Πολιτικές ευθύνες για τέσσερις, δικαστική διερεύνηση για δύο
05/11/2018Πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις πρώην υπουργούς καταλογίζει το πόρισμα της πλειοψηφίας για το Ερρίκος Ντυνάν το οποίο παραδόθηκε σήμερα στους επικεφαλής των κομμάτων. Πρόκειται για το πρώτο από τα τέσσερα τμήματα του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, το οποίο θα συζητηθεί, αύριο Τρίτη, σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Αναλυτικά το πόρισμα των βουλευτών τη πλειοψηφίας για το Ερρίκος Ντυνάν υποστηρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες από τους Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη και προτείνει προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν αν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνις Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων».
Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, καταλήγει ωστόσο στο συμπέρασμα ότι το πόρισμα θα πρέπει να διαβιβαστεί στην εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση των φακέλων. Ειδικά για τον Ανδρέα Λοβέρδο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι στην κατάθεση του απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια.
Στο στόχαστρο Λοβέρδος-Γεωργιάδης
Συγκεκριμένα στο αναφέρεται ότι: «η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε».
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν στο πόρισμά τους ότι «η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως».
Προσθέτουν τέλος ότι «απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-2-2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πόρισμα για το Ντυνάν εξετάζεται λεπτομερώς η πορεία του νοσοκομείου από την ίδρυσή του έως την αναγκαστική εκποίησή του με πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2014. Στο πόρισμα γίνονται αναφορές στις βασικές αιτίες της οικονομικής «κακοδαιμονίας» του νοσοκομείου, καθώς και σε πράξεις και παραλήψεις της διοίκησης του Ιδρύματος και του εποπτεύοντος υπουργείου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής το πόρισμα για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας «έχει τεμαχιστεί σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, ώστε να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά». Το τμήμα για το Ερρίκος Ντυνάν είναι το πρώτο και θα ακολουθήσουν εκείνα που αφορούν τις αρθροσκοπήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και γενικά την πολιτική φαρμάκου και ειδικότερα τα εμβόλια για την γρίπη.
Τι απαντούν Λοβέρδος-Άδωνις
«Φιάσκο» χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
«Επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας».
«Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι για τα σκουπίδια όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινοί απατεώνες», σχολίασε ο πρώην υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος μάλιστα στην διαδικασία πώλησής του στην τράπεζα Πειραιώς την χαρακτηρίζει επιτυχή και δηλώνει: «Κοινώς αιτούμαι μετά από αυτή την επιτυχία που είχαμε, από τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μας καλέσει, να μας δώσει και βραβείο για την επιτυχημένη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Ως προς το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια, όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως κάνουν λόγο για φιάσκο, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι στο πόρισμα για το Ντυνάν, παρά τις διαρροές των προηγουμένων ημερών, η Εξεταστική δεν δείχνει την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής και απλώς προτείνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν αν Λοβέρδος και Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα.
Πηγές της ΝΔ κάνουν λόγο για «επιχείρηση λάσπης» για «λογική σήριαλ», σχολιάζοντας από την μία το ότι το πόρισμα δεν καταλήγει σε σύσταση Προανακριτικής και από την άλλη την τμηματική κοινοποίησή του. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στην κυβέρνηση ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ευφάνταστες κατηγορίες.
Παραλλήλως υπενθυμίζουν τέλος ότι το Ντυνάν πουλήθηκε έναντι 115 εκατομμυρίων, ενώ χρωστούσε 230, και ότι πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Προσθέτουν τέλος ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να το αγοράσει με μηδέν χρέη έναντι 75 εκατομμυρίων δείχνει πόσο εσφαλμένη και καταστροφική είναι η πολιτική της κυβέρνησης.