ΑΠΟΨΗ

Ποιοι και γιατί ανησυχούν με τον Κασσελάκη

Ποιοι και γιατί ανησυχούν με τον Κασσελάκη

Τελευταία έχουν ενταθεί οι επιθέσεις του Μαξίμου προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μάλιστα με επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κάποια ανησυχία υπάρχει και φαίνεται πως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τα επιτελεία, που ίσως δεν είναι ίδιες ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, με εκείνες που βλέπουμε εμείς. Και οι κατηγορίες που εξαπολύονται τώρα, αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό.

Λες και αν εργάζεσαι, πριν να ασχοληθείς με την πολιτική στη Γερμανία, τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ και εκεί δραστηριοποιούνται οι εταιρείες στις οποίες είσαι μέτοχος, αυτό είναι παρανομία. Και αναφερόμαστε σε χώρες που οι φορολογικοί έλεγχοι είναι απείρως σοβαρότεροι από την Ελλάδα. Οι ανάγκες της προπαγάνδας όμως δεν στέκονται σε τέτοιες ανούσιες …λεπτομέρειες.

Σε απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως όλοι οι ομογενείς υποψήφιοι, προφανώς διατηρούσε και δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Νόμιμα, φορολογημένα και διαφανή. Κανένας νόμος δεν λέει ότι για να θέσει κανείς υποψηφιότητα πρέπει πρώτα να πουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Αυτό, όπως στοιχειωδώς μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε, θα έφερνε τους ομογενείς υποψηφίους σε δυσμενή θέση και θα ήταν αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Προς ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα υποβάλει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες, όπως απαιτεί ο νόμος, τον οποίον ασφαλώς και θα σεβαστεί. Ας μην ανησυχεί, λοιπόν. Ή μάλλον δικαίως ανησυχεί: Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο και τίποτα ατιμώρητο».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στο σημείο αυτό ίσως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για θράσος. Παράδειγμα οικονομικού ατοπήματος για πολιτικό αρχηγό η περίπτωση της συζύγου του κ. Μητσοτάκη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι που ίδρυσε την εταιρεία SCI Personal Ventures η οποία κατά 95% ανήκε σε αυτήν και το υπόλοιπο 5% στον αδερφό της. Η συγκεκριμένη εταιρεία με κεφάλαιο 10.000 ευρώ αγόρασε το σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι αξίας 1.625.000 ευρώ καταβάλλοντας από δανεισμό 900.000 και 750 χιλιάδες μετρητά από ίδια κεφάλαια που δεν υπήρχαν!!!

Και μια μέρα πριν την σύσταση της εταιρίας στις 16 Ιουνίου του 2006, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής και υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες, καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιστολή με την οποία ενημερώνει πως ο έγγαμος βίος του έχει διαταραχτεί (!) και είναι σε διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγό του. Και στις 30 Ιουνίου καταθέτει τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτή την σύζυγό του, αν και ο νόμος δεν δέχεται απόκρυψη για λόγους διάστασης χωρίς επίσημο διαζύγιο που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Πως το λέμε λαϊκά; Στην Ελλάδα ζούμε ρε φίλε τι ψάχνεις να βρεις;

Το βιογραφικό του Κασσελάκη

Πάντως από ενδιαφέρον έψαξα το βιογραφικό του Στέφανου Κασσελάκη. Σας μεταφέρω τι βρήκα. Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ στον χώρο της Ναυτιλίας. Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό “Αρχιμήδη” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.

Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences. Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Και όπως είπε ο Δημήτρης Μαύρος της MRB «Ο κ. Κασσελάκης όσο τον πυροβολούν, είτε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είτε έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον σκοτώνουν, μπαρουτοκαπνίζεται και μαθαίνει, θρέφεται από αυτό και αποκτά μεγαλύτερη πολιτική υπόσταση από αυτή που είχε όταν ξεκίνησε».

Το βιογραφικό του Μητσοτάκη

Για να μην αδικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναζήτησα και το δικό του βιογραφικό. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard και συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1999 ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να προσλάβει τον Κυριάκο στην Εθνική Τράπεζα, που τότε ήταν ιδιοκτησίας του Δημοσίου και το αίτημα έγινε δεκτό. Εργάστηκε στον τομέα της Διεύθυνσης Συμμετοχών, θυγατρική της Εθνικής. Την ίδια περίοδο ήταν και μέλος του Δ.Σ. της Inform Π. Λύκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Docoumento φαίνεται να πούλησε ποσοστό της εταιρείας στην Inform Π. Λύκος! Η διαδικασία που ακολούθησε και στην οποία υπάρχει εμφανής σύγκρουση συμφερόντων, δεν μπορεί πλέον να ερευνηθεί καθώς υπάρχει παραγραφή λόγω χρόνου. Τη συνέχεια την γνωρίζεται καθώς από το 2004 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής έχοντας επί Σαμαρά διατελέσει και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Και η αγαπημένη CVC Capital

Πρόσφατα όμως προέκυψε και άλλο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων καθώς η μεγάλη θυγατέρα του πρωθυπουργού εργάζεται στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC που εξαγοράζει μαζικά επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση. Και αυτό διότι η κυβέρνηση διαλύοντας την Παιδεία, την Υγεία και το Ασφαλιστικό Σύστημα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας στο συγκεκριμένο fund που έχει εξαγοράσει όλα τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, την Εθνική Ασφαλιστική, έχει ανακοινώσει ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής σχολής Ιατρικής στην Αθήνα και εισβάλει στην στρατηγικής σημασίας ΔΕΗ, με ένα σχήμα “μπάμπουσκα” από 8 εταιρίες, η μια θυγατρική της άλλης! Με τη δομή που έχει η συμμετοχή της στη ΔΕΗ, η CVC Capital μπορεί να εμφανίζεται ως κάτοχος του 10% και να ασκεί αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου, αλλά η πραγματική συμμετοχή της είναι μόλις 0,08%! Πως το είπαμε; Στην Ελλάδα ζεις ρε φίλε, τι ψάχνεις να βρεις;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι