ΑΠΟΨΗ

Ποιός απειλεί περισσότερο τη χώρα: Οι “ψεκασμένοι” ή η κυβέρνηση;

Μόνο σε εκκλησίες με rapid οι ανεμβολίαστοι – Τι ισχύει για τους άνω των 60

Τελικά μόλις προχτές, ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός ζήτησε επιτέλους μια συγγνώμη από τους Έλληνες! Γίνεται όμως δεκτή η συγγνώμη του από τους πολίτες (σ’ αυτούς και οι κατά Μητσοτάκη «ψεκασμένοι»), ή ήρθε πολύ καθυστερημένα; Μήπως είναι πολύ αργά τόσο για τον ίδιο όσο και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε σχεδόν μισό αιώνα την Ελλάδα;

Η άποψή μου είναι ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού δεν γίνεται αποδεκτή από την πλειονότητα των Ελλήνων. Ένα τμήμα τους θέτει όρους για να την αποδεχτεί ως ειλικρινή δήλωση μεταμέλειας. Εξηγούμαι: O πρωθυπουργός δεν έδωσε στην λέξη συγγνώμη τον τόνο που αρμόζει σε κάποιον πολιτικό που μετανοεί. Θα έπρεπε να την πει πρώτη ή τελευταία αναλόγως πως ένοιωθε.

Την “έχωσε” κάπου στην μέση ενός κειμένου που το διάβαζε. Φάνηκε ότι δεν την αισθανόταν,  απλά την διάβασε εκτελώντας “εντολές” του επικοινωνιακού του επιτελείου, τις οποίες δείχνει ότι δεν αισθάνεται. Ως εκ τούτου, η συγγνώμη του πρωθυπουργού, ήταν “ψόφια” και δεν έπεισε, εκτός των πιστών οπαδών, που ακόμα και το “πάτερ ημών” να έλεγε, θα πανηγύριζαν.

Πριν από καιρό, σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο SLpress.gr (8-12-2020) είχα εστιάσει στη λέξη “τραμπάλα”! Ασκούσα κριτική στην κυβέρνηση σε μια περίοδο που στο Μαξίμου πανηγύριζε για τις νίκες του στο πεδίο του κορονοϊού. Η κριτική μου στρεφόταν κυρίως στο ότι είχαν κρύψει κάτω από το χαλί της πανδημίας την οικονομία και άλλα σημαντικά. Κατηγορούσα την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να κάνει τραμπάλα μόνη της.

Κάθισε από την μια πλευρά της τραμπάλας και δεν δέχτηκε να πάει ο κόσμος από την άλλη πλευρά έτσι ώστε να ισορροπήσει η χώρα. Τραγικό λάθος, σε μια περίοδο που όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα θα δεχτεί επίθεση, κάποια εξωτερική απειλή ή κάποια “πράξη Θεού”, η οποία θα διαλύσει το επίπλαστο ευχάριστο κλίμα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα ΜΜΕ.

Κάτω απ’ το χαλί της πανδημίας

Η κυβέρνηση τελικά έχωσε κάτω από το χαλί της πανδημίας όχι μόνο τα λάθη της, αλλά τα πάντα. Λες και δεν υπήρχε τίποτε άλλο, εκτός από τον ιό και τα εμβόλια! Και φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπήκαν στο ίδιο καλούπι. Δυστυχώς, αντί ο πρωθυπουργός να φερθεί ως “πατέρας” των πολιτών, καθύβρισε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων που αντιδρούσαν με τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τους αποκάλεσε «ψεκασμένους», «τζαμπατζήδες» και «απειλή για την δημόσια υγεία»!

Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν οι “ψεκασμένοι” η απειλή για την χώρα! Τα γεγονότα έδειξαν ότι απειλή για την χώρα τελικά ήταν ο στενός κύκλος που κυβερνά. Αυτοί που δεν φρόντισαν να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για προστασία των δασών με αποτέλεσμα να καούν 900.000 στρέμματα, πολλές κατοικίες και επιχειρήσεις. Πού να φυσούσε κιόλας δηλαδή!

Το χειρότερο όλων είναι ότι ψεκασμένοι τελικά ήταν όσοι πίστεψαν ότι είναι υπεράνω Θεού και αγνόησαν τη φύση, ξεχνώντας ότι «όποιος δεν προσέχει την φύση, τότε σύντομα θα δεχτεί την τιμωρία της». Είναι δυνατόν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να αποκαλεί φυσική καταστροφή αυτό που συνέβη; Ποια φυσική καταστροφή; Πρόκειται για ανικανότητα συντονισμού των δυνάμεων που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα αρχικά μικρά μέτωπα εν τη γενέσει τους! Χωρίς να μιλήσουμε καν για το ενδεχόμενο να υπήρξαν και εμπρησμοί, ενδεχόμενο που διερευνά ο εισαγγελέας!

Οι αμαρτίες του παρελθόντος

Δυστυχώς τα πράγματα για το πολιτικό σύστημα είναι πολύ άσχημα. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, το φταίξιμο για όλα αυτά, δεν ανήκει μόνο στην παρούσα κυβέρνηση. Η φετινή καταστροφή επαναφέρει με άσχημο τρόπο στη μνήμη την φρίκη από το Μάτι, όπου θρηνήσαμε και 102 νεκρούς. Χωρίς καν τότε να ζητήσει κανένας έστω μια συγγνώμη. Η φετινή καταστροφή μας θυμίζει όλες τις προηγούμενες. Η οργή του κόσμου στρέφεται πλέον κατά του πολιτικού συστήματος, διότι οι πυρκαγιές δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Πρόκειται για διαρκές έγκλημα που σκεπάζει τις διαδοχικές κυβερνήσεις, διότι ουδέποτε κάποια επιχείρησε να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα.

Σήμερα, 80 οικογένειες από το Μάτι πρόκειται να εκδιωχτούν από τις προσωρινές κατοικίες που διαμένουν και δεν έχουν αποκατασταθεί. Οι σεισμόπληκτοι της Σάμου (στους οποίους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός) δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια και δεν έχουν αποκατασταθεί στην συντριπτική τους πλειονότητα. Για ποιο επιτελικό κράτος μιλάμε; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

To χειρότερο είναι ότι σε 5-6 χρόνια, πάλι εδώ θα είμαστε, να καταμετράμε θύματα και καμένα σπίτια από πυρκαγιές. Γι’ αυτό και κάποιοι Έλληνες δεν δέχονται την συγγνώμη του πρωθυπουργού. Πιστεύουν ότι δεν την εννοεί, με την έννοια ότι κυρίως δεν πρόκειται να αλλάξει ποιοτικά τα πράγματα στον τομέα αυτό. Όπως δεν έκαναν τίποτα οι προκάτοχοί του. Οι οπαδοί του Μητσοτάκη ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες ανάμεσα στον ρωσικό γίγαντα Beriev και στα μικρά πυροσβεστικά Tractor που έφερε φέτος η κυβέρνηση.

Εκ του αποτελέσματος όμως αποδείχτηκε ότι αποτέλεσαν σπασμωδικές κινήσεις που δεν εντάσσονταν σε ένα γενικό σχέδιο πρόληψης-καταπολέμησης των πυρκαγιών. Οι φωτιές έκαψαν περίπου 350 τετρ. χλμ στην βόρεια Εύβοια, κατέκαψαν την Αττική και μπήκαν μέχρι και στην Πετρούπολη και στους Θρακομακεδόνες. Κάηκε η Ρόδος και η Πελοπόννησος. Και δυστυχώς, οι ίδιοι που απέτυχαν να αποκρούσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εμφανίστηκαν δίκην υποπυραγών, να μιλάνε για μάσκες σε όσους εκκένωναν τα χωριά τους!

Τί να κάνει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει 11 παλαιού τύπου Canadair (CL-215) τα οποία αγοράσαμε το 1979 και δεν διαθέτουν ούτε καν air condition στο πιλοτήριο και εφτά πιο σύγχρονα (CL-415) τα οποία αγοράστηκαν ως το τέλος του 2000. Υποτίθεται ότι τα18 Canadair αποτελούν τον βασικό κορμό της δασοπυρόσβεσης, αλλά ουδείς γνωρίζει πόσα είναι επιχειρησιακά και πόσα χρησιμοποιήθηκαν.

Τέλος, ακόμα και δεξιά ΜΜΕ όπως το Antinews, αντιπολιτεύονται σκληρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιλογές προσώπων από τον χώρο του σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Φτάνουν σε σημείο να την κατηγορούν ανοιχτά για διαπλοκή με συγκεκριμένους επιχειρηματίες στον χώρο της ενέργειας. Κριτική που φτάνει και στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι δυνατόν σε τέτοιο κλίμα να προχωρήσει η κυβέρνηση ένα βήμα μπροστά; Κάποιοι θα απαντήσουν όχι. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι δυνατόν.

Κατ’ αρχάς να ξεχωρίσει ποιοι θέλουν και μπορούν να συμπαραταχτούν μαζί του. Οι οπαδοί και οι αυλοκόλακες δεν αρκούν για να πάει παρακάτω. Μπορεί ο Μητσοτάκης να πείσει  τους πατριώτες, τους πολίτες που δεν επηρεάζονται από κομματικές κραυγές; Υπό προϋποθέσεις θα έλεγα ναι. Πριν την καταγραφή των ζημιών, πρέπει να προχωρήσει σε καρατόμηση αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών, σε αντικατάσταση των υπηρεσιακών παραγόντων που μέσα σε τρία χρόνια έκαναν στάχτη την Ελλάδα δύο φορές. Να απολύσει συμβούλους και παρατρεχάμενους που έχουν σχέση με την αποτυχημένη διαχείριση και του κορονοϊού και των πυρκαγιών.

Εν κατακλείδι, αυτοί που κρατάνε στην εξουσία έναν πρωθυπουργό είναι 5-10 υπερ-πλούσιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι χτίζουν γύρω του μια ζώνη προστασίας και συντήρησης. Μόλις διαπιστώσουν ότι το “πουλέν” τους δεν αντέχει άλλο την λαϊκή κατακραυγή, είναι οι πρώτοι που θα τον “αδειάσουν” και θα σπεύσουν να επενδύσουν σε κάποιον άλλον. Σήμερα, ο Μητσοτάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν του γυρίσουν την πλάτη οι μεγαλοεπιχειρηματίες που τον στηρίζουν. Αυτοί που γύρισαν την πλάτη τους το 2004 στον Σημίτη, το 2009 στον Καραμανλή, το 2011 στον ΓΑΠ, το 2014 στον Σαμαρά και το 2019 στον Τσίπρα!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι