Πολάκης, κότερα, ελικόπτερα και ολίγη πολιτική στη Βουλή

Σύνταξη SLpress.gr
485
Πολάκης, κότερα, ελικόπτερα και ολίγη πολιτική στη Βουλή

Σε έντονους τόνους κινήθηκε η συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ και μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός. Λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Τσίπρας και Μητσοτάκης αντάλλαξαν προεκλογικούς διαξιφισμούς.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια συζήτηση προγραμματικών θέσεων, προκειμένου να ξεφύγει από μια διαδικασία απολογίας για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση μομφής της ΝΔ. Το είπε και στο ξεκίνημα της ομιλίας του, τονίζοντας ότι ζητάει εκ νέου την  εμπιστοσύνη της Βουλής «πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας», το οποίο παρουσίασε την Τρίτη με το νέο πακέτο θετικών μέτρων.

Επανέλαβε επίσης ότι την ίδια ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει και στις 26 Μαΐου, στις ευρωπαϊκές εκλογές, πάνω σε ένα σχέδιο που «αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία». Ένα σχέδιο που, όπως είπε, έχει στόχο «την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής των πολλών στην κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια».

Πείιτε μας το πρόγραμμά σας

«Είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό σχέδιο του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να κρύψει τα σχέδια του πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Για να υποστηρίξει βεβαίως στη συνέχεια ότι το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι το ίδιο με εκείνο «που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010» και οδήγησε στην «κοινωνική λεηλασία και την χρεοκοπία το 2010-2014».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με όσα  ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή αν θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ και σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια μπήκαμε «στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας». Επισήμανε μάλιστα ότι στις 8 Μαϊου του 2010 δεν υπήρχε στην ελληνική Βουλή μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι το 2015 παρέλαβε ένα «διαλυμένο κράτος» και μια «κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση». Για να προσθέσει στην συνέχεια ότι, παρόλα αυτά, με την βοήθεια του λαού, η κυβέρνησή του «σήκωσε ανάστημα στην Ευρώπη». Αναφέρθηκε βεβαίως για άλλη μία φορά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, και στην θωράκιση της οικονομίας με την λύση για το χρέος.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Μητσοτάκη επανέλαβε ότι θα αναγκαστεί να πιει και πάλι το «πικρό ποτήρι», ψηφίζοντας ένα ένα τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά: «Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα». προκάλεσε τέλος για άλλη μία φορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτικό ντιμπέϊτ, κάτι που ο Μητσοτάκης αρνήθηκε, μέσω της πρόκλησης για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Δεν πρόλαβε το ...κακό

Προφανώς γνωρίζοντας που θα επικέντρωνε στην πρωτολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο είναι το προγραμματικό σχέδιο του Μητσοτάκη και αν αυτό είναι το ότι δεν συμπαθεί τον Πολάκη, τα «κουτσομπολιά» και οι «δολοφονίες χαρακτήρων». Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θα πάει στις εκλογές με λάσπη όχι επειδή δεν έχει σχέδιο, αλλά επειδή αυτό είναι αποκρουστικό, καθώς είναι το σχέδιο του ΔΝΤ και του «Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας του κου Βέμπερ». Η αποστροφή αυτή ήταν μια ξεκάθαρη αιχμή εναντίον όσων είπε ο φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και επικεφαλής του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, ο οποίος χαρακτήρισε  λιγο πολύ ως ανεύθυνη πολιτική το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Παίρνοντας τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε ακριβώς από εκείνο που περίμενε ο Τσίπρας, αλλά ήθελε να αποφύγει. Ο Μητσοτάκης μίλησε για τον Πολάκη, για το «ήθος και το ύφος της εξουσίας που αποπνέει» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ταυτίζεται μαζί του. Στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ήταν αφιερωμένο άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, στην οποία επέμεινε στο επιχείρημα Τσίπρας ίσον Πολάκης.

«Εδώ θα συζητήσουμε και εδώ θα απολογηθείτε» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τονίσει στην συνέχεια ότι «αν θέλετε τηλεοπτικό διάλογο, προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα debate θέλετε».

Αλλαγή ύφους

Αν και ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ σε μια προγραμματική συζήτηση, ο Μητσοτάκης συνέχισε με αναφορές στο  Μάτι και τα κότερα για να αποκαλέσει στην συνέχεια «φιέστα των απεγνωσμένων “θα” της νέας δημαγωγίας» την ανακοίνωση των νέων θετικών μέτρων. Επιμένοντας μάλιστα στην υπόθεση Παναγοπούλου, ο Μητσοτάκης είπε ότι το  ηθικό πλεονέκτημα βούλιαξε στο Ιόνιο και ότι αντί να λένε «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!» θα λένε «Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος».

Στις δευτερολογίες οι τόνοι ανέβηκαν και άλλο, με τον πρωθυπουργό να αφήνει τα προγράμματα και να προχωρά σε χτυπήματα κάτω από την μέση.  "Τον Δεκαπενταύγουστο του 2018 δεν θρηνούσατε για το Μάτι. Σε ελικόπτερα ήσασταν και κάνατε μεταφορές σε σπίτια εφοπλιστών που είναι καναλάρχες κ. Μητσοτάκη" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ. Τον κατηγόρησε μάλιστα για τυμβωρυχία και για συνεργασία με το παρακράτος, προκειμένου να υποκλέψουν στιγμές της προσωπικής ζωής του.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στην δευτερολογία του πιο πολιτικό λόγο, τονίζοντας ότι η ΝΔ, στις 26 Μαΐου, θα μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε εθνική κάλπη για να σταλεί το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που, όπως είπε, θέλουν όλοι οι Έλληνες. Δεν έλειψαν ωστόσο οι αναφορές στις οικογένειες και την ιστορία του καθενός, αλλά και  στον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.