με τουλάχιστον 163 έδρες στη Βουλή, από 158 που έχει σήμερα.

Δύο με τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας τους 38-39 βουλευτές. Από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι μία με δύο έδρες θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας τους 33-34 βουλευτές, και από μία έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Ενδεχομένως με επιπλέον έδρα να βρεθούν και Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.

Σημειώνεται πως κενές θα μείνουν οι έδρες στις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι