Πολιτική διαχείριση της καταστροφής σε κλίμα πανικού από το Μαξίμου
09/08/2021Σε πανικό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο, ενώ ακόμη οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη επικεντρώνει στην διαχείριση του πολιτικού κόστους και κυρίως στην διάσωση του κύρους του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η συζήτηση για τις ευθύνες δεν έχει ανοίξει, σήμερα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα: «μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών».
Αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο με το ίδιο θέμα. Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει να εκπονήσει σχέδιο ανασυγκρότησης περιβαλλοντικής, οικονομικής και παραγωγικής στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πυρκαγιές, δεν έχει γίνει απογραφή και αποτίμηση των καταστροφών.
Το ερώτημα είναι πολύ απλό: “πώς θα ανακοινωθεί ανασυγκρότηση μίας περιοχής όταν δεν υπάρχει εικόνα του ποιες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες έχουν καταστραφεί και τι θα κοστίσει η αποκατάστασή τους;”. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθεί κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο με οικονομικές ενισχύσεις που εκ των πραγμάτων θα συνδεθούν και με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Το κύριο βάρος όμως των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στο να διασωθεί το κύρος του πρωθυπουργού. Έτσι ανακοινώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της εβδομάδας. Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μετά από ένα αμήχανο “διάγγελμα” περιορίστηκε να κάνει επισκέψεις στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής, ενώ με κεντρική απόφαση της κυβέρνησης – όπως ενημέρωσε η Αριστοτελία Πελώνη– η ενημέρωση περιορίστηκε στις τυπικές ανακοινώσεις που διάβαζε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δίχως την παρουσία δημοσιογράφων και υποβολή ερωτήσεων.
Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι “ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά και ηγείται της προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας”. Η συνέντευξη τύπου είναι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι “η κυβέρνηση κρύβεται”. Φυσικά θα κριθεί όχι μόνο από τις απαντήσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός αλλά και από τις ερωτήσεις που θα γίνουν.
Ευθύνες κεντρικής κυβέρνησης
Το κλίμα από την κοινωνία που προσλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά αρνητικό. Ακόμη και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρότι προέρχονται από τη ΝΔ κάτω από την πίεση του κόσμου αρχίζουν να μιλάνε καθαρά για ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης. Ορισμένοι από αυτούς που “βιάστηκαν” να κάνουν δηλώσεις περί ευθύνης, δέχθηκαν τηλεφωνήματα από το Μέγαρο Μαξίμου με παραινέσεις έως και απειλές.
Καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνται περισσότερο με την διαχείριση του πολιτικού κόστους διαπιστώνουν ότι υπό την πίεση του κόσμου και την οργή, αναγκάστηκαν ακόμη και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης να σταματήσουν το “λιβάνισμα” της κυβέρνησης και να αρχίσουν να προσφέρουν περιορισμένη έστω ενημέρωση.
Ρήγμα δημιούργησε η στροφή του OPEN που αφενός κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής και αφετέρου άνοιξε τα μικρόφωνά του στην αγανάκτηση των πολιτών. Κατόπιν τούτου τα ποσοστά τηλεθέασής του εκτινάχθηκαν αναγκάζοντας και τα άλλα κανάλια να παρουσιάζουν έστω και περιορισμένα την εικόνα της καταστροφής. Δεν είναι δίχως σημασία, ότι περιώνυμοι επιχειρηματικοί παράγοντες είδαν τις περιουσίες τους και τις βίλες τους να κινδυνεύουν και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ανικανότητας των υπευθύνων και της ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους.
Εικόνες χάους
Η γραμμή ότι «η διαχείριση ήταν υποδειγματική και ότι ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ότι έχει κάνει βήματα», που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα όχι μόνο δεν πέρασε αλλά προκάλεσε και το αντίθετο αποτέλεσμα. Το «δεν είχαμε νεκρό», δεν είναι αρκετό κάτω από το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Η αρνητική εντύπωση για τον κρατικό μηχανισμό που δεν λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιτείνεται από τις εικόνες χάους που ακολούθησαν την εκκένωση των χωριών.
Κάτοικοι, αλλόφρονες που δεν είχαν μέσο για να μετακινηθούν και δεν ήξεραν που να κατευθυνθούν. Η πολιτική της κυβέρνησης σταματά στο «εκκενώστε τα χωριά», χωρίς μέριμνα για το τι θα γίνουν οι άνθρωποι που ξεσπιτώνονται. Ο πανικός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής. Προσπαθεί πλέον να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα και να περιορίσει την πολιτική ζημιά. Κυρίως να μην υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές με το σύνθημα «φύγετε» κυρίαρχο.