ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποιοι φοβούνται την Εξεταστική για το τρίγωνο εξουσία-ΜΜΕ-δημοσκοπήσεις

Σε θέση μάχης στην Βουλή για την Εξεταστική για την "Λίστα Πέτσα"

Με αμηχανία αντιδρά η κυβέρνηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την “χειραγώγηση των δημοσκοπικών εταιριών”, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την διάθεση των 40 εκατομμυρίων ευρώ από τις δύο λίστες Πέτσα. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει “ρελάνς” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρησε, επισήμως από το βήμα της Βουλής, να αμβλύνει το αντικείμενο της Εξεταστικής διευρύνοντας το χρονικό πεδίο της διερεύνησης από το 2015, ώστε να μην περιοριστεί στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης.

Απευθύνθηκε μάλιστα στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Προτείνω λοιπόν, γιατί αυτή η συζήτηση πρέπει με κάποιο τρόπο να μην είναι ιδεολογικά φορτισμένη, να συμφωνήσουμε σε αυτήν την αίθουσα – και η πρότασή μου απευθύνεται και προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης– σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το ’15 ως το ’21. Ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση φωτογραφίζει ή τους μεν ή τους δε».

Φυσικά η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανακοίνωση την απέρριψε επιμένοντας στην σύσταση της Εξεταστικής σύμφωνα με τη δυνατότητα που του δίνει το Σύνταγμα. Για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ανέφερε: «Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί».

Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ψηφίσει η ΝΔ την σύσταση μίας Εξεταστικής (που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) και η οποία θα στοχοποιεί την διακυβέρνησή του. Από την άλλη δεν θέλει να εμφανιστεί ότι φοβάται την διερεύνηση, αφού άλλωστε η πρόταση θα υπερψηφιστεί σε κάθε περίπτωση. Το ενδεχόμενο να επιμείνει στην δική του πρόταση, ενέχει το τραγελαφικό, να συσταθούν δύο Εξεταστικές ταυτόχρονα. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσει να σπάσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης, καθώς μάλιστα το ΚΙΝΑΛ δεν έχει πει την τελευταία λέξη.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βάλλει στην δημόσια ατζέντα το μείζον θέμα της λειτουργίας των θεσμών και της ενδεχόμενης αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, μέσω της νομότυπης διακίνησης του πολιτικού χρήματος, προς τις δημοσκοπικές εταιρείες και τα μέσα ενημέρωσης. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η στήριξη που αυτή την φορά απέσπασε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έτσι προσδίδουν αξιοπιστία στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκοπικό προβάδισμα

Εάν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούσαν η όλη υπόθεση θα έπαιρνε τον χαρακτήρα γκρίνιας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, όπως άλλωστε προσπάθησε να τον εμφανίσει στην βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται απομονωμένη και σαν να οφείλει εξηγήσεις για το δημοσκοπικό προβάδισμα και για την στήριξη που απολαμβάνει από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατ’ αρχήν επικέντρωσε στην διάθεση των 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιγράφοντας και τον πολιτικό του στόχο: «Κύριε Μητσοτάκη, εσείς δεν κάνατε καμπάνια. Εσείς βρήκατε μια ευκαιρία, για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση, για να φτιάξετε ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων και να μη μιλάει κανείς, για να φτιάξετε και να χτίσετε το καθεστώς σας. Αυτό κάνατε, κύριε Μητσοτάκη. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μια ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση αναφέρθηκε στο θέμα των δημοσκοπήσεων λέγοντας ότι πριν τις εκλογές «όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο πολύ έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Αλλά υπήρχε μία εξαίρεση. Το «Documento», που έδινε μόνο 2,3%. «Αρχίζει το ματς» μας λέγατε τότε. Οι δήθεν αντικειμενικές δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονταν εκείνη την εποχή για να μπορέσετε να αλλάξετε την εικόνα της κοινής γνώμης, θα τις ψάξουμε και αυτές φαντάζομαι, δεν έχετε αντίρρηση, έτσι δεν είναι;».

Πάντως εξακολουθεί να μην απαντά στο ερώτημα με ποια κριτήρια διατέθηκαν τα κονδύλια στις δύο λίστες Πέτσα. Φυσικά υπάρχει το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε κραυγαλέα ποσά που δόθηκαν σε μεγαλοδημοσιογράφους. Επίσης εάν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν αναθέσεις έργου σε δημοσκοπικές εταιρίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι