ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ποιος είναι ο μουσαφίρης από την Ουάσινγκτον

Ποιος είναι ο μουσαφίρης από την Ουάσιγκτον, Νεφέλη Λυγερού

Την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την προμήθεια των F-16 ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και επεσήμανε πως δεν μπορεί να δώσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους, καθώς υπάρχει πάντα ο “σκόπελος” του Κογκρέσου. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα ως φίλοι και σύμμαχοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, δεσμευόμενος πως μιλήσει στο Κογκρέσο για την ανάγκη να παραδωθούν τα F-16 στην γείτονα.

Μετά την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ανοίξουν τον τέταρτο κύκλο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως το αφεντικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ανέκαθεν υπέρμαχος των παγκόσμιων συμμαχιών και στενός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάϊντεν, ο Μπλίνκεν σταθερά επιδιώκει ένα μέτωπο ανάσχεσης της Κίνας (όπου οι αμερικανο-κινεζικές σχέσεις επιδεινώνονται και πάλι με την ιστορία της κατάρριψης του κινεζικού μπαλονιού) και φυσικά της Ρωσίας, πολύ πριν την εισβολή της στην Ουκρανία. Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο αρχικός σχεδιασμός της επίσκεψης Μπλίνκεν περιλάμβανε πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, ειδικά εν μέσω της κοινής προεκλογικής περιόδου Ελλάδας-Τουρκίας, επίσκεψη που έμελλε να γίνει εν μέσω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την γείτονα. Ο οποίος σεισμός επέβαλλε μία “ανακωχή”, τουλάχιστον στον ρητορικό πόλεμο που επιδίδονταν σχεδόν καθημερινά η Άγκυρα.

«Αποφοίτησαν από το πιο γνωστά πανεπιστήμια της χώρας, έχουν ισχυρά βιογραφικά, έχουν παρευρεθεί σε όλα τα σωστά συνέδρια και έχουν συνάψει χειραψία με όσους χρειάζεται… δείπνο αποφοίτων του φημισμένου πανεπιστημίου Τζορτζτάουν» ήταν ορισμένα από τα σχόλια που είχαν ακουστεί για τους υπουργούς της κυβέρνησης Μπάιντεν. Για τον, τότε, 58χρονο Μπλίνκεν, η εμπειρία του ήταν αναμφισβήτητη.

Ο πατριός του, Σαμουέλ Πιζάρ

Στο παρελθόν, ο Μπλίνκεν έχει συνεργαστεί με τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, ως αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, και φυσικά με τον Μπάϊντεν, ακόμα και πριν εκείνος εκλεγεί αντιπρόεδρος. Η καριέρα του ξεκίνησε σε νεαρή σχετικά ηλικία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια της θητείας Κλίντον, όπου είχε ασχοληθεί με τις αμερικανοευρωπαικές σχέσεις.

Οι δεσμοί του με την Ευρώπη είναι πολυσχιδείς και προσωπικοί. Γεννήθηκε από Εβραίους γονείς. Mιλάει άπταιστα γαλλικά με προφορά κι αυτό επειδή μετακόμισε στο Παρίσι σε πολύ μικρή ηλικία, μετά το διαζύγιο των γονιών του. Η μητέρα του Τζούντιθ παντρεύτηκε έναν από τους νεότερους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, τον γνωστό δικηγόρο και συγγραφέα Σαμουέλ Πιζάρ.

Σε μια συνέντευξή του στην Washington Post, ο Πιζάρ είχε μιλήσει για τα επιτεύγματα του θετού γιού του. Μεταξύ άλλων, περιέγραψε πώς ο έφηβος Μπλίνκεν τον είχε προσεγγίσει, ζητώντας του να μοιραστεί μαζί του κάθε λεπτομέρεια των εμπειριών του κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Ήθελε να μάθει τα πάντα. Τα βασανιστήρια, τους θανάτους, την απόλυτη φρίκη και το δράμα», είχε τότε περιγράψει ο Πίζαρ. «Κατανόησε σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, αυτό που μου είχε συμβεί όταν ήμουν εγώ περίπου συνομήλικός του και νομίζω ότι τον εντυπωσίασε και του έδωσε μια άλλη διάσταση, μια άλλη ματιά για τον κόσμο και το τί μπορεί να συμβεί στον πλανήτη».

Ο πατριός του, μάλιστα, υποστήριζε ότι χρόνια αργότερα που ο Μπλίνκεν είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις ή να επηρεάζει αυτούς που τις παίρνουν, έφερνε στο νου του την περιπέτεια του πατριού του και ενός ολόκληρου λαού. «Όταν πρέπει να διαχειριστεί σήμερα για το αν στη Συρία απλοί πολίτες δέχονται επίθεση με χημικά αέρια, σχεδόν αναπόφευκτα σκέφτεται για το αέριο με το οποίο εξαλείφθηκε ολόκληρη η οικογένειά μου».

Ο Μπλίνκεν ακόμα και σήμερα αναγνωρίζει την βαθιά επιρροή που άσκησε πάνω του ο σύζυγος της μητέρας του, ο «δεύτερος πατέρας του», όπως τον αποκαλεί. Όταν ο Πιζάρ πέθανε, ηγέτες του κόσμου εξέφρασαν την λύπη τους, με τον Μπάιντεν να δηλώνει τότε ότι πρόκειται για μία τεράστια απώλεια και για έναν άνθρωπο, που αποτέλεσε φίλο και σύμβουλο διαδοχικών Αμερικανών προέδρων.

Σύμβουλος του Μπάιντεν

Ο Μπλίνκεν αποφοίτησε από ένα ιδιωτικό δίγλωσσο σχολείο στο Παρίσι. Έχει μία ετεροθαλή αδελφή, την Λία Πιζάρ, που σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Aladdin Project, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Παρίσι που προωθεί την πολυπολιτισμική κατανόηση. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, όπου και αρθρογραφούσε στην φοιτητική εφημερίδα. Τότε φλέρταρε με μία καριέρα στη δημοσιογραφία.

Αργότερα, βρέθηκε στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Κολούμπια. Η πολιτική δεν άργησε να τον κερδίσει. Εργάστηκε επί έξι χρόνια στη Γερουσία ως σύμβουλος του Μπάιντεν. Το 2002 χρίστηκε διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Την περίοδο εκείνη καλλιέργησε ισχυρούς δεσμούς με τους υπόλοιπους συμβούλους του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Μπράιαν ΜακΚέον.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δομήσει και εκφράσει ένα δόγμα εξωτερικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται εξωστρεφές. «Με απλά λόγια, ο κόσμος είναι ασφαλέστερος για τον αμερικανικό λαό όταν έχουμε φίλους, εταίρους και συμμάχους», είχε δηλώσει το 2016. Έχει χαρακτηρίσει την Ευρώπη «ζωτικό εταίρο» και είχε απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία ως ανόητο και στρατηγικό λάθος. «Αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ, βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και βλάπτει τη Γερμανία, τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στην Ευρώπη», είχε πει τότε.

Για κάθε σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής (τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή, πανδημία, εμπόριο, Κίνα, πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, Ουκρανία) προβάλει ένα επαναλαμβανόμενο μάντρα: οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους, στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών και οργανισμών. Αυτά στα λόγια βέβαια καθώς και πάλι δεν λείπουν οι μονομερείς αποφάσεις που προκαλούν αντιδράσεις στην ΕΕ, όπως με την αμερικανική ενίσχυση των πράσινων βιομηχανιών, που η Ένωση βλέπει ως αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οικογενειακή υπόθεση

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι σαν οικογενειακή υπόθεση για τον Μπλίνκεν. Γνώρισε τη σύζυγό του Έβαν Ράιαν το 1995, όταν εκείνος εργαζόταν στον Λευκό Οίκο ως ο άνθρωπος που έγραφε τις ομιλίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Εκείνη ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα της τότε πρώτης κυρίας Χίλαρι Κλίντον. Η Ράιαν συνέχισε να εργάζεται για την Κλίντον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τον Λευκό Οίκο.

Η Χίλαρι ακόμα και σήμερα διατηρεί στενές σχέσεις με το ζευγάρι Μπλίνκεν. Όπως ήταν φυσικό, βρέθηκε ανάμεσα στους προσκεκλημένους στον γάμο του ζευγαριού το 2002. Ο τότε γαμπρός, μάλιστα, απευθυνόμενος στους καλεσμένους στο πάρτι, μετά την τελετή, είπε ότι “χρωστάει” τεράστια ευγνωμοσύνη στους 40 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν τον Μπιλ Κλίντον, επειδή οι εκλογές οδήγησαν στη γνωριμία με την σύντροφό του και στο γάμο του.

Έχουν αποκτήσει δύο μικρά παιδιά, τα οποία έπαιζαν αρκετά συχνά στον Λευκοί Οίκο, όταν και οι δύο γονείς τους ήταν απασχολημένοι. Λέγεται ότι έπαιζαν κρυφτό και με τον Μπαράκ Ομπάμα! Ο θείος του Μπίλκεν είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βέλγιο, όταν ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής στην Ουγγαρία. Ο πατριός του ήταν σύμβουλος του προέδρου Κένεντι, καθώς και Γάλλων προέδρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι