Ποιοι και πως μπορούν να τρέξουν την Ελλάδα στη νέα εποχή;

Δημήτρης Χρήστου
1574
Πολάκης, κότερα, ελικόπτερα και ολίγη πολιτική στη Βουλή

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η οικονομία μιας χώρας σαν την Ελλάδα με το γεωφυσικό χαρακτήρα της και την ιστορική της κληρονομιά. Με χιλιάδες επιστημονικά κατηρτισμένους νέους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο εξωτερικό. Ποιός ο ρόλος μιας κυβέρνησης να οδηγεί και κατευθύνει μια οικονομία με μικρές κατά κανόνα για τα παγκόσμια δεδομένα επιχειρήσεις;

Στα ερωτήματα αυτά, έχουμε απαντήσεις ουσιαστικά μόνο από την κυβέρνηση Τσίπρα που μιλάει και δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη της νέας οικονομίας της υψηλής προστιθέμενης αξίας σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. Στην αντιπολίτευση ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μιλάει μόνο για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα.

Υπόσχεται φοροελαφρύνσεις και μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών για να κάνουν ουρά οι επενδυτές. Πιστεύει ότι οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, δεν έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της αποταμίευσης χωρίς να υπολογίζει αν τους φτάνουν τα χρήματα για να βγάλουν όπως - όπως έναν μήνα. Και ξεχνάει πως επί κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου το 2013 έκλεισαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον μόνο οργανισμό που λειτουργούσε για την ανάπτυξη της αποταμίευσης.

Εντάσεως κεφαλαίου ή εργασίας;

Η Ελλάδα από κάθε άποψη δεν έχει καμία θέση και μέλλον στις αγορές που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η φτηνή εργασία. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να δουλέψει με μισθούς Βουλγαρίας, τιμές Γερμανίας για βοιωτικό επίπεδο Σουηδίας. Γεμάτος είναι ο πλανήτης από χώρες ευκαιρίας. Δίπλα μας είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Παραπάνω είναι η Τσεχία και η Σλοβακία που έχουν βιομηχανικό ιστορικό και πλεονεκτήματα στις αντιστοίχου χαρακτήρα επενδύσεις.

Έχεις φύση και ιστορία. Όπως μάλιστα δήλωσε ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Μάθιου Μακ Κόναχι που επισκέφτηκε φέτος τον τόπο μας: «Στην Ελλάδα έζησα τρεις εβδομάδες στον παράδεισο. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη και εκ φύσεως γενναιόδωρη». Αρκεί αυτή τη φύση και τη γενναιοδωρία να την προστατεύσουμε, θα πρόσθετα εγώ.

Δεν χρειάζεσαι διπλασιασμό του τουριστικό ρεύματος. Χρειάζεσαι λιγότερους τουρίστες με διπλάσια κατανάλωση. Δεκάδες είναι τα παραδείγματα χωρών που υποτίμησαν την βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος που προσέφεραν και τώρα τρέχουν να μαζέψουν τις ανεξέλεγκτες ροές, πριν το προϊόν τους χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του, όπως γίνεται στην Βαρκελώνη.

Για να διπλασιάσεις όμως την τουριστική δαπάνη, πρέπει να προσφέρεις υπηρεσίες που περιέχουν την αξία που προσφέρεις σε όλο το φάσμα των παροχών. Πρέπει να προστατεύεις το φυσικό περιβάλλον και τοποθετήσεις τα σπουδαία εγχώρια διατροφικά αγαθά σε πρώτη ζήτηση ώστε και να ικανοποιήσεις και να δημιουργείς εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Υψηλή είναι η διεθνής ζήτηση σε ιχθύες και θαλασσινά και ένας από τους πλέον δυναμικούς εγχώριους εξαγωγικούς τομείς είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες. Μπορούν να φτάσουν ψηλά εάν η επιστημονική έρευνα συμβάλει και αξιοποιήσει θαλάσσια περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογίου και ο Αμβρακικός κόλπος. Για να συμβεί αυτό όμως, απαιτείται η γνώση και βούληση του κρατικού τομέα ο οποίος αλλάζει την αγροτική παραγωγή της περιοχής μετατρέποντας όλα τα αγροτικά προϊόντα σε βιολογικά, ώστε να περιοριστούν οι ρύποι των φυτοφαρμάκων και η ακύρωση τελικά της ποιοτικής παραγωγής ιχθύων.

Ο χώρος των Βαλκανίων

Υπάρχουν δεκάδες κλάδοι με δυναμική και προοπτικές διακρίσεων στο διεθνές εμπόριο. Μεγάλος τομέας τα κοσμήματα. Μεγάλος τομέας η καλλιέργεια βοτάνων για την παραγωγή βιολογικών καλλυντικών. Σημαντικοί τομείς οι αλουμινοκατασκευές και η πληροφορική. Πόλος έλξης για τους νέους των Βαλκανίων και την Ευρώπης μπορούν και πρέπει να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ατελείωτος ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων.

Στη νέα εποχή με ομαλοποιημένη την περιοχή των Βαλκανίων η χώρα με τα λιμάνια της και ένα νέο σύγχρονο εμπορικό δίκτυο σιδηροδρόμων μπορεί να γίνει η μεγάλη πύλη για εισαγωγές και εξαγωγές προς και από την Ευρώπη. Αυτό είδαν οι Κινέζοι όταν επέλεξαν τον Πειραιά για τον μεγάλο εμπορικό σταθμό του κολοσσιαίου εμπορίου τους.

Όταν εσύ λοιπόν αντί να βλέπεις μπροστά, βουτάς μια ασπίδα και φοράς μια χλαμύδα για να ακυρώσεις μια ευεργετική για την οικονομία αλλά και την γεωπολιτική ισχύ της χώρας συμφωνία που την περιμένει κυριολεκτικά όλος ο κόσμος, πως θα γίνεις πιστευτός ότι έχεις όραμα και ικανότητες διακυβέρνησης;

Ο Μαρκογιαννάκης και οι χορηγοί

Πως μπορείς να θεωρηθείς φερέγγυος, όταν δεν έχεις, εκτός από σύγχρονο όραμα, ιστορικό σύγχρονης διακυβέρνησης. Από το 1974 και μετά η χώρα τώρα αποκτά περιουσιολόγιο και δασικούς χάρτες. Και αυτό το υλοποιεί μέσα στις δύσκολες συνθήκες των μνημονίων η κυβέρνηση Τσίπρα. Εσείς που θέλετε να ξανακυβερνήσετε, τι κάνατε τόσα χρόνια;

Πόσο έχετε αλλάξει, όταν ο Κυριάκος υπόσχεται σε ένα πολιτευτή τον Μαρκογιαννάκη, να μην κατέβει για βουλευτής και θα του δώσει όποια θέση σε δημόσιο φορέα επιθυμεί, ασχέτως αν έχει τις ικανότητες να το διοικήσει σωστά και αποτελεσματικά; Πόσο ανεξάρτητος και άτρωτος είσαι, ώστε να μπορέσεις να αντισταθείς στις απαιτήσεις των χορηγών σου για μερίδιο στην πολιτική εξουσία.

Το στοιχείο της εμπιστοσύνης

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η πρωτοβουλία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος να διοργανώσει την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, γεύμα εργασίας, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Ήταν η συνέχεια με πράξεις από τον εντυπωσιασμό του Αμερικανού πολιτικού και της Ουάσιγκτον μετά την μεγάλη επιτυχία της αμερικανικής παρουσίας στη ΔΕΘ.

Όταν λοιπόν οι μεγάλοι επενδυτές απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σύγχρονα μέσα και διαδικασίες με κανόνες και τίμιους διαιτητές, αξιολογούν την οικονομική και γεωπολιτική σημασία της χώρας, ζητάνε ενημέρωση από πρώτο χέρι και δεν αρκούνται σε φορολογικά κίνητρα όταν τα προϊόντα που σκοπεύουν να παράξουν στην Ελλάδα χρειάζονται πρωτίστως επιστημονική γνώση και κατάρτιση.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές και εργάζεται με επιμέλεια για την υλοποίησή του. Παράλληλα η προσωπικότητα του έλληνα πρωθυπουργού και η επιρροή του στην ΕΕ συμπεριλαμβάνονται στα πλεονεκτήματα της πολιτικής σταθερότητας. Με λίγα λόγια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε το άλμα στη νέα οικονομία. Χρειαζόμαστε ενότητα και συναινέσεις. Και δυστυχώς ο αφελής για την εποχή δογματισμός της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας της ΝΔ, θεωρείται επικίνδυνη πολιτική και κοινωνική εκτροπή από τον διεθνή παράγοντα. Και αυτό θα γίνει αντιληπτό πολύ πριν φτάσουμε στις νέες εκλογές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.