Πολιτικά κυρίαρχος ο Μητσοτάκης – Να ανάβει λαμπάδα στην αντιπολίτευση!

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον Τσιόδρα και τον κατώτατο μισθό (video)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η οικονομία βρίσκεται ξανά σε περιδίνηση και η κοινωνία σε αδιέξοδο. Οι αναγκαίες πολιτικές; Η Ελλάδα, σχεδόν στο μέσον του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πριν καν ολοκληρώσει τη συμφωνημένη πρώτη φάση εξόδου από τη δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση χρέους, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα και οξυμένα ζητήματα.

Η εικόνα των οικονομικών της στο τέλος του 2020 περιγράφει μια πολύ σκληρή και επώδυνη εξέλιξη, αν δεν σχεδιασθεί και δεν εφαρμοσθεί μια πολιτική ανάταξης-ανάκαμψης και ανάπτυξης. Αυτό προμηνύουν τα οικονομικά στοιχεία του τέλους του 2020:

  • Το δημόσιο χρέος, εκτινάχθηκε στα 338 δισ. δολάρια, δηλαδή στο 208% του ΑΕΠ (185 δισ. ευρώ).
  • Το ιδιωτικό χρέος, ξεπερνάει τα 240 δισ. ευρώ (148% του ΑΕΠ), με το  δανεισμό να φτάνει τα 51 δισ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα ξεπερνάει τα 18,3 δισ., με το πρωτογενές έλλειμμα να είναι μεγαλύτερο από 14 δισ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει τα 11δισ. ευρώ.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δείχνει και πάλι ότι η χώρα μπορεί ως πραγματικότητα και ως εικόνα να μετακυλήσει σε συνθήκες κρίσης χρέους, παρά την άρση λόγω πανδημίας των περιοριστικών κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ακόμη και με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, θα αυξηθεί ο κίνδυνος να προκαλέσει το υψηλό χρέος σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο κόστος εξυπηρέτησής του, ως ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού.

Κρίση δημοσίου χρέους

Με άλλα λόγια, έρχεται κρίση δημόσιου χρέους. Η χρονική στιγμή,  καθώς και το μέγεθος εκδήλωσής της, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την άσκηση πολιτικών ανάταξης-ανάκαμψης και τον ρυθμό εφαρμογής τους. Στην ΕΕ υπαρκτή είναι η ανατροφοδότηση της διεύρυνσης των αποκλίσεων Βορρά-Νότου και η διεύρυνση των ανισοτήτων του μητροπολιτικού πυρήνα της γερμανικής σφαίρας και της περιφέρειας.

Στον δε τομέα της απασχόλησης τα πράγματα θα οξυνθούν περαιτέρω. Οι χειρότερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της οικονομικής ανάκαμψης, αυτή η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να συμβεί με αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει μια πολιτική με αυξημένο ενδιαφέρον για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την σταδιακή ενεργή αύξηση της απασχόλησης.

Στις περιπτώσεις όπου έχουμε αύξηση της ανεργίας, οι νέοι και οι γυναίκες είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο. Η εξ ανατολών, συνεχής και κλιμακούμενη νεοοθωμανική απειλή, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ανοιχτό μέτωπο, ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό, μετά μάλιστα και την ουσιαστική άρνηση λήψης αποφάσεων από την ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της επιθετικής Τουρκίας.

  Γιατί η λύση είναι στα πρόσωπα – Ανομολόγητα σενάρια

Η κυβέρνηση και οι πρόωρες εκλογές

Η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος, από την στάθμιση όλων των σεναρίων και των εξελίξεων, μετά την πανδημία. Η ακριβής ημερομηνία τους θα εξαρτηθεί από την πορεία κυρίως των οικονομικών επιπτώσεων και των προσδοκιών στην πλειοψηφία της κοινωνίας, ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, παράλληλα οι δημοσκοπικές επιδόσεις θα αποτελέσουν έναν καθοριστικό δείκτη.

Η απλή αναλογική με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο να γίνουν πρόωρες εκλογές και μάλιστα να γίνουν αυτές σε τέτοια χρονική περίοδο, ώστε η εκτιμώμενη επικράτηση της ΝΔ να είναι βέβαιη. Βέβαιη σε τέτοιο βαθμό, ώστε αν χρειασθεί δεύτερος γύρος, με εκλογικό νόμο στον δεύτερο γύρο την ενισχυμένη αναλογική, να αποδώσει ισχυρή (μονοκομματική) κυβέρνηση της.

Η στόχευση της ΝΔ σε μονοκομματική αυτοδυναμία σχετίζεται με την εκτίμησή της ότι κυρίως το πολιτικό, αλλά και το στελεχιακό άνοιγμα της προς τις κεντρώες και κεντρο-δημοκρατικές δυνάμεις του άλλοτε πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ, έχουν αποφέρει σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που της επιτρέπουν, από την μια να συνεχίσει την αφαίμαξη, από την άλλη να μεταβάλει το εναπομείναν σχήμα ΚΙΝΑΛ σε αδύναμο και μη υπολογίσιμο παίκτη και ταυτόχρονα, να αναπτύσσει μια προσέλκυση και προς τον κεντρώο-δημοκρατικό χώρο που κινήθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ!

Πολιτικά κυρίαρχος ο Μητσοτάκης

Διαμορφώνεται έτσι, για την τρέχουσα περίοδο από τη ΝΔ μια κυριαρχία στον ευρύτερο αυτό χώρο, ο οποίος διατηρεί σημαντικό βάρος και σε κάθε περίπτωση σημαντικά εκλογικό, για την πορεία των πραγμάτων. Η εξέλιξη αυτή, καθώς και η συνεκτική δύναμη κυβερνητικής εξουσίας, παρέχουν στην ηγεσία της την δυνατότητα να υποβαθμίζει τις ζυμώσεις και τις οργανωτικές συγκλίσεις στα δεξιά της (Μπαλτάκος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης, κλπ).

Η δε κατάληξη του φαινομένου Καμμένου στην αμφιλεγόμενη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πάντα ένα μοχλό περιορισμού του κάθε πιθανού ακραιφνούς δεξιού μορφώματος στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς. Συνοπτικά το σκηνικό, λόγω και των σοβαρών αδυναμιών της αντιπολίτευσης, δείχνει μια συνέχιση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης για καλύτερες συνθήκες και θετικές επιδόσεις της να τοποθετούνται στο μέλλον και μάλιστα μετά και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι