ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποιος κέρδισε από το debate στο ΠΑΣΟΚ

Ποιος κέρδισε από το debate στο ΠΑΣΟΚ

Μεγάλες συγκινήσεις δεν υπήρξαν στο χθεσινό ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και μέσα από αυτό το πρίσμα δεν υπάρχει κάποιος καθαρά κερδισμένος ή χαμένος. Οι εντυπώσεις παίχτηκαν στα σημεία.

Το εάν με το debate κατάφεραν να προσελκύσουν νέο κοινό υπέρ της υποψηφιότητάς τους ή υπέρ του ΠΑΣΟΚ συνολικά, είναι αμφίβολο. Σίγουρα όμως δεν έδιωξαν τους οπαδούς τους. Και οι έξι κινήθηκαν συμβατικά για να αποφύγουν το μεγάλο λάθος, επαναλαμβάνοντας λίγο πολύ τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

 

Οι πέντε έδειξαν ότι είναι έμπειροι πολιτικοί, ενώ και ο Χάρης Δούκας μαθαίνει γρήγορα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ελαφρώς “σφιγμένος”, αναμενόμενο ίσως καθώς βρισκόταν σε άμυνα από τις επιθέσεις των υπολοίπων για την θητεία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως γιατί δεν άνοιξε περισσότερο το κόμμα. Στο άλλο άκρο η Νάντια Γιαννακοπούλου από προσωπικό ταμπεραμέντο και ίσως γιατί θέλησε να κάνει την διαφορά, ήταν η πιο επιθετική και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και προς τον Μιχάλη Κατρίνη. Σταθερότητα αν και χαμηλών τόνων εμφάνισε ο Μιχάλης Κατρίνης. Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος έβγαλαν την αυτοπεποίθηση της εμπειρίας που θα ήθελαν να μεταφραστεί και ως “ηγετικότατα” με αμφίβολο πάντως αποτέλεσμα. Ο Χάρης Δούκας έδειξε στοιχεία νευρικότητας στα σημεία που δέχθηκε επιθέσεις για τα σύντομα πειραγμένα του στον Δήμο και την φιλοδοξία του να “κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη” εάν κερδίσει και την ηγεσία. 

Όσο για το περιεχόμενο οι έξι κινήθηκαν στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ με μικρές αποχρώσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε την σταθερή πορεία με μικρά κέρδη του ΠΑΣΟΚ επί της ηγεσίας του, αλλά ακριβώς αυτό δεν συνηγορεί ότι μπορεί να κάνει το άλμα που επιθυμεί ο κόσμος του και επιτρέπει η συγκυρία της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπερασπίστηκε τις αντιδεξιές και πατριωτικές παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ. Τα ελληνοτουρκικά ήταν στο σημείο στο οποίο “μπερδεύτηκε” και δεν έπεισε ο Παύλος Γερουλάνος. Αντίθετα εμφανίστηκε πιο “σοσιαλδημοκράτης” στο πεδίο της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπου είχε και την αντιπαράθεση με την Άννα Διαμαντοπούλου. Από τις τοποθετήσεις της στο debate φάνηκε ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας των θέσεων της ενώ δέχθηκε επιθέσεις για την δεκαετή της απουσία που συμπίπτει με το πολιτικό φλερτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Της το θύμισε ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας. Κάπως έτσι πίσω από τις γραμμές των απαντήσεων προέκυψε και μία διάσταση για τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ προς τα κεντροδεξιά από την Άννα Διαμαντοπούλου ή προς τα κεντροαριστερά κυρίως από τους Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Μιχάλη Κατρίνη. 

Debate πολιτικού πολιτισμού

Συνολικά για ένα κοινό που ενδιαφέρεται για την πολιτική και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ ή ευρύτερα στην Κεντροαριστερά, το χθεσινό debate ήταν μία ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις των υποψηφίων προέδρων μέσα σε ένα κλίμα πολιτισμένης αντιπαράθεσης. Παρότι οι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, οι συγκρούσεις επί προσωπικού ήταν περιορισμένες ώστε να μην αμφισβητείται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Ερωτηματικά ίσως προέκυψαν μόνο για την σχέση της Νάντιας Γιαννακόπουλου με τον Νίκο Ανδρουλάκη και αν θα συμβιώσουν και μετά την εκλογή εάν επικρατήσει ο νυν πρόεδρος . Η Άννα Διαμαντοπούλου πιθανόν από ενισχυμένη θέση να θέλει να στρέφει το ΠΑΣΟΚ προς τα κεντροδεξιά και να προκύψει σύγκρουση εάν προχωρήσει ο διάλογος για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την δική του εκλογή αρχηγού. 

Ο πολιτικός πολιτισμός και η εντός πλαισίου αντιπαράθεση, απόρροια και της πολιτικής εμπειρίας, έρχεται σε έντονο κοντράστ με τα όσα εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αυτό που προκύπτει σαν βεβαιότητα είναι μία νέα διάσπαση ή στην καλύτερη περίπτωση ομαδικές αποχωρήσεις, όποιος  κι αν επικρατήσει. Γενικότερα οι εξελίξεις αφήνουν ανοικτό το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Πάντως όποιος κι αν νικήσει στο ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα συνεργαστεί με έναν ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη που έχει δηλώσει ότι “είναι εδώ”, ή υπό τον Παύλο Πολάκη, που είναι μέχρι στιγμής η μόνη δηλωμένη υποψηφιότητα. Αντίθετα η προοπτική της προσέγγισης θα ανοίξει με έναν ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Σωκράτη Φάμελλο που όλα δείχνουν ότι θα είναι η κοινή υποψηφιότητα των “87”. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Πιστεύω ότι το μόνο που κέρδισε ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Για τα χρέη της ΠΑΣΟΚάρας γιατί δεν έγινε καμμία ερώτηση?

Μήπως …και οι δημοσιογράφοι στο κόλπο?

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx