ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καρφιά Πολάκη για Ξανθό στο Συνέδριο

Καρφιά Πολάκη για Ξανθό στο Συνέδριο

Ο Παύλος Πολάκης έκλεψε την παράσταση στην δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Ο κ. Πολάκης παρενέβη στην θεματική συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την πανδημία, στην οποία ομιλητής ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Πολάκης είπε καθαρά ότι «έπρεπε να έχουμε πιο σκληρή αντιπολίτευση» και γενικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έπρεπε να έχει άλλη στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση, όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας», σημαδεύοντας και τον Ανδρέα Ξανθό, ως αρμόδιο τομεάρχη, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει.

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε». Υποστήριξε πως «ο Νοέμβριος του 2020 ήταν κομβικό σημείο για τη χάραξη άλλης πολιτικής, αφού τότε άρχισαν να εκτινάσσονται τα κρούσματα». Συνέχισε λέγοντας ότι «ήταν βαρύ λάθος η στρατηγική του εμβολιασμού ως μοναδικό όπλο (στην οποία συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ) και ότι έπρεπε να δοθεί έμφαση στον προληπτικό έλεγχο και στη μείωση του κόστους των τεστ».

Πρόσθεσε: «πού είναι το τείχος ανοσίας που θα δημιουργείτο, όταν έχουμε 750.000 κρούσματα στις ηλικίες 0 έως 17 χρόνων, όπως είχε πει και ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι ο ίδιος «κατηγορήθηκε κι από συντρόφους του ως αντιεμβολιαστής (αφήνοντας αιχμή προς τον κ. Ξανθό). Ανέφερε ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην φαρμακευτική αντιμετώπιση και σχολίασε ότι «αν δεν είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα αντιικά κι αντικλωνικά φάρμακα θα μας είχαν κρεμάσει στην πλατεία Συντάγματος».

Γενικεύοντας ανέφερε ότι «η παραγόμενη επιστημονική γνώση πρέπει να είναι ιδιοκτησία της ανθρωπότητας», ενώ ζήτησε «την συγκρότηση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να αντιπαρατεθεί στο παγκόσμιο καρτέλ και εγχώριο καρτέλ, αλλά και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των υπερτιμολογήσεων με τη σιωπηρή συμφωνία του κράτους που ξεκίνησε από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη».

Τι ανέφερε ο Ξανθός

Προηγουμένως ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι εκ του αποτελέσματος η διαχείριση κρίνεται απολύτως αποτυχημένη και πρόσθεσε ότι οι δείκτες αποτυχίας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ακολούθως σημείωσε: «Η διάγνωση έχει γίνει, ο λόγος που απέτυχε η κυβέρνηση και επέτρεψε να δημιουργηθεί μία τραγωδία είναι ότι η κατευθυντήρια αντίληψη ήταν νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και επιχειρηματικά συμφέροντα. Νεοφιλελευθερισμός και συμφέροντα ήταν το τοξικό μείγμα». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η κυβέρνηση απέτυχε γιατί είναι μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και στην μείωση των ανισοτήτων. Η διαφορά μας δεν είναι ποσοτική η διαφορά είναι ποιοτική και στρατηγικού χαρακτήρα». Τα κρίσιμα διδάγματα είπε, είναι τρία:

  • Πρώτον, «αναδείχθηκε η αξία των δημόσιων συστημάτων υγείας που σε όλο τον κόσμο σήκωσαν όλο το βάρος της διαχείρισης. Το αναγνώρισαν ακόμη και οι νεοφιλελεύθεροι ότι η αγορά δεν λειτούργησε, άρα θέλουμε πολιτικές ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος και όχι ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση».
  • Δεύτερον, ότι «αναδείχθηκε η αξία της δημόσιας υγείας όχι μόνο ως δομές, αλλά ως πρόληψη και προστασία της υγείας του πληθυσμού που σχετίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την νοσηρότητα».
  • Τρίτον, ότι «οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν υπερεθνικού τύπου παρεμβάσεις και πολιτικές για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι