Ποιους βουλευτές έπιασε το παραγάδι του Μαξίμου

Ποιους βουλευτές έπιασε το παραγάδι του Μαξίμου, Νεφέλη Λυγερού

Ο Πάνος Καμμένος απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, με πρώτη πράξη την κύρωση της Συμφωνίας. Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει την Τετάρτη το βράδυ, αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του.

Ο Νίκος Βούτσης στην αυριανή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων στις 10:00 θα εισηγηθεί την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι με ορίζοντα ολοκλήρωσης την Τετάρτη το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Από ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση έξι βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Κι αυτό μετά από την παραδοχή του Νίκου Παππά στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 βουλευτών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει –όχι υποχρεωτικά άμεσα– σε εκλογές. Και ο ίδιος, άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχη στις 151 ψήφους για την παροχή εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθούν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη τους στον Πάνο Καμμένο. Πρόκειται για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που για λόγους σκοπιμότητας παραμένει ακόμα στους ΑΝΕΛ, ο Βασίλης Κόκκαλης και η Έλενα Κουντουρά. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται, μάλιστα, να διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ, αφενός λόγω της παραμονής τους στην κυβέρνηση, αφετέρου λόγω της θετικής ψήφου που θα της δώσουν.

Ο Κώστας Ζουράρις είναι η πέμπτη προσθήκη, αν και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Από τη μία στηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις.

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο αναγκαίος 151ος. Προέρχεται από το Ποτάμι, αλλά εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει πανιά με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη χθεσινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που πήρε τον λόγο, στην αίθουσα εισήλθε ο πρωθυπουργός. Ο βουλευτής του Ποταμιού καταχειροκροτήθηκε τόσο πριν ξεκινήσει να μιλάει όσο και όταν είπε τα εξής: «Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδησή μου και η συνέπειά μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη».

Κομματική πειθαρχία

Να θυμίσουμε ότι το Ποτάμι έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου οι βουλευτές του να πουν «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το κόμμα του, μάλιστα, του ζητά να καταψηφίσει την κυβέρνηση, αλλιώς θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω twitter, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται». Ο βουλευτής του Ποταμιού αντιθέτως, έχει ταχθεί ανοιχτά ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία της κεντροαριστεράς.

Παρ’ ότι είχε ακουστεί εντόνως και το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ο ίδιος διέψευσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μολονότι της έδωσε υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο! Τόνισε πως «πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ καταψηφίζω τη Συμφωνία και δεν χρειάζεται καν να δω λεπτομέρειες. Έχω ενστάσεις για τον όρο Μακεδονία και το λέω ξεκάθαρα.

Γι′ αυτόν τον λόγο δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις Πρέσπες. Δεν θα έπρεπε να κυρωθεί καν, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε, υπάρχουν δύο δημοκρατικοί τρόποι να μην περάσει η Συμφωνία: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή ή να πάμε άμεσα σε εκλογές. Θα είμαι, άρα, παρών στη Βουλή και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx