Ποιοι υπουργοί φεύγουν με τον ανασχηματισμό – Τα πιθανά νέα πρόσωπα και οι “καραμπόλες”

Ποιοι υπουργοί φεύγουν με τον ανασχηματισμό – Τα πιθανά νέα πρόσωπα και οι "καραμπόλες", slpress

Με τον ανασχηματισμό να βρίσκεται προ των πυλών έχει πάρει φωτιά ήδη και η ονοματολογία. Στο επίκεντρό της, όπως ήταν αναμενόμενο βρίσκονται μέλη της κυβέρνησης, η αδυναμία των οποίων να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις έχει προκαλέσει, εκτός από δυσαρέσκεια στους πολίτες, δυσφορία ακόμα και οργή στο Μαξίμου.

Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται για πρόσωπα τα οποία ακούγονται εδώ και καιρό, όπως ο υπουργός Τουρισμού Γιάννης Θεοχάρης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα ειδικά για τον δεύτερο ακούγεται ότι στη  θέση του θα βρεθεί ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου. Το παζλ φαίνεται ότι συμπληρώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την απομάκρυνση της οποίας ζητά και η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσφατη τροπολογία για τα κολέγια.

Πέρα όμως από αυτές τις αλλαγές, που θεωρούνται οι περισσότερο πιθανές,  ερωτηματικά υπάρχουν και για τις καραμπόλες που πιθανόν να οδηγήσουν στην μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών, η απόδοση των οποίων στα υπουργεία τους δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα και δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στο πνεύμα αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο να προταθεί κάποια άλλη κυβερνητική θέση στον Βασίλη Κικίλια, όπως και στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Άμυνας, Τσιάρα και Παναγιωτόπουλο.

Αμετακίνητοι με τον ανασχηματισμό 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν και τον Κώστα Χατζηδάκη να μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι παραμένουν ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μπετόν δείχνει να είναι και η παραμονή του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου στα υπουργεία τους, όπως και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου. Το ίδιο συμβαίνει μάλλον και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρά τις γενικές αντιδράσεις ακραιφνών Νεοδημοκρατών για αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, λόγω και της κρισιμότητα της κατάστασης, ο Νίκος Δένδιας δείχνει αμετακίνητος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα υφυπουργεία, όπου φαίνεται να επικρατεί μια κινητικότητα. Οι πληροφορίες θέλουν και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να περνά σε παραγωγικό υπουργείο. Οι περισσότερες  αλλαγές πάντως είναι πολύ πιθανόν να γινουν σε επίπεδο υφυπουργών και μάλιστα με μια τάση αφαίρεσης του τεχνοκρατικού στοιχείου προς όφελος των εκλεγμένων με τη ΝΔ βουλευτών.

Πιθανές θεωρούνται επίσης και κάποιες επιστροφές με τα ονόματα του Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Σπήλιου Λιβανού να είναι αυτά που ακούγονται περισσότερο. Πληροφορίες υπάρχουν ακόμα και για υπουργοποίηση του πρώην Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σε ό, τι αφορά τέλος τις νέες εισόδους στο κυβερνητικό σχήμα πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση του πρώην διευθυντή Τύπου του κ. Μητσοτάκη και βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη και του καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να αναλάβει κυβερνητικό πόστο κάποιος από τους διεθνολόγους Άγγελο Συρίγο, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσο Χατζηβασιλείου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι