“Πόλεμος χαρακωμάτων” για το Μακεδονικό

“Πόλεμος χαρακωμάτων” για το Μακεδονικό

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης αντιπολίτευσης με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση και πρέπει να φύγει. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναφέρεται γενικώς σε ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή νέες σημερινές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση  και σημειώνουν ότι «στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ «για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη», «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέχρι τότε «θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».

Να φύγει η κυβέρνηση, αν διαφωνούν Τσίπρας και Καμμένος

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αν η κυβέρνηση φέρει μία πρόταση για το Σκοπιανό, στην οποία συμφωνεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί ο Καμμένος, υποστήριξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

«Η ΝΔ τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση  

Τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν και οι εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ. Σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι το 2018 «με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ». Αναφερόμενος στην στάση των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε ότι έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις, δύο φορές, με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας, ο οποίος τόνισε παραλλήλως ότι τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης και επιτέθηκε στην ΝΔ.

«Αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης» θα πρέπει «να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση. Να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά. Αντί να κοιτά την αγκίθα στο μάτι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Χωρίς ενιαία θέση δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος

Αν δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιος διάλογος ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. «Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση» υποστήριξε η Μαρία Σπυράκη.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε με σχόλιό του και το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ’ όλες τις πλευρές, «δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ζητά επίσης να μπει τέλος στην «αλυτρωτική προπαγάνδα» και επισημαίνει ότι η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, είναι πως «σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός».

Την ίδια ώρα πάντως, που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων με στόχο προφανώς να διασφαλίσει ο καθένας για το κόμμα του το αλώβητο και να προξενήσει πλήγματα στον άλλον, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που εκτιμούν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων είναι αυτές που θα καταδείξουν και τις πραγματικές προθέσεις τους. Μέχρι τότε, η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει Πρωτοχρονιά με τον Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι